Gazete Vatan Logo

Son SBS’de gece yarısı kâbusu!

Almanca ve Fransızca öğrencileri şok oldu

Son SBS’de gece yarısı kâbusu!

SBS sonuçları gece yarısı açıklandı. Yabancı dili Almanca ya da Fransızca olan öğrenciler sonuçlarla şok oldu. Cevap anahtarlarının karıştığını açıklayan MEB, 718 öğrencinin puanını yeniden hesapladı ve özür diledi.

Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) sonuçları önceki gece yarısı 00:01’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesinde açıklandı. 8 Haziran’da yapılan ve 1 milyon 112 bin 604 öğrenci girdiği SBS’de yabancı dil sınavına giren öğrenciler gece yarısı büyük şok yaşadı. Fransızca ve Almanca sınavına giren 13-14 yaşındaki öğrenciler 17 dil sorusuna verdikleri cevapların neredeyse tamamının yanlış olduğunu görünce paniğe kapıldı. İddiaya göre Fransızca ve Almanca sınavlarının sonuçları İngilizce sınavının cevap anahtarıyla değerlendirildiği için böyle bir hata yapıldı.

Sabaha kadar ağlayanlar

VATAN’a konuşan veli Hülya Olguner, “Oğlum Ali İstanbul’da Özel Alev Okulları’nda okuyor ve 8 yıldır Almanca eğitim görüyor. Sonuçlara bakıp 5 doğru, 12 yanlışla karşılaşınca şok olduk. Gece yarısı diğer velileri aradık onlarda benzer şeyleri söyleyince internetten oğlumun sınava girdiği Almanca B kitapçığı yanıtlarını, İngilizce B kitapçığı yanıt anahtarına göre çözünce bire bir aynı cevaplarla karşılaştık. Cevapların yanlış anahtarla değerlendirildiğini anladık. Oğlumun annesi Alman olan ve evde devamlı Almanca konuşan sınıf arkadaşının da 13 yanlışı vardı. Aile çocuğun cevapları kaydırdığını düşündüğü için panik içindeydi. Çocuklar arasında sabaha kadar ağlayan vardı. Biz gece 04:00 kadar bununla uğraştık, 2 saat uyuyup MEB bir açıklama yapar diye erkenden kalktık. Çocuklar tam karar verecekken böyle bir şokla karşılaştı. Sıralama değiştiği için tüm çocuklar mağdur” dedi.

‘’Cevap anahtarları karıştı”

Akşam saatlerinde bir açıklama yapan MEB, “Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın puanlarında farklı bir cevap anahtarı ile değerlendirmekten kaynaklanan bir yanlışlık görülmüştür” dedi. İncelemenin ardında sonuçlar dün saat 17:00 itibariyle tekrar yayınlandı. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

BİRİNCİLER NE DEDİ?

Kendime testler hazırladım


- Lara Özden: “Başarımı sistemli ve çok çalışmaya borçluyum. Çalışırken sevdiğim konuyu da eksik olduğum konuyu da çalıştım. Kitap okuyan biriyim, bu benim olayları kavrayışımı geliştirdi. Sınava hazırlanırken bol bol test çözdüm. Kendime testler, deneme sınavları hazırladım. Çalışmaya ara verdiğim zaman ise keman çalıyordum. Küçüklüğümden bu yana girdiğim tüm sınavlarda da birinci oldum.”

Ezberci olmadım


- Eylül Tiftikçi: “Dersleri derste öğrendim. Ezberci değil, dersleri sorgulayıcı yaklaştım. Sürekli konu tekrarları yaptım. Sınava girecekler katılabildikleri kadar deneme sınavına katılsınlar. Girdiğim deneme sınavlarında eksikleri görüp ona göre SBS’ye girdim.”

Büyük ödülü Ribery


- Tarık Berdan Köroğlu: “Ailemin öğretmen olmasından dolayı avantajlıyım. Takıldığım konularrahatlıkla sorup evde öğrenebildim. İstanbul Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi ve Robert Koleji’ni istiyorum. Üniversitede genetik mühendisliği tercih edeceğim. Derece yapmam halinde Galatasaray-Fenerbahçe maçına gidebilmeyi hayal etmiştim. Babam söz vermişti ama bu maça daha çok zaman var. O yüzden planı değiştirdik. Süper Kupa’da karşılaşacak Bayern Münih-Chelsea maçına gideceğiz. Bir dönem Galatasaray’da da forma giyen Franck Ribery hayranıyım. İnşallah bu maça gidip, Ribery’i canlı izleyeceğim.”

Ödevleri aksatmadım

- Eda Ertav: “Sınavdan büyük hayal kırıklığıyla çıktım. Evde, televizyondan cevapları izlerken başarılı olduğumu fark ettim. Ancak kodlamaları kontrol etme fırsatım olmadığından sonuçları heyecanla bekledim. Sonuçlar kesinleşince içim rahatladı. Sınava her gece düzenli çalışarak hazırlandım. Dersleri dikkatli dinledim. Verilen ödevleri düzenli yaptım. Galatasaray Anadolu Lisesi’ni tercih edeceğim.”

TV karşısında çalıştı

- Emin Hıfsı Öztoprak: Annesinin televizyon karşısında çalıştığı söylediği Öztoprak, “Sınav beklediğimden daha iyi geçti. Çok çalışmadım aslında ama düzenli ve devamlı çalıştım. Yıllardır girdiğim sınavlarda birinciliklerim olduğu için bu dereceyi bekliyordum. Robert Kolej’de okuyarak annem, babam ve ağabeyim gibi doktor olmak istiyorum” dedi.

İşte birinciler

- Zehra Betül Şen, Manisa Özel Şehzade Mehmet Ortaokulu

- Eylül Tiftikçi, Eskişehir Tepebaşı Özel Çağfen Ortaokulu

- Eda Ertav, Eskişehir Tepebaşı Özel Çağdaş Ortaokulu

- İrem Tellioğlu, İstanbul Zeytinburnu Özel Cevizlibağ Doğa Ort.

- Emir Hıfsı Öztoprak, Meram Özel Meram Diltaş Ortaokulu

- Çağlan Turgut, İstanbul Fatih Özel Oğuzkaan Ortaokulu

- Tarık Berdan, Köroğlu Diyarbakır Bağlar Özel Diyarbakır Bahçeşehir Ortaokulu

- Arda Tibet Kaya, Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu

- Büşra Erol, İstanbul Zeytinburnu Özel Cevizlibağ Doğa O.

- İhsan Uyan, Zonguldak Eregli Özel Yıldırım İzmirlioğlu Ortaokulu

- Mustafa Yılmaz, Kütahya Tavşanlı Özel Yıldız Ortaokulu

- Bora Demiral, İstanbul Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ort.

- Gökhan Yavuz Bayram, İstanbul ÜskÖzel Bilfen Çamlıca Ort.

- Ayşe Esin Gezer, İstanbul Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ort.

- Lara Özden, Aydın Söke Vakıfbank İlkokulu

- Burak Kaan Başar, Şehitkamil Gaziantep Koleji Vakfı Ortaokulu

MEB’e 49 bin şikayet

VATAN’ın Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin şu açıklamaları yaptı: “Yabancı dil testindeki değerlendirmeyle ilgili MEB’e 49 bin şikayet başvurusu yapıldı. Bu başvuruların 718’inde hata tespit edildi. Almanca ile Fransızca’nın cevap anahtarları karışmış. Bu olay sınavdaki sıralamayı da değiştiriyor. MEB Hukuk Müşavirliği, ÖSYM’den de destek alarak sorunu çözmeye çalışıyor. İstanbul ve İzmir’de yoğunlaşan bu hata orta sıralardaki öğrencileri etkiliyor. Ayrıca 15-21 Temmuz’ tarihleri arasında yapılacak tercih süreci için kullanılacak tercih kılavuzu henüz hazır değil. MEB ilgili birimlerden okulların kontenjanlarının belirlenmesini bekliyor. Kılavuzun Pazartesi’ye yetişeceği de şüpheli. Bu gecikmeye gerekçe olarak 4+4+4 sisteminde sıkıntılar nedeniyle ilgili birimlerin bu konuya çok eğilememesi gösteriliyor. Bu yıl puanlama sistemi de değiştiği için sıralamayla ilgili ciddi sorunlar yaşanabilir. Türkiye geneli ile öğrencilerin bulunduğu şehirlerdeki sıralama da birbirinden farklı. Bunların öğrencilerin karşısına çok net olarak koyulması lazım.” (SADIK GÜLTEKİN / VATAN EĞİTİM UZMANI)

Özel okulların başarısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yaşanan skandal üzerine bürokratlara sinirlenip oldukça kızdığı ifade edildi. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı yetkilileri hakkında da inceleme başlatıldı. SBS’ye 1 milyon 112 bin 604 öğrenci girerken, 201 puan ve üzeri puan alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak belirlendi. SBS’de 110 öğrenci soruların tamamını çözerken okul puanı ile hesaplama yapıldığından sadece 16’sı birinci olabildi. SBS’nin dikkat çeken sonuçlarından birisi de özel okulların başarısı oldu. 1’inci olan 16 öğrenciden 15’i, ilk 10’a giren 25 öğrenciden ise 23’ü özel okullardan oldu. (KIVAN EL / VATAN ANKARA)

Tercih süresi 8 gün

Öğrenciler yerleştirme işlemleri için tercihleri 15-21 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapacak. En fazla 10 okul tercih edebilecek öğrenciler başvurularını http://oges.meb.gov.tr’den yayınlanacak tercih formlarıyla, http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden yapabilecek. Sonuçlar 6 Ağustos 2013’te açıklanacak.

Haberin Devamı