Gazete Vatan Logo

Son dakika... Rus savaş uçakları İdlib'i vurdu! İlk açıklama geldi...

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden gelen son dakika haberlerine göre, Rus savaş uçakları İdlib'i 22 gün sonra vurdu. Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi. Saldırı üzerine Türkiye sınırındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Rus savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5'i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde bir sivil hayatını kaybetti, diğer bölgelerde ise 20 sivil yaralandığı belirtiliyor.Öte yandan, Rusya’nın İdlib’e yönelik hava saldırısının 40’a yükseldiği kaydedildi. Hava saldırısı sonrası Kremlin'den yapılan ilk açıklamada, "Trump'ın açıklamaları sorunun çözümü için yardımcı değil. İdlib'deki teröristler Rus üsleri için tehdit. Militanlar üslerimizi tehdit ediyor" denildi.

Son dakika... Rus savaş uçakları İdlib'i vurdu! İlk açıklama geldi...

Rusya, İdlib bölgesine operasyon hazırlığı yapan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a destek veriyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus destekli Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ordusunun hava saldırısı ve bombardımana başladığını bildirdi. Yerel kaynaklar Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.Bölgeden dumanlar yükseliyor.

Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi." ifadesini kullandı. Savaş uçaklarının saldırıları devam ederken ölü ve yaralı sayısı hakkında henüz bilgi yok.
ÖLÜ VE YARALILAR VAR
Rus savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5'i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde bir sivil hayatını kaybetti, diğer bölgelerde ise 20 sivil yaralandı.
İDLİB KENT MERKEZİ SAKİN
Bugün sabah saatlerinden itibaren çevresi Rusya ve rejim hava saldırısı altında olan İdlib kent merkezinde hayat normal akışında devam ediyor. Hava saldırılarının aksine İdlib kent merkezinde herhangi bir endişe yaşanmadığı ve ilçe merkezi ile çarşılarında yoğunluk olduğu gözlendi.
Kentin güneybatısında yer alan Cisir Şugur ilçe merkezi ile Eneb, Canudiye, Sermaniye, Mişek, Mihambel, Katron Çiftliği, Hacı Hamut Çiftliği, Sararif, Cedraya, Beşlamun, Firike, Sahan, Keferdin, Lej, Besnekol, Gani, Zeyzun, Maruç ve Cebel Zaviye bölgelerinde akşam saatlerine kadar Rus ve rejim uçakları tarafından düzenlenen 25'i aşkın hava saldırısında 5'i çocuk 17 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.
Yerel kaynaklar, hava saldırıların yapıldığı bölgelerde yaşayanların ise hala tedirgin olduğunu ifade etti.
BM'DEN TÜRKİYE VURGUSU
BM temsilcisi Mistura: "Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeler Suriye'deki İdlib sorunun kansız çözümü için anahtar konumunda" dedi.
Mistura, "Rus ve Türk Devlet Başkanları İdlib'de daha kötü durum yaşanmaması için şimdi telefonda görüşüp büyük fark yaratabilirler. " dedi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre'nin Cenevre kentinde 10-11 Eylül'de gerçekleştireceği görüşmelerin Suriye'deki siyasi sürece ilişkin "kader anı" olacağını belirtti. De Mistura "Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeler İdlib'deki sorunu kan dökülmeden çözebilir." dedi.
İRAN'DAN AÇIKLAMA
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin İdlib'deki militanları en az sivil zayiatla temizlemeye çalışacağını söyledi.
Devlet televizyonuna konuşan Zarif "İdlib'deki durum hassas. Bizim çabamız, teröristlerin İdlib'den çıkarılmasının en az sivil zayiatla gerçekleşmesini sağlamak yönünde" dedi.
SURİYE ORDUSU VURUYOR
Bu süreçte Rus desteğindeki Suriye Devlet Başkanı Esad'ın ordusu İdlib'i bombardımana tutuyor.
KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin'den son dakika olarak yapılan açıklamaya göre, "İdlib'deki son durum Tahran Zirvesi'nde ele alınacak. Trump'ın uyarıları sorunun çözümü için yardımcı değil. Bölge terörist yuvası. İdlib'deki teröristler Rus üsleri için tehdit. Militanlar üslerimizi tehdit ediyor" duyurusunda bulunuldu. Kremlin Sözcüsü, bu nedenlerle İdlib'deki durumun, 7 Eylül'de İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenecek Rusya-Türkiye-İran görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından saldırıların düzenlendiği İdlib çevresindeki güvenlik önlemleri artırıldı.

Haberin Devamı

Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor.Ankara'nın Astana'da Rusya ve İran'la anlaşmasının ardından kurdurttuğu, İdlib'i çevreleyen 12 gözlem noktası da beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi. İdlib'e müdahale sonrası Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası için, Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi.

Haberin Devamı

3 MİLYON SİVİL VAR

Haberin Devamı

Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.Muhaliflerin son kalesi olan idlib ve çevresinde 3 milyon sivil yaşıyor. Birleşmiş Milletler İdlib'e olası bir harekatın 250 bin ile 700 bin kişiyi yerinden edebileceği uyarısında bulunuyor.

İDLİB ADETA BİR DİNAMİT

ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye, İdlib'de düzenlenecek operasyona karşı çıkıyor. Türkiye , uluslararası muhataplarına İdlib ’in en kritik bölge olduğunu söylüyor .Ankara, İdlib için ‘dinamit’ benzetmesini yapıyor. Patlamaması gereken bir dinamit… Patlarsa, çok büyük hasar yaratacak bir dinamit.Hatta, Üçüncü Dünya Savaşı’nın bile fitilini ateşleyebilecek kadar tehlikeli bir dinamit olarak niteliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'e "düşünmeden" saldırmaması gerektiğini belirterek, "Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüzbinlerce insan ölebilir. Olmasına müsade etmeyin" ifadesini kullanmıştı.