Gazete Vatan Logo

Son dakika: 'Dünya çok önemli bir değişim görecek!'

Yakın tarihin en çok beklenen, en sıradışı olarak görülen zirve gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un yaklaşık 40 dakika baş başa görüştü. İki lider daha sonra heyetlerarası görüşmeye ve ardından da çalışma yemeğine geçti. En önemli gündem maddesi nükleer silahsızlanma olan zirveyle ilgili son açıklama Trump'tan geldi: "Çok başarılıydı, imzalara geçiyoruz..." dedi. Daha sonra ise ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, iki ülke arasında kapsamlı bir anlaşmaya imza attı. Trump, nükleer silahtan arınma sürecinin hızlı bir biçimde başlayacağını bildirdi.

Son dakika: 'Dünya çok önemli bir değişim görecek!'

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un zirvesi gerçekleşti.

Liderler, görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." dedi.

NÜKLEER ARINMA HIZLI BİÇİMDE BAŞLAYACAK

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u Beyaz Saray'a davet edeceğini ve nükleer silahtan arınma sürecinin hızlı bir biçimde başlayacağını söyledi.

40 DAKİKA BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim'in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Bu görüşme sonrası gerçekleşen heyetler arası görüşme öncesi iki lider kameralar karşısında kısa açıklamalarda bulundular.

Trump, "Baş başa görüşmek çok iyiydi. Zirve çok çok iyi gidiyor; iki ülke arasındaki ilişki harika." derken, bazı sorunların beraber çalışılarak çözüleceğini, meselelerin birlikte ele alınacağını vurguladı ve Kuzey Kore ile birlikte çalışmayı beklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Tercümanı aracılığıyla, "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek... Buraya açık fikirlerle geldik" diyen Kim Jong-un ise, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına yanıt vermedi.

Heyetler arası görüşme yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi. Çalışma yemeğinin sona ermesiyle de Trump'tan açıklama geldi: "Hayal ettiğimizden çok daha başarılı bir görüşme oldu, şimdi imzalara geçiyoruz..."

HEYETLERARASI GÖRÜŞMEYE GEÇİLDİ

İki lider ikili görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçti. Heyetlerarası görüşme öncesi açıklama yapan Kim Jong-un "Buraya açık fikirlerle geldik" dedi. ABD Başkanı Trump da, "Kim Jong-un ile baş başa görüşmek çok iyiydi" dedi.

Birebir görüşmeden sonra Trump'ın ilk sözleri, 'Birebir görüşmemiz çok çok iyi geçti. Muhteşem bir ilişkimiz var.' oldu. Kim Jong-un ise 'Buraya açık fikirlerle geldik' dedi.

Haberin Devamı

BELGELER İMZALANDI
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında Singapur'un Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de düzenlenen tarihi zirve, uzlaşmayla sona erdi.
Zirvenin sonunda Trump ile Kim, henüz içeriği açıklanmayan bir belge imzaladı.
Trump, imzaların atılmasından sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada belgeyi "oldukça kapsamlı" olarak niteledi.
"Çok hızlı bir biçimde başlayacak"
Kuzey Kore lideri Kim ile yeniden görüşeceğini kaydeden Trump, "Kim Jong-un ile özel bir ilişki geliştirdik. Burada onunla olmak onur verici. Kore Yarımadasının nükleerden arınma süreci çok hızlı bir biçimde başlayacak." ifadelerini kullandı.
Çok başarılı bir zirve gerçekleştirdiklerini kaydeden Trump, gazetecilerin "Kim Jong-un'u Beyaz Saray'a davet edecek misiniz?" sorusuna "Kesinlikle edeceğim." yanıtını verdi.
Kuzey Kore liderini "çok başarılı bir müzakereci" olarak niteleyen Trump, "Onun çok yetenekli biri olduğunu ve ülkesini çok sevdiğini öğrendim." değerlendirmesini yaptı.
"Dünya çok önemli bir değişim görecek"
Kuzey Kore lideri Kim de başarılı bir görüşme yaptıklarını ifade ederek "Dünya, çok önemli bir değişim görecek. Trump ile geçmişi arkamızda bırakmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.
Açıklamaların ardından basın mensupları önünde bir kez daha tokalaşan Trump ile Kim, daha sonra salondan ayrıldı.
İki liderin de öğleden sonra Singapur'dan ayrılarak ülkelerine doğru yola çıkmaları bekleniyor.
Kim ile 38 dakika baş başa görüşen Trump, görüşmeyle ilgili olarak "Zirve çok çok iyi gidiyor. (İki ülke arasındaki) ilişki harika." değerlendirmesinde bulunmuştu. Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşme yapılmış ve daha sonra taraflar, çalışma yemeğinde bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

TARİHİ ZİRVENİN GÜNDEMİ

Haberin Devamı

Trump -Kim zirvesinin en önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor.

Kuzey Kore'nin ise Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir.

Ancak Washington, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.

İŞTE DÜNYANIN BEKLEDİĞİ FOTOĞRAF

Liderler, görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." dedi. Kore lider Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." dedi.

İki lider baş başa görüşmeye böyle geçti.

İKİ LİDER ARASINDAKİ EN ÖNEMLİ ARABULUCU OLAN GÜNEY KORE LİDERİ MOON JAE-İN'İN TOKALAŞMAYI İZLERKEN ÇEKİLMİŞ ANLARI DA PAYLAŞILDI

Moon'un yaşadığı memnuniyet yüzüne yansıdı.

İKİLİ GÖRÜŞMEYE GEÇMEDEN ÖNCE TRUMP VE KİM'İN YAPTIĞI KISA AÇIKLAMANIN TAMAMI ŞÖYLE:

Trump "Harika hissediyorum. Harika bir görüşme gerçekleştireceğiz. Çok başarılı geçecek. Onur duydum, harika bir ilişkimiz olacak, şüphem yok" diye konuştu. Daha sonra da Kim'e "Gazeteciler gittiğinde sana bir şey anlatacağım" dedi.

"Bu noktaya gelmek kolay olmadı" diyen Kim de "Eski önyargılar ve geçmiş, daha ileri gitmemize engel teşkil etti ama hepsinin üstesinden geldik ve bugün buradayız" ifadelerini kullandı.

Bu kritik zirvede ABD Başkanı Donald Trump'a Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders eşlik ediyor.

Kuzey Kore liderinin heyetindeyse yakın bir danışmanın yanısıra savunma ve dışişleri bakanları da yer alıyor. Kim Jong-Un'un kızkardeşi Kim Yo Jong da heyette bulunan isimler arasında.