Gazete Vatan Logo

Söndürme için İstanbul'dan giden uçak arızalandı

Antalya'nın Kaş İlçesi Kasaba Köyü sınırlarındaki Kıbrısçayı Kanyonu'nda 18 Ağustos Cuma gecesi saat 23.30'da başlayan orman yangını, 6'ncı gününde de sürüyor.

Sadece havadan müdahale edilebilen yangın şu ana kadar 400 hektarlık kızılçam ormanını yok etti.

Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, söndürme çalışmalarının 4 helikopter ve çok sayıda kara ekibiyle sürdüğünü söyledi. Derinliği yer yer 700- 800 metreyi bulan kanyondaki yangına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kanada yapımı `Pelikan' adlı amfibi söndürme uçağının dün müdahale ettiğini, 5- 6 sortiden sonra uçağın teknik arıza yaptığını kaydeden Gedikağaoğlu, "Uçağın yangın söndürmede büyük etkisi olacaktı. Yangın bölgesine 5- 6 kez çok iyi su atışları yaptı. Ancak teknik arıza nedeniyle Dalaman'a indi. Orada bakımı yapılıyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün başka bölgelerden kaydırdığı 2 helikopter ise yine dün akşam saatlerinde Adana'daki yangına müdahale için bölgeye sevk edildi. Bu nedenle 4 helikopterle havadan müdahaleyi sürdürüyoruz" diye konuştu.

"VADİ DIŞINA SIÇRARSA FELAKET OLUR"

Bugün rüzgarın söndürme çalışmalarını kolaylaştıracak yönden estiğini, öğleden sonra terse dönmesinin beklendiğini belirten Gedikağaoğlu, şunları söyledi:

"Biz iş makineleriyle şerit açma çalışmasını sürdürüyoruz. Kanyonun iki tarafı kontrol altında. Doğu ve kuzey yönlerini de emniyet altına almak için uğraşıyoruz. Zaman zaman emniyet şeridini aldıktan sonra karşı yangın veriyoruz. Amacımız, yangının kanyon dışına çıkmasını izin vermemek. Yanan alanın miktarıyla ilgilenmiyoruz. Bizim tek derdimiz, yangını kanyondan çıkarmamak. Kanyonda kızılçam ağaçları yanıyor. Yangın, vadi dışına sıçrarsa bi 200 metreden sonra sedirler var. Bu bizim için felaket olur."

Gedikağaoğlu çalışmalar için Ankara, Bursa, Eskişehir, Mersin, Muğla, Isparta ve Burdur'un da aralarında bulunduğu çok sayıda ilden takviye ekipler geldiğini de belirtti.

Yangına müdahale için 350 yangın işçisi ve 500 orman köylüsü, 55 arazöz, 14 dozer ve 45 teknik eleman ise karada bekletiliyor. Sarp kayalıklar nedeniyle karadan müdahalenin mümkün olmadığı yangının önüne şerit açma çalışmalarına sadece arazöz ve dozerler katılıyor.

Haberin Devamı