Gazete Vatan Logo
Magazin Sonbaharın habercisi festival

Sonbaharın habercisi festival

Sonbaharın habercisi festival

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone FreeZone sponsorluğunda Filmekimi, 15. kez gerçekleştiriliyor. 51 filmin yer aldığı programıyla Ekim ayının en

çok konuşulan sinema etkinliği olacak olan festivalin öne çıkan yapımları...

Ben, Daniel Blake

(I, Daniel Blake)

Y: Ken Loach O: Dave Johns, Hayley Squires, Briana Shann

Ken Loach’a ikinci kez Altın Palmiye kazandıran Ben, Daniel Blake, dokunaklı olduğu kadar öfke dolu bir dram. Newcastle’da yaşayan Daniel Blake adlı marangoz, sağlık durumu nedeniyle çalışamamaktadır, ama sistemin çarpıklığı nedeniyle devlet yardımı da alamaz, iş aramak zorunda kalır. Daniel bu süreçte kendi gibi zorluk çeken bir anne ve onun çocuklarıyla dostluk kurar. Filmde gerçekçi yaklaşımlarından güç alırken bozuk sisteme ve boğucu bürokrasiye karşı dayanışmayı ustalıkla yüceltiyor.

Aşk Mektupları (From The Land Of The Moon)

Y: Nicole Garcia

O: Marion Cotillard, Louis Garrel, Alex Brendemühl, Brigitte Roüan

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrası, Avrupa yara bere içinde... Gabrielle, ailesinin baskılarını kıramamış ve İspanyol bir çiftçi olan Jose’yle evlenmiştir. Jose Gabrielle kendini bir mahkum gibi hissetmektedir. Bir gün bütün tutkularını ona yeniden hatırlatacak olan Andre ile tanışır. Beraber kaçmak için sözleşirler, ancak onları çevreleyen dünyanın buna izin vermeye niyeti yoktur.

Haberin Devamı

Julieta

Y: Pedro Almodovar

O: Emma Suarez, Adriana Ugarte, Daniel Grao, Inma Cuesta

Pedro Almodovar’ın 20. filmi Julieta, bir kadının hayatının gizemlerine uzanan bir yolculuğu anlatıyor. Hayat arkadaşıyla birlikte Madrid’den Portekiz’e taşınma planları yapan 50’li yaşlarındaki Julieta, yolda bir genç kadınla karşılaşır. Bu karşılaşma, onun dünyasını alt üst eder ve böylece Julieta’nın geçmişine doğru bir yolculuğa çıkarız. Almodovar benzersiz renk paleti, kadın karakterleri yaratma ve anlatmadaki ustalığıyla hem duygusal hem gizemli bir filme imza atıyor.

Aşk ve Savaş (On The Milky Road)

Y: Emir Kusturica
O: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Natasa Ninkovic

Haberin Devamı

Emir Kusturica’nın yönettiği ve başrolünü paylaştığı yeni filmi, mizah ile dramın, acı ile sevincin birbirine karıştığı, savaş ve aşk hakkında bir macera. Kusturica’nın 2007’den beri çektiği bu ilk uzun metrajlı kurmaca film, bir adamın hayatının üç dönemine odaklanıyor: Bosna Savaşı sırasında sütçü olarak cepheye süt taşıdığı günler, gizemli İtalyan bir kadına âşık olduğu zaman ve keşiş olarak inzivaya çekilip hayatını düşündüğü dönem.

American Honey

Y: Andrea Arnold O: Shia Labeouf, Sasha Lane, Riley Keough, Arielle Holmes

“Z Kuşağı için Easy Rider” olarak tanımlanan, Cannes’da çoğu eleştirmeni kendine hayran bırakan yeni Andrea Arnold harikası American Honey, günümüz Amerikan gençliğini en iyi anlatan filmlerden birisi. Aile içi şiddet ve yoksulluktan ibaret hayatını ani bir kararla geride bırakan 18 yaşındaki Star’ın, dergi aboneliği satan bir gruba eklenerek çıktığı uzun yolculuğu konu alan film; şahane bir soundtrack, müthiş bir görüntü yönetimi ve perdeden taşan inanılmaz bir enerjiyle soluksuz izleniyor.

Haberin Devamı

Alt Tarafı Dünyanın Sonu (It’s Only The End Of The World)

Y: Xavier Dolan O: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Léa Seydoux, Vincent Cassel

Alt Tarafı Dünyanın Sonu, ailesinden uzaklaşmış, 30’larının ortasında bir yazarın sorunlu ailesiyle yüzleşmesini konu alıyor. Louis, uzun yıllardır görüşmediği ailesini ziyarete gider. Amacı, onlara ölümcül bir hastalığı olduğunu söyleyip veda etmektir. Dolan’ın en olgun filmi olarak karşılanan ve Kanada’nın Oscar adayı olarak açıklanan Alt Tarafı Dünyanın Sonu, akıllardan çıkmayacak, güçlü bir melodram.

Three Generations

Y: Gaby Dellal O: Naomi Watts, Elle Fanning, Susan Sarandon, Tate Donovan

Başrolünde her biri olağanüstü performansıyla göz dolduran üç usta oyuncu: Lezbiyen büyükanne rolünde Susan Sarandon, kızı rolünde Naomi Watts ve 17 yaşındaki torunu Ray’i canlandıran Elle Fanning. Birlikte, aynı evde oturan üç nesil, Ray’in cinsiyet geçiş sürecine atılmasıyla zor günler geçirmeye başlar. Film, klişeler ve duygu sömürüsünden uzak, gücünü şahane performanslarından alan samimi ve eğlenceli bir film.

Haberin Devamı

Wiener-Dog

Y: Todd Solondz O: Keaton Nigel Cooke, Tracy Letts, Julie Delpy, Greta Gerwig, Ellen Burstyn

Todd Solondz, prömiyerini Sundance’te yapan yeni filminde insanları, hayatlarına dokunan bir ‘sosis köpek’ aracılığıyla masaya yatırıyor. Yaşlı bir kadın ve torunu, kariyerinde bocalamış bir senarist, merhametli bir veteriner teknisyeni ve benzerlerinin hayatlarına köpeğin yolculuğuyla dahil oluyoruz. Asıl müjde ise, Solondz’un gitgide olgunlaşan sinemasının delişmenliğini ve gençliğini asla yitirmiyor oluşu.