Gazete Vatan Logo

Sorumluluğu üstlenen yok

Rötar sorumluluğunu üstlenen yok

Atatürk Havalimanı’nda rötarların artması işadamları başta olmak üzere tüm yolcuları isyan noktasına getirirken, konunun tarafları sebebi tam olarak izah edemiyor. Rötarların bir değil birden çok nedeni olduğunu belirten konunun tarafları, reorganizasyon yapılsa dahi rötarların azalmayacağını düşünüyor



İstanbul Atatürk Havalimanı’nda rötarlar yolcuları isyan noktasına getirirken konunun tarafları topu birbirine attı. Havalimanı işletmecisi TAV’a göre rötarların temel 4 sebebi var. Birincisi kısa pist olan 06-24’teki uzatma inşaatı. Pistin yağmurlu havalarda da güvenli inişi sağlamak için Ataköy tarafına doğru 500 metre uzatılması için sürdürülen inşaat zaman zaman aksamalara neden oluyor. Havalimanını son dönemde çok sayıda küçük uçağın kullanması da rötarlara neden olarak gösteriliyor. TAV’a göre bir diğer sorumlu ise bu yıl lodos esen gün sayısındaki artış. Lodos estiği zaman 2 pisti bulunan Atatürk Havalimanı’nda bir uçak inerken aynı anda bir diğer uçak diğer pistten havalanamıyor. TAV’a göre, bir diğer sebep ise yine son dönemde alanı büyük gövdeli uçakların çok fazla kullanması. Bu uçaklar arkalarında kuyruk türbülansı yaptıkları için kendilerinden sonraki uçağın iniş süresini uzatıyorlar. Büyük gövdeli bir uçaktan sonra pisti kullanacak uçağın aradaki iniş zamanını daha uzun tutması ve iniş koridoruna türbülansın etkisi geçtikten sonra girmesi gerekiyor. DHMİ’ye göre ise rötarların sebebi, havayolu şirketlerinin ısrarla Atatürk Havalimanı’nı kullanma isteği. Bazı seferlerin Sabiha Gökçen’e kaydırılması gerektiğini düşünen DHMİ, havayolu şirketlerinden anlayış bekliyor.

THY yetkilileri ise son dönemde filo ve sefer sayılarının artmasının yaşanan yoğun trafikte mutlaka etkisi olduğunu, ancak rötarların sebebinin kendileri olmadığını belirtiyor. Bir THY yetkilisi, “Dikkat edilirse bizim pek çok uçağımız kalkış için tüm hazırlıklarını yaptığı halde bir türlü pist başına gelemiyor. Aynı şekilde inişlerde de Marmara Denizi üzerinde tur atmamız gerekiyor” dedi.



Temel Kotil: Yorum yok



THY Kargo, bu yıl Eylül ayında filosuna katacağı Airbus A330-200F uçağını İstanbul’a getirerek tanıttı. 67 ton kapasiteli uçağının tanıtımında rötarlarla ilgili sorulara muhatap olan THY Genel Müdürü Temel Kotil “Yorum yapmayacağım. Bugünkü konumuz yeni uçaklarımız. Bu uçak, uzun menzildeki kargo uçağı ihtiyacımızı giderecek” dedi. THY’nin geçen yıl 234 bin ton kargo taşıdığı öğrenildi.

Haberin Devamı