Gazete Vatan Logo

Rusya müjdesi! Gerçek oluyor

Rusya ile normalleşen ilişkiler sonrası müthiş bir adım atılacak. Bu ay başında Ukrayna ile pasaportsuz girişlerin startı verilmişti. Rusya ile ilgili de adım atılacağı açıklaması Bakan Çavuşoğlu'ndan geldi. İşte haberin detayları...

Rusya müjdesi! Gerçek oluyor

Rusya ile Türkiye arasında pasaportsuz gidiş gelişlere yönelik müzakereler tekrar başlıyor. Görüşmelerin tekrar başlayacağı haberini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu verdi. Antalya'da konuşan Çavuşoğlu, Rusya ile uçak hadisesi olmadan önce iki ülke vatandaşlarının pasaportsuz bir şekilde sadece kimlikle giriş-çıkış yapabilmeleri için epeyce görüştüklerini hatırlatarak, "Bayağı mesafe katetmiştik. Şimdi ilişkilerimiz normalleştiğine göre bu konuda da müzakerelere devam edebiliriz.

"KİMLİKLE GEÇİŞ İÇİN CİHAZLAR KURUYORUZ"

Rusya ile yaşanan uçak krizine gönderme yapan Çavuşoğlu, "Bu üzücü hadise olmadan önce pasaportsuz, kimlikle geliş-gidişleri sağlamak için epeyce görüşmelerimiz olmuştu. Şimdi ilişkilerimiz normalleştiğine göre, bu konuda da müzakerelere devam edebiliriz. Biz en azından Rusya vatandaşlarının pasaportu bile olmadan kimlikle gelebilmesi için görüşmelere başlayacağız. Bunun için havalimanında kimliklerinin okunabileceği cihazlar da kuruyoruz" dedi.

BİR YIL DAHA UZATILDI

Yunanistan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos, Yunan adalarına girişte, kapıda vize alınabilmesini sağlayan uygulamanın bir yıl daha uzatılacağını söyledi. Midilli, Sakız, Rodos, İstanköy, Sömbeki, Sisam ve Meis adaları için 2012 yılından bu yana nisan-ekim ayları arasında geçerli olan uygulamayla Türk turistlerin adalara seyahatlerinde limanda vize verilerek önemli bir kolaylık sağlanıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-UKRAYNA ARASINDA ETKİLEŞİM DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Mart ayındaki Türkiye ziyaretinde önemli açıklamalarda bulunmuştuİki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 3,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Groysman, bu rakamı, gelecekte iki ülke arasındaki etkileşimin çok güçlü olacağının işareti şeklinde değerlendirdi.

Groysman, Ukrayna'nın son yıllarda içinde bulunduğu zorluklar nedeniyle ikili ticaret hacminde düşüşün yaşandığına işaret ederek, "Buna rağmen bugün biz ülkelerimiz arasında serbest ticaret alanı oluşturulması kararı ve bunun hazırlık çalışmasına yoğunlaşmış durumdayız. Bu, ticaret hacminin artması ve karşılıklı yatırımlar için çok önemli. Bu yüzden benim heyetimde ticaretten sorumlu hükümet yetkilileri olacak. Hangi noktadayız, bu yöndeki eğilimi arttırmak için neyi iyileştirmemiz gerekli gibi konuları bütün yönleriyle değerlendireceğiz." diye konuştu.

Haberin Devamı