Gazete Vatan Logo

'Zorunlu' indirim

Fiyatları bir türlü düşmeyen Zorunlu Trafik Sigortası'na tavan geliyor. Nisan'dan itibaren başlayacak uygulamayla trafik sigortası yüzde 30 ucuzlayacak. Şu anda ortalama 611 lira olan trafik sigortası primi, 183 lira inerek 428 liraya gerileyecek

'Zorunlu' indirim

Trafik sigortası, 20 milyon araç sahibi için zorunlu. Zorunlu olan bu sigortanın fiyatı ise son yıllarda hızlı arttı. Bu artış hız kesse de devam ediyor. Sigortacılar maliyetten dertli, araç sahibi ise fahiş fiyatlardan. Hükümet, soruna sigortacıların maliyetini düşürerek çözüm bulmaya çalıştı. Geçen yıl Nisan ayı itibarıyla birçok düzenlemeyi hayata geçirdi. Hatta 'müdahale' sinyali verdi. Ama değişen bir şey olmadı.

ÇOK HIZLI YÜKSELMİŞTİ

Posta'dan Bial Emin Turan'ın haberine göre; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi verilerine göre; Mart 2015'te bir otomobilin Zorunlu Trafik Sigortası'nın ortalama fiyatı 271 liraydı. Ancak bu yılın aynı ayında Türkiye genelindeki ortalama fiyat 611 lira oldu. Yani yüzde 125'lik bir fiyat artışı yaşandı. 2017'nin ilk iki ayına göre; Mart'ta fiyatlarda 10-15 liralık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 39 liralık (yüzde 6) düşüş söz konusu.

SON UYARIYI DA YAPMIŞTI

Oysa sigortacılar lehine çıkan yasalarla fiyatların yüzde 20-25 düşmesi bekleniyordu. Sigortacüıkla ilgili faaliyetler Hazine Müsteşarlığı'nın alanına giriyor. Hazine de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e bağlı. Şimşek, 5 ay önce (Ekim'de) primlerdeki 10-15 liralık düşüşü yeterli görmediklerini ifade ederek son uyarıyı yapmış ve fiyatlara müdahale edebileceklerini söylemişti. 2008'den beri serbestçe belirlenen trafik sigortasına müdahale dün geldi.

Haberin Devamı

NİSAN'DAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Sigorta sektörü lehine atılan bütün iyi niyet adımlarına rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinin düşmediğine dikkat çeken Mehmet Şimşek, "Nisan itibarıyla tavan fiyat kararı aldık. Uygulama ile otomobillerde trafik sigorta primleri ortalama yüzde 30 düşecek. Trafiğe yeni çıkacak otomobillerde indirim yüzde 40'ı bulacak" dedi. Buna göre; ortalama poliçe fiyatı 183 lira ucuzlayarak 611 liradan 428 liraya inecek

TİCARİ ARAÇTA VAR

Zamlar en çok ticari araç sahiplerini vurmuştu. Risk fazla diye 10 kata varan artışlar görülmüştü. Bunun üzerine Ekim 2015'te ticari araçlarda tavan fiyata geçilmişti. Tavan; kamyonda 6000 TL, kamyonette 2000 TL, minibüste 3300 TL, otobüs (18-30 koltuk) 5700 TL, otobüs (31 koltuk üstü) 17.700 TL, takside ise 5400 lira olmuştu. Şimdi 3500 TL'ye kadar çıkan 'hususi araç' sigortalarına tavan gelecek, fiyatlar düşecek.

Haberin Devamı

RİSK 7 BASAMAK

Trafik sigortası yaptıranlar 1-7 arasında basamaldara ayırıyor. İlk kez araç alan 4'üncü basamaktan başlıyor. Kaza yapmayan, her yıl bir basamak yükseliyor. Kaza yapanlar da l'e doğru düşüyor. 7'ye yaklaştıkça hasarsızlık indirimi artıyor ve poliçe ucuzluyor, l'e yaklaştıkça sigorta pahalanıyor. Mehmet Şimşek, sigortacıların 1 ve 2'inci basamaktaki riskli sürücüyü sigortalamak istemediğini, bu yüzden yüksek prim yazıldığını söyledi ve ekledi: "Tavan kararı bu mağduriyetleri giderecek."

MÜTHİŞ FARK

Trafik sigortası fiyattan 'sbm.org.tr'ye girip sorgulanabiliyor. Ancak sigorta şirketlerinin verdiği teklifler arasında büyük uçurum var. Örneğin; '34 (İstanbul)' plakalı bir araca 3363 lira teklif veren sigorta şirketi de var 1027 lira teklif veren de. Yeni sistemle, her basamak için ayrı bir tavan belirlenecek. Örneğin; 4'üncü basamak için 1200 liralık tavan olacak. Fiyatlar bu tavan fiyatı aşamayacak. Fahiş farklar ortadan kalkacak.

Haberin Devamı

Sigortacılar için neler yapılmıştı?

Vefat tazminatının hesaplanması için standart getirildi. Sigortacı kime ne ödeyeceğini biliyor. Trafik kazalarında zarar görenlere, tazminat için mahkeme yerine önce sigortacıya başvurma şartı getirildi.

Kusurlu sürücüye ve yakınlarına tazminat ödeniyordu. Yeni düzenlemeyle artık ödenmiyor. Sigortacılara, hasarlı araçların onarımında orijinal yedek parça yerine eşdeğer parça kullanma hakkı verildi.