Gazete Vatan Logo

Trump: Saldırıyı İran yaptı!

ABD Başkanı, Umman Körfezi'nde gerçekleşen tekne patlamalarından İran'ı sorumlu tuttu.

Trump: Saldırıyı İran yaptı!

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine yakın Fox News haber kanalına verdiği röportajda İran'ı kızdıracak açıklamalarda bulundu.

Umman Körfezi'nde dün iki tankerde gerçekleşen patlamadan İran'ı sorumlu tutan ABD lideri, "Saldırıyı İran yaptı" dedi.

Hürmüz Boğazı'nın kapatılmayacağını söyleyen Trump ayrıca, "İran'ın bu saldırısını hafife almıyoruz. İran terör devleti ama ben Başkan olduğumdan beri çok değiştiler" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompe da dün Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.
İran'ın uzun zamandır Hürmüz Boğazı'ndaki petrol akışını sabote ettiğini, şimdi ise her noktada benzer saldırılar düzenlediğini öne süren Pompeo, son 2 aydır İran tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen saldırılara atıfta bulunmuş İran'ın Umman Körfezi'ndeki iki petrol tankerine yapılan son saldırılardan da sorumlu olduğunu ifade ederek, şunları söylemişti:
"Elimizdeki istihbari bilgilere, saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda İran'ın sorumlu olduğunu görüyoruz. Bölgede bu karmaşık saldırıyı düzenleyecek kaynak ve yeteneğe sahip herhangi vekil bir grup yok. Bu saldırı, İran'ın ABD ve ortaklarına karşı düzenlediği tehlikeli saldırılardan sadece bir tanesi. Bu provoke edici saldırılar, denizcilikteki 'sefer özgürlüğü' kurallarının yanı sıra uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit oluşturmaktadır."
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in konuya ilişkin "Bu sabah olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır." açıklamasına da tepki gösteren Pompeo, "Dışişleri Bakanı Zarif bu durumu komik bulabilir ama dünyadaki kimse böyle görmüyor." dedi.
"Saldırıların arkasında ABD yaptırımları var"
Pompeo, İran'ın düzenlediği saldırıların arkasında ABD'nin Tahran'a uyguladığı "maksimum yaptırım kampanyası" olduğunu belirterek, "İran'ı doğru zamanda müzakere masasına geri getirmek ve oluşturduğu çeşitli tehditleri bertaraf eden geniş bir anlaşmaya teşvik etmek için tüm ekonomik ve diplomatik yaptırımlarımız devam edecek. İran diplomasi ile hareket etmeli, terör, katliam ve gasp ile değil." ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Perşembe sabahı ABD donanmasının 5. filosu, Umman Körfezi'nde iki ayrı petrol tankerinden gelen yardım çağrılarına yanıt verdiğini açıklamıştı.
Bölgesel yayın kuruluşları, Norveç'e ait Front Altair ve Japonya'ya ait Kokuka Courageous adlı gemilerde patlamalar meydana geldiğini ve yangın çıktığını aktardı. Gemilerin işletmecileri, iki geminin toplam 44 mürettebatının güvenli bir şekilde tahliye edildiğini söylemişti.

Haberin Devamı