Gazete Vatan Logo

Son günde cami ve patrikhane ziyareti

Batı medyası: Biden’in ziyareti gerilimi azalttı

Son günde cami ve patrikhane ziyareti

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye ziyaretini Fener Rum Patrikhanesi ve Süleymaniye Cami’sini ziyaret ederek tamamladı.

İstanbul'da önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla Atlantik Konseyi Zirvesi'ne katılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdroğan'la Beylerbeyi Sarayı'nda dört saat süren çalışma yemeğinde bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın dünkü ilk durağı Fener Rum Patrikhanesi oldu. Patrikhaneye 11.45'te gelen Biden, içeride Fener Rum Patriği Bartholomeos'la bir süre basına kapalı olarak baş başa görüştü. Biden'a ziyarette eşi Jill Biden da eşlik etti. Biden görüşmenin ardından eşi ile Aya Yorgi Kilisesi'ni gezerek mum yaktı.

Olağanüstü önlemler

Biden ve eşi daha sonra Süleymaniye Camii'ni ziyaret etti. El ele tutuşarak cami avlusuna giren Biden çiftinin cami ziyareti yaklaşık yarım saat sürdü. Ziyaret öncesinde Süleymaniye Camii çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Öğle namazı ardından camiye girişler yasaklandı.

El sallayarak veda etti

Biden ve beraberindeki heyet ABD Başkanlık filosuna ait bir uçakla dün saat 15.00’de Türkiye’den ayrıldı. Biden, uçağa binmeden önce Türk korumalar, ABD elçilik ve konsolosluk çalışanlarıyla vedalaşırken hatıra fotoğrafı da çektirdi. Bazı görevlilerin ise telefonlarına sarılarak Biden ile selfie çekmeye çalıştığı görüldü. Uçağa binmeden önce kendisini karşılayanlara el sallayarak selam veren Joe Biden ve eşi Jill Biden daha sonra uçağa binerek Türkiye'den ayrıldı.

Haberin Devamı

‘Gerilimi azalttı’

Biden'in Türkiye ziyareti Batı medyasında geniş yer buldu. Ziyaretle iki ülke arasında bir süredir devam eden gerilimin azaldığı yorumu yapıldı.

- Washington Post: Biden'ın ziyaretinin Ankara-Washington hattında uzun süredir devam eden gerilimi azalttığını yazdı. Haberde, ziyaretle birlikte her iki tarafın da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak ve Suriye'de yenilgiye uğratılması yönünde yakın işbirliğine gidileceği yönünde açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

- Wall Street Journal: Biden'ın, Suriye savaşından etkilenen sivillere yönelik 135 milyon dolara yakın bir insani yardım yapılacağını açıkladığına dikkati çekti. Haberde, "Başkan Yardımcısı, 4 saatlık görüşme sırasında Sayın Erdoğan ile Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esad’tan uzak geçiş sürecini ele aldıklarını söyledi" denildi.

Haberin Devamı

- Amerika’nın Sesi (VOA): Haberde "Bizim Türkiye’ye Türkiye’nin Bize İhtiyacı Var" mesajını başlığa çıkardı. Beylerbeyi Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede Irak, IŞİD’le mücadele, Suriye’deki yabancı savaşçılar, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin durumu ve Kıbrıs’ın geleceği konularının öne çıktığı belirtildi.

- İngiliz yayın kurumu BBC: "ABD, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede daha büyük bir rol oynamasını istiyor ancak Türkiye, bunun, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın görevinden uzaklaştırılması planlarına bağlanmasını istiyor" yorumunu yaptı. İngiliz yayın kuruluşu Biden ile Erdoğan arasındaki görüşmelerin, Suriye ve Türkiye’nin IŞİD ile mücadeledeki rolü konusunda iki ülke arasında 'gerilimlerin' olduğu haberleri arasında gerçekleştiğini hatırlatırken, "Türkiye, uçuşa yasak bölge için bastırdı ama ABD’nin desteğini elde etmedi" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı