Gazete Vatan Logo

Sorun pariteden büyük!

Dolar/TL 2.20’lerden 2.70’lere çıktı ancak rekabetçi kurun ihracata bir katkısı olmadı. Euro/dolar paritesinden kaynaklı kan kaybının ötesinde ihracatta tıkanma dikkati çekti.

Sorun pariteden büyük!

İhracattaki tıkanıklığın yılın ilk çeyreğinden sonra aşılması bekleniyordu. Ancak gelen sinyaller ihracatta ciddi bir tıkanma yaşandığını, toplam ihracatın çok uzun bir süre sonra yıllık bazda 2014’ün gerisinde kalınabileceğini ortaya koydu. Euro/dolar paritesindeki değişimden dolayı toplam ihracatta bir gerileme bekleniyordu ancak doların Türk Lirası karşısındaki artışının da rekabetçi bir ortam sunacağı, bu kan kaybının telafi edileceği hesapları yapılıyordu.

Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 10.8 milyar dolara inen ihracat, Haziran’ın son bölümünde bir sürpriz olmazsa yine eksi gelecek. Böylece ihracat rakamları Ocak’tan bu yana üst üste 6 ay ekside seyretmiş olacak.

Mal çok, rakam az

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, parite etkisi ve fiyatlarda gerilemelerin etkisiyle, geçen yıla göre daha çok mal satılmasına karşın ihracatın düştüğüne dikkat çekti.

İsmail Gülle, “2014’te özellikle Rusya’daki ciddi düşüşle başlayan jeopolitik ülke riskleriyle beraber bu sene kur/parite farkı ve AB ülkelerindeki küçülme nedeniyle ihracatımız bir düşüş trendi içerisinde” dedi.

Haberin Devamı

Bunun sebebinin tamamen pazalardan kaynaklandığını belirten Gülle, “İçeride yaşanan bir sıkıntı ile alakalı değil. Uluslararası rekabette bu işi taşıyabiliyoruz. Ancak etrafımızdaki ülkelerin sıkıntılarının çözülmeyeceği görünüyor. Bu nedenle 2015 yılının ikinci yarısında ihracatta sıkıntılar devam edecek gibi duruyor. Özellikle AB’de parasal genişlemede bir rahatlama sağlayacaktır” diye konuştu.

Değerli dolar sorun mu?

İhracatçının yüksek dolar kurundan olumsuz etkilendiğini iddia eden Gülle, şöyle devam etti: “Bazı sektörlerde ürünlerin birim fiyatları düşüyor ama üretim miktarı olarak artıyoruz. Geçen seneki ihracat rakamını parasal olarak yakalayamamışız ama daha fazla ihracat yapmışız. Dolardaki artış kur farkında kâr yaratmıyor. Hammadde fiyatlarında ciddi artış var. Seçimden sonra hükümetin ilk icraatı doğalgaz ve elektriğe zam olacaktır. Enerji ve akaryatta bir maliyet artışı var. Şu anda rahatsız edici bir ortamdayız.”

Haberin Devamı

Sıkıntılar çift haneli sürüyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, kimya, otomotiv, tekstil sektörleri ihracatında sıkıntıların “çift haneli” olarak devam ettiğini ancak umutlarını koruduklarını söyledi.

Akyüz, ihracatta genel olarak eksi sürecin devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu sebeplerden bir tanesi ağırlıklı ihracat yaptığımız ülkelerde yaşanan ekonomik ve politik sıkıntıların devam etmesi. Avrupa Birliği’de ekonomik durgunluk devam ediyor. Bunlar parite ile çarpılınca iki katı sorun haline geliyor. İhracata euro bazında kendimiz adapte etmiş olsaydık bu kadar zarar etmezdik. İlk 6 ayda tablonun kötü olacağını daha önce söylemiştik.”

Merkez’e göre dolar 2.78 seviyesini aşar

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran beklenti anketinde, yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi 2.7193’ten 2.7807 TL’ye yükseldi. Ankette 12 ay sonrası için kur tahmini 2.7672’den 2.8514’e çıktı. TCMB’nin finansal ile reel sektörde karar alıcı ve uzman kişiler, profesyoneller, yabancı finansal kuruluşların uzmanları arasından seçilen 70 katılımcıyla gerçekleştirilen Haziran anketi yayımlandı. Ankette yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 7.50’den yüzde 7.77’ye çıktı. Gelecek 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi yüzde 6.85’ten yüzde 7’ye ulaştı. Yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3.1’le değişmedi. Ankette 2015 sonu için cari açık tahmini 38.3 milyar dolardan 38.8 milyar dolara yükseldi. Gelecek 12 ay sonundaki repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 7.8’den yüzde 8.02’ye revize edildi.

Haberin Devamı