Gazete Vatan Logo

Soruları Meteksan mı sızdırdı?

KPSS sorularının basıldığı matbaada arama başlatıldı...

Savcılık, ÖSYM’de soruları sızdıran kaynağa ulaşmaya çalışıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Şadan Sakınan’ın KPSS’deki kopyaya ilişkin ÖSYM’de başlattığı incelemelerin ikinci gününde kurum içinde teknik düzeyde incelemelere devam edilirken soruşturmanın sınavın basım ve dağıtım aşaması yönünden de genişletildiği belirtildi. Savcılık, basım aşamasındaki güvenlik eksikliklerini incelemeye başladı.

KPSS’deki kopya iddiası üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 2 hafta içinde ikinci kez arama yapılan ÖSYM’de test hazırlama biriminde emniyet güçlerinin yaptığı çalışmalar dün de sürdü. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli uzman ekipler ÖSYM’nin sunucularındaki e-posta trafiğini incelemeye aldı. Edinilen bilgiye göre, “osym.gov.tr” uzantılı mail adreslerinin geçmişe dönük son 4 aylık yazışmaları ve veri alışverişini araştırmaya başladı. Test hazırlama biriminin dışında ÖSYM içinde internet bağlantısı olan bütün bilgisayarlarda inceleme yapıldı.

Basım ve dağıtım da incelenecek

ÖSYM tarafından hazırlanan bütün sınavlara ilişkin kitapçıklar yıllardır Meteksan tarafından basılıyor. 25 Şubat 2010 tarihinde hayatını kaybeden Bilkent Üniversitesi ve YÖK’ün Kurucu Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın şirketlerinden biri olan Meteksan, ÖSYM’nin sınav kitapçığı ve evrakını yıllardır hazırlıyor. Meteksan, soruların basımının dışında, sınavın gerçekleştirileceği sınav merkezlerine soruların ulaştırılması ve sınavın ardından kitapçıkların tekrar ÖSYM’ye geri getirilmesi işlemlerini de yürütüyor.

‘Meteksan’da sızmış olabilir’

ÖSYM’den bir yetkili, Meteksan’da soru kitapçıklarının basılması, kitapçıkların sınav merkezlerine dağıtılması ve tekrar toplanması işlemlerinin düzenlendiğini belirtti. Yetkili, ÖSYM’de hazırlanıp son haline gelen soruların Meteksan’a gönderildiğini belirterek “Teorik açıdan baktığınızda sorular yüzde 50 oranında ÖSYM’de, yüzde 50 Meteksan’da sızmış olabilir” görüşünü dile getirdi. ÖSYM yetkilisi, savcılığın gerçekleştirdiği inceleme kapsamında ÖSYM’nin tüm güvenlik eksikliklerinin ortaya çıkacağını ifade etti.

YÖK ve ÖSYM’de yoğun trafik

Savcılığın incelemeleri devam ederken ÖSYM ve YÖK’te yoğun bir trafik yaşandı. İlk olarak Savcı Sakınan, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak ile yaklaşık 1 saat süre YÖK’te görüştü. Görüşmenin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ı görüşmek üzere YÖK’e davet etti. YÖK’e gelişi sırasında ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan, YÖK Başkanı’nın isteği üzerine geldiğini belirterek “YÖK başkanı çağırdı, ben de geldim” dedi.

Görüşmede ÖSYM’de yapılan incelemeler ele alınırken KPSS’nin iptal edilip edilmeyeceği konusu da gündeme geldi. ÖSYM’de sınavın tamamının değil, yalnızca eğitim bilimleri testinin iptali görüşü öne çıkarken YÖK de sınava giren tüm adayların mağdur edilmemesi için eğitim bilimleri testinin iptalinden yana. (Mahmut Lıcalı/Cumhuriyet)

Arama başlatıldı

KPSS iddialarıyla ilgili ÖSYM'nin Bilkent'teki binasında yapılan inceleme devam ederken, polis ekipleri soruların basıldığı Bilkent'teki matbaada da arama başlattı.

Sabah saatlerinde ÖSYM'nin binasına gelen Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memurlarının araması sürerken, ekiplerden bazıları yine Bilkent'te bulunan soruların basıldığı matbaaya geldi.

Matbaada arama başlatılırken, soruşturmayı yürüten savcı Şadan Sakınan'ın da matbaaya gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı