Gazete Vatan Logo

Son nokta! Ayrıldım gitti

Anayasa Komisyonu 25 aylık mesaisine nokta koydu

25 aylık mesaisine nokta koyan Anayasa Komisyonu’nun son toplantısında muhalefetin ‘Devam edelim’ ısrarına Cemil Çiçek ‘Benim görevim değil, ayrıldım gitti’ yanıtını verdi

ANAYASA Uzlaşma Komisyonu’nun yoğun tartışmalarla geçen 25 ay sonrasında bir sonuca varamayınca çalışmalarını sonlandırdı. Komisyon çalışmalarına son noktayı koyan TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “verimsizlik” isyanı Meclis tutanaklarına da yansıdı. İşte özetle tutanaklara yansıyan ilginç konuşmalar:

- Süheyl Batum (CHP): Bu çalışmanın devam etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. En azından burada 4 parti bir şeyler yapmaya çalışıyor... Ben yapabileceğimize hala inanıyorum.

- Faruk Bal (MHP): Eğer bu komisyonun çalışmasını başarıyla götüremezsek, iki sonuca razı olacağız. Bir, 4 parti birden darbe anayasasına mahkum olmayı kabul ettik demektir. İki, birileri bize anayasa yapıp versin diye bekleyeceğiz.

- Ahmet İyimaya (AKP): ‘Ben devam ediyorum’ demesi kolay değil. Bunun asgari şartı 3-4 ayda bir tane armut, elma üretmesi lazım. Üretemiyoruz ama müzakere ediyoruz.

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Son iki toplantıyı çıkarırsak 23 defa biz bu işleri konuşmuşuz; ‘Daha verimli çalışalım’ diye. Denemediğimiz yöntem kalmadı. Neden netice alamadık? Siyasi sebeplerle... Ben şahsen bu yöntemle netice alınacağı kanaatini taşımıyorum.

- Süheyl Batum: Basına ‘Çalışma bitti’ mi diyeceksiniz?

- Başkan: Bu tarih itibariyle bilgi vermemiz gerekiyor. Her defasında genel başkanlara gittik ‘Çalışın bitirin’ dedi özü itibarıyla. Bitiremedik canım... Ben diyorum ki, bugün bu çalışmaya noktayı koyuyoruz...

- Atilla Kart (CHP): Yani sizin sunuşunuzundan komisyonun çalışmalarının da bir anlamda askıya alındığı ya da belirsizlik doğduğu gibi bir anlam doğruyor. Buna yol açmayalım.

- Başkan: Çok şey yaparsanız ben o zaman bırakayım siz kendiniz ne yaparsanız yapın. O zaman ben Meclis Başkanı olarak bu benim şey görevim değil, ayrıldım gitti

- Atilla Kart: Komisyon olarak böyle bir irademiz yok.

- Başkan: Ben kendi kararımı veriyorum.

- Süheyl Batum: Siz kendinizi bağlayın, çalışmalar bitmiş gibi bir şeyin içine girmeyin, biz de girmeyelim.

- Başkan: Ama fiilen bitti zaten Hocam ya. Fiilen bir şey yapamıyoruz ki Allahınızı severseniz ya. Bu saatten itibaren Meclis Başkanı olarak böyle bir görevi yapamaz noktaya geldim daha fazla birşey yapamam. Netice alamıyoruz... Toplantıyı kapatıyorum.

Haberin Devamı