Gazete Vatan Logo

Son dakika... Suudi Arabistan karıştı! Sarayda...

ABD'li ve Suudi yetkililere göre, Suudi Arabistan tahtının yeni varisi, son haftalarda muhaliflere yönelik bir baskı başlatarak aktivistleri, kritik din adamlarını ve görevden alınan selefini susturmaya çalışıyor.

Son dakika... Suudi Arabistan karıştı! Sarayda...

Kral Abdülaziz’in ölümüyle 2015 yılında görevi devralan Kral Salman geçtiğimiz ay, ABD istihbaratıyla derin bağları olan ve ABD'li yetkililer tarafından bölgede istikrar sağlayıcı bir güç olarak görülen 56 yaşındaki yeğeni Muhammed bin Nayef’in yerine oğlu Muhammed bin Salman'ı veliaht Prens olarak atamıştı.

KORUMALAR SADIK OLANLARLA DEĞİŞTİRİLDİ

The Wall Street Journal'ın haberine göre, Suudi yetkililer yeni prensin, Muhammed bin Nayef'in hareketlerini sınırladığını bildirdi. Ayrıca, Nayef'in korumalarının kraliyete sadık olanlarla değiştirildiği, ve destek almaya yönelik herhangi bir adım atmamasını sağlamak için önlemler alındığı da gelen haberler arasında.

Yetkililer, "Herhangi bir entrika çevrilmediğinden emin olmak istiyorlar" diye konuştu.

Saraydan bir yetkili gönderdiği mesajda, Muhammed bin Nayef'e atıfta bulunarak, "Suudi Arabistan'ın içinde ya da dışındaki hareketlerinde herhangi bir kısıtlama yoktur". şeklinde konultu. Prensin, liderlik değişikliğinden bu yana misafirlerini ağırladığı da e-postayla gönderilen bu bildiride belirtildi.

Haberin Devamı

ABD'li ve Suudi yetkililer, kraliyet ailesinin krallık içinde muhalifleri bastırmak amacıyla, bazı aktivistler ve blog yazarlarının sosyal medya hesaplarını izlemesi, bazı durumlarda da hesaplarına sızma faaliyetleri gösterdiklerini belirtti.

Sosyal medyada protesto görüşlerini bildiren bazı aktivistler ve dini figürler, içişleri bakanlığı yetkilileri tarafından bizzat çağrıldılar ve bu kişilerden en az birine, yetkililer tarafından sessiz kalmaları aksi takdirde hapishaneye girecekleri tehdidinde bulunuldu.