Gazete Vatan Logo

Son yağış 10 günlük su getirdi!

Son yağış 10 günlük su getirdi!

İstanbul’da son 48 saat içinde metrekareye 25 kilo yağış düştü. Bu yağmur 10 barajda binde 7’lik artış sağladı. Bunun da kentin 10 günlük su ihtiyacını karşılayabileceği belirtildi.

İstanbul’da iki gündür yağan yağmur, kente su sağlayan 10 barajın seviyesinde binde 7’lik bir artış meydana getirdi. Yani 2 günlük yağışın barajlara 600 bin metreküp su bıraktığı ortaya çıktı. Bu da kente ancak 1 hafta 10 gün yetecek su miktarı demek. İstanbul’un su durumuna ilişkin soruları Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı cevapladı. Kentte son 48 saat içinde metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü belirten Kınacı “Bu en azından belli seviyede su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ama ne kadar olur? 1 ay, 2 ay değil, İstanbul’un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar” dedi.




Problem batıda

Kınacı, Anadolu yakasında su konusunda sıkıntı olmadığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Şu anda Melen’den su getiriliyor. Melen’den bir hat daha yapılıyor. Bu çalışma, haziranda tamamlanmış olacak. Anadolu yakasından, Boğaz’ın altından Avrupa yakasında Kağıthane’deki arıtma tesisine kadar su geliyor. Kağıthane Arıtma Tesisi’nin beslediği alana kadar olan kısımda da bir problem yok. Ancak daha batıda olan bölgelerde bir sıkıntı olması ihtimaline karşı, Avrupa yakasında yeni kuyular açılması planlandı. Bu çalışmalar da mart ayı içinde başlayacak.” Türkiye’de kayıp su oranının yüzde 50 olduğunu dile getiren Kınacı, bu oran yüzde 10’a düşerse ek su gerekmeyeceğini kaydetti. Bu arada İstanbul’da bugün yağmur, yerini güneşe bırakacak. Meteoroloji, cumartesiye kadar yağış beklemiyor. Cumartesi günü yağmur, ardından pazar günü yine İstanbul’u güneşli bir hava karşılayacak.











Haberin Devamı