Gazete Vatan Logo

Sorun yavaşlık, hızlı olmalı, risk almalıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurunu silah olarak kullananlara karşı imkanlar kullanılırken süratli hareket edilemediği eleştirisinde bulundu. Erdoğan, yatırımcıdan da risk almasını istedi

Sorun yavaşlık, hızlı olmalı, risk almalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul Kuruluş Yıl Dönümü programı ve yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul’da hedef alınan yerlerden birisinin Borsa İstanbul olmasının tesadüfi olmadığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’ye yönelik her çeşit saldırının, ekonomi boyutuyla birlikte kurgulandığını ve hayata geçirildiğini söyledi.

Erdoğan, “Türkiye’yi her şeyiyle dışa bağımlı hale getirmek isteyenlerin elleri üzerimizden hiç eksik olmadı. Borsa, döviz kurları, faizler üzerinden ülkemizi krize sürükleme çabaları hep yaşandı” diye konuştu.

Süratli değiliz eleştirisi

Türkiye direndikçe karşısındakilerin saldırı çıtasını yükselttiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Son günlerde döviz kurunu silah olarak kullanıp yine üzerimize gelmeye başladılar, varsın gelsinler. Biz de bunların alternatiflerini üretiyoruz, üreteceğiz. Esasen bizim bu saldırıyı karşılayacak gücümüz ve imkanlarımız vardır ama maalesef eskiden beri var olan tüm çabalarımıza rağmen de üstesinden gelemediğimiz bir hastalığımız yüzünden böyle bir görüntüye sebebiyet veriyoruz. Bizim sorunumuz, süratli hareket edememektir. İlgili kurumlarımız, bekleyip kendi zaviyelerinden meseleyi etraflıca değerlendirdikten sonra ve ihtiyatlı bir şekilde harekete geçiyorlar. Bu da son günlerde yaşadığımız döviz spekülasyonlarında olduğu gibi milletimizin moralini bozacak düzeyde dalgalanmalara yol açıyor. Döviz kurundaki suni şişkinliğin giderilmesiyle birlikte piyasalardaki ‘bekle gör’ politikasının da sona ereceğini ümit ediyorum. Hiçbir ekonomik rasyonalitesi temeli olamayan bir şekilde döviz kurunun yükseltilmesini başka bir izahı yoktur.”

Haberin Devamı

Ekonomi nöbetçilerine şükran

Milletin bu oyunu gördüğü için ekonomisine sahip çıktığını dile getiren Erdoğan, “15 Temmuz gecesi darbecilerin silahlarını, bombalarını durduran milletimiz ertesi sabahtan itibaren de ekonomiye yönelik saldırılara karşı ülkesine siper oldu. Demokrasi nöbetleri gibi ekonomi nöbetleri tutan milletimizin her bir ferdine şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Savunma değil hücum yapmalıyız

“Her sıkıntımızda olduğu gibi ekonomideki sıkıntılarımızı da savunmada kalarak değil hücum pozisyonuna geçerek aşabiliriz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin bugün kendisine inanan, güvenen bunun için risk almaya hazır yatırımcılara, işadamlarına, girişimcilere ihtiyacı var. Geçenlerde yine söyledim. Bu işi geciktirmeyin. Yatırımlarınızı yapın, kendinize, ülkeye güvenin. Risk alın. Risk almadıktan sonra bu iş olmaz. Siyaset de bir risk. Hayat bir risktir. Ülkesini, milletini seven bu toprakları seven herkesi harekete geçmeye davet ediyorum.” Açılışı yapılan Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu binası ile yeni bir döneme girildiğini de kaydeden Erdoğan, Kıymetli Madenler Saklama Merkezi’nin kapasitesinin 100 tondan 1.600 tona çıkartılmasının önemini vurguladı.