Gazete Vatan Logo

Son kale savaşları

2009’da yapılacak yerel seçimlerin hazırlığı bu yıldan başladı.

Seçim startını şimdiden veren üç büyük parti, kendilerine zaferi getirecek “iddialı adaylar” üzerinde kafa yoruyor. Hedef net: Üç büyük metropolü kazanmak. Mevcut başarılı başkanlarla bir dönem daha yola devam etme düşüncesi öne çıkarken, AKP, İzmir ve Diyarbakır’da, CHP İstanbul’da, MHP Çankaya’da sürpriz peşinde. İşte partilerin yerel seçim stratejisinde öne çıkanlar:

İZMİR’E GÖÇMEN KARTI

İzmir’in çağdaş, dışa dönük ve modern kentli kültürünü dikkate alan AKP, kentteki göçmen nüfusun etkisini de hesaplayacak. Geçmişte başkanlık yapan Ahmet Piriştina, Burhan Özfatura gibi isimlerin de Makedon göçmeni olmasını göz önönde tutan AKP bu çerçevede, CHP’den AKP’ye geçen İzmir Milletvekili Erdal Kalkan’a çok sıcak bakıyor. Kalkan’ın aydın, ressam, sol kökenli ve sevilen kimliği, adaylık şansını artırıyor. AKP’de, Başkent’te en güçlü isim olarak Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ismi telaffuz ediliyor. Tiryaki’nin kentsel dönüşüm ve metro çalışmalarına ağırlık veren bir slogan benimseyeceği belirtiliyor.

İDDİALI VE SEVİLEN

Seçimlere “iddialı ve sevilen aday” parolası ile hazırlanan CHP’de, mevcut ve başarılı belediye başkanlarının korunması görüşü de ağırlık kazanıyor. İzmir’de, Aziz Kocaoğlu ile “bir dönem daha” gidilmesi beklenirken, İzmir örgütü ve il milletvekillerinde ise Kocaoğlu’na ilişkin, “Aziz Başkan maalesef yaptığı önemli işleri iyi anlatamıyor, iyi pazarlayamıyor. Kampanyada ise bugünkünden çok fazla efor sarf etmesi gerekir” tespiti de yapılıyor.

ANKARA’DA İKİ SEÇENEK

Başkent Ankara’da da CHP açısından adayı isimlendirme güçlüğü yaşanıyor. Geçen seçimin adayı Yılmaz Ateş’in yine “istekli” olduğu belirtilirken, çok daha istekli olan Gaziantep eski milletvekili Mustafa Yılmaz’ın ismi ön planda. AKP’nin gözünü diktiği Çankaya için ise aday bolluğu var. Mevcut Başkan Muzaffer Eryılmaz’ın yanı sıra, geçmişte bu koltukta oturan Haydar Yılmaz ve Doğan Taşdelen ile Ürgüp Belediye Başkanlığı’nı bırakarak Nevşehir 1. sıra milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Bekir Ödemiş ilk akla gelenler. CHP kulislerinde, Adana Büyükşehir için mevcut Başkan Aytaç Durak’ın transfer edilmesi için girişimlerin yapılabileceği öne sürülüyor. Sefa Sirmen’in yeniden Kocaeli’nde aday gösterileceği konuşuluyor.

YILLARIN İL BAŞKANI

MHP’de büyükşehir adaylarını bizzat Bahçeli’nin belirlemesi bekleniyor. Bahçeli, adı şaibeye karışmamış, sevilen ve başarılı olabilecek isimleri büyükşehirlere aday yapmayı planlıyor. Ankara ve İstanbul için henüz bir isim öne çıkmazken, İzmir’de uzun süredir il başkanlığını sürdüren Musavvat Dervişoğlu’nun aday olması bekleniyor.


Kente göre aday profili

AKP’de yerel seçimlerin hazırlıkları 2007 Mart’ında resmen başlarken, metropollerde ayrı bir strateji izlenmesi kararı alındı. İstanbul’da mevcut Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile yola devam etme kararında olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Diyarbakır ve İzmir’i alarak büyük bir çıkış yapmak istediği ifade ediliyor. “Kent profiline göre aday” çıkarma anlayışını esas alan AKP, adaylarda, “çalışkanlık, güvenilirlik, modern kent vizyonuna sahip olma” gibi temel kriterler arıyor. AKP yönetimi, yerel seçimlere ilişkin “aday stratejisi”ni de belirledi. Hiçbir seçim bölgesinde belediye başkan adaylarını aylar öncesinden açıklamama kararı alan AKP, bu kararı adayları yıpratmamak amacıyla aldı.




MHP aradan sıyrılacak


Adaylar konusunda “ince eleyip, sık dokuyacak” olan MHP’de Genel Başkan Devlet Bahçeli, sıkı bir çalışma yürütüyor. MHP’de başarılı olan mevcut başkanların yeniden aday gösterilmesi bekleniyor. MHP, Çankaya için ise, CHP ile AKP’nin çekişmesinden yararlanarak, aradan sıyrılma peşinde. Önceki seçimlerde 262 belediye başkanı çıkaran MHP, 2009 yerel seçimlerinde oylarını artırarak daha fazla başkanlık koltuğu alma hedefinde.




Diyarbakır’a İslamcı Kürt


Kürt kökenli ve kentin güvenebileceği bir adayla Diyarbakır’ı almayı hedefleyen AKP, kenti “Doğu’nun Paris’i yapacağı” sloganıyla yola çıkacak. AKP, DTP’nin Diyarbakır’daki gücünü kırabilecek adaylar üzerinde yoğunlaşırken, Altan Tan, Nihat Hatipoğlu ve Şah İsmail Bedirhanoğlu isimleri öne çıkıyor. “İslamcı Kürt” kimliğiyle bilinen Tan, daha 13 yaşındayken Mücadele Birliği’ne katılmış bir isim. Tan, DTP’yi Kürtlerin ekonomik sorunlarına çözüm getirememekle eleştiriyor. Televizyondaki dini sohbetleriyle sevilen Hatipoğlu da, Diyarbakır’da oldukça popüler. Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bedirhanoğlu da, “Güneydoğu’da silah değil, şantiye istiyoruz” diyor.



İkinci Çankaya Savaşları

CHP’nin kalesi olarak bilinen Çankaya’da ikinci savaşın startı verildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin “367 girişimine” karşı Çankaya Köşkü’nde yenilgiye uğramasının ardından AKP’de yerel seçimlerin “simgesi” olarak nitelendirilen Çankaya Belediyesi için hummalı bir çalışma sürüyor. Kapatılan Refah Partisi’nin “ev ziyareti” çalışmalarını daha da ileri götüren AKP, Çankaya’daki her ölüm ve doğumdan haberdar olarak ekiplerini vatandaşlara gönderiyor. AKP’nin taziye ekipleri, ailelere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başsağlığı dileklerini iletiyor. Doğum olan evlere de özel bir tebrik kartı gönderiliyor. Çankaya ilçesini 11 bölgeye ayıran, kadın ve gençlik kollarını yenileyen AKP teşkilatı, haftada 50 civarından ev ziyareti gerçekleştiriyor. AKP Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga, önümüzdeki yerel seçimlerde kendileri için önemli büyükşehirler olduğunu belirterek “Ancak bu seçimlerde tüm Türkiye’nin gözü Çankaya’da olacak. Çankaya, en heyecanlı izlenecek bölge olacak” yorumunu yaptı. Özdalga, “Başbakan bizden Çankaya’yı istedi, biz de hediye edeceğiz” diye konuştu. Özdalga, “CHP, kaleyi iyi yönetemedi. Biz de kaleyi fethedeceğiz” diyerek iddialı konuştu.


ZİYARETLERDE RAKI SOFRASINA DA GİTTİK


“Başbakana sözümüz var” diyen AKP Çankaya İlçe Başkanı Alaaddin Varol da, yaptıkları taziye ziyaretlerindeki ilginç olaylardan da bahsetti. Bir eve Başbakan’ın başsağlığı dileklerini iletmek için gittiklerinde rakı sofrasıyla karşılaştıklarını anlatan Varol, “Merhumun oğulları, babalarının anısına rakı içip onu yad ediyorlardı. Biz de sofrada oturarak taziyelerimizi bildirdik” dedi. Bir başka taziye ziyaretinde ise eşini kaybeden yaşlı kadının kendilerini eve almadığını belirten Varol, kartını bıraktığı kadının kendisini daha sonra arayarak bir bakıcı bulmasını istediğini aktardı. Varol, “Başbakan bize ‘herkese ulaşın, kimse kendisini yalnız hissetmesin’ talimatı verdi. Biz de bunun gereğini yerine getiriyoruz” dedi.


Son kararınız mı?

AKP, özellikle İstanbul’daki CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçelere kamuoyunun tanıdığı işadamı, sanatçı adaylarla seçmenin karşısında çıkmaya hazırlanıyor. Bu sürpriz isimlerden birisi İhsan Kalkavan. Fethullah Gülen’ne yakınlığıyla bilinen Kalkavan’ın adı, Beşiktaş için geçiyor. Beşiktaşlı olan ve Beşiktaş Denizcilik Şirketi’nin sahibi Kalkavan, ilçenin sevilen isimleri arasında. CHP’nin Kalkavan’ın karşısına Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’la çıkıp çıkmama konusu ise henüz netlik kazanmadı. DSP ise, CHP’nin İstanbul politikasına önemli hizmetlerde bulunan, Ayfer Atay’a, aday olması için teklif götürdü.

ESKİ BAŞKANLA YOLA DEVAM

AKP’nin bir diğer sürpriz adayı ise, Kadir Topbaş’ın sanat danışmanlığı görevine getirilen tiyatro sanatçısı Kenan Işık. AKP, sosyal demokrat seçmene sahip Kadıköy’e Işık’ı aday göstermeye hazırlanıyor. CHP’nin de, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile yola devam edeceği güçlü bir ihtimal. Üsküdar’da AKP adayları arasında ise, Emine Erdoğan’ın ağabeyi Hasan Gülbaran’ın damadıc Göksel Gümüşdağ yer alıyor.

Haberin Devamı