Gazete Vatan Logo

Reina katliamcısı yakalanmasıyla ilgili son dakika: Saldırganın ismi...

Reina saldırganı ile ilgili son dakika haberi gece yarısı geldi. Yılbaşı gecesi eğlence mekanı Reina'da 39 kişiyi katleden terörist ele geçirildi. Saldırının faili olduğu iddiasıyla aranan Abdülgadir Masharipov'un yakalandığı Esenyurt'taki dairede polis incelemesi sabaha karşı sona erdi. Evin fotoğrafları basına servis edildi. İstanbul Valisi ile Emniyet Müdürü yaptığı açıklamada teröristin suçunu itiraf ettiğini açıkladı. İşte son dakika gelen haberin ayrıntıları....

Reina katliamcısı yakalanmasıyla ilgili son dakika: Saldırganın ismi...

Yılbaşı gecesi Reina'da 39 kişiyi katleden 'Abu Muhammed Horasani' kod isimli Abdulkadir Masharipov İstanbul'da saat 00:15'te düzenlenen operasyonla yakalandı. Operasyon MİT ve Emniyet’in ortak çalışmasıyla yürütüldü.
VASİP ŞAHİN: SUÇUNU KABUL ETTİ
İstanbul Valisi Vasip Şahin, operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Şahin, Reina katliamcısının suçunu itiraf ettiğini açıkladı.
İşte Vasip Şahin'in açıklamasından satır başları
Dün gece bu menfur saldırının faili yakalanmış durumda. Fail Abdulkadir Masharipov 1983 Özbekistan doğumlu. Afganistan'da eğitim almış, 4 dil bilen, iyi yetiştirilmiş bir terörist. Ülkemize 2016 yılında ocak ayında illegal bir şekilde geldiği tahmin ediliyor.

Bu operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldı.Özel ekiplerle 2 bin polisimiz görev aldı. Konya, Hatay, İzmir ve ilimizde İstihbarat Daire Başkanlığının da desteğiyle ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi. Terörist, İstanbul'a geldiğinde önce Başakşehir'den ev kiralıyor. Daha sonra olay gününe yakın, son bir iki gün içinde, başka bir iki ev değiştirmek suretiyle kendini gizlemeye çalışıyor. Olay günü Zeytinburnu'ndan olay yerine geliyor ve eylemini gerçekleştiriyor
Polis 152 adrese operasyon düzenledi yaklaşık 168 yabancı da terörist olabilir şüphesiyle ilgili mercilere teslim edildi.
197 bin ABD Doları ele geçirildi. Terörist suçunu kabul etti. parmak izi eşleşti. Operasyonlar sırasında yaklaşık 2200 ihbar yapıldı. Vatandaşlarımızdan bu konuda hassas davranmasını bekliyoruz.
Iraklı bir erkek ve 3 kadın da gözaltına alındı. Teröristin çocuğu yanında değildi. Saldırının DEAŞ adına yapıldığı net
SORU-CEVAP
"Bu gayret devletimiz tarafından karşılıksız bırakılmayacaktır" Vali Şahin, teröristin eşinden alınan bilgilerden, bu operasyonun geliştirilmesinde istifade edildiğini kaydetti.

"Çocuğu yanında mıydı?" sorusuna Şahin, dün gece çocuğun yanında olmadığını kaydederek, "Bu gece o yanında değildi, kız çocuğu annesiyle birlikteydi. Erkek çocuğun kendisiyle beraber olduğunu değerlendiriyorduk ama bu geceki operasyonda yanında değildi." karşılığını verdi.

Çocuğun akıbetinin ne olacağı şeklindeki soru üzerine ise Şahin, "Çocuklarla ilgili hem bizim ulusal mevzuatımızda hem de uluslararası anlaşmalarda çeşitli hükümler var. Bu hükümler doğrultusunda o çocukların muhafazası tabii ki sağlanacaktır." ifadesini kullandı.

İstanbul Valisi Şahin, "Emniyet personelinin ödüllendirilmesi gibi durum söz konusu mu?" sorusuna "Bu gayret devletimiz tarafından karşılıksız bırakılmayacaktır." dedi.

Yabancı istihbarat bağlantısı tespit edildi mi?" sorusu üzerine Şahin, "Henüz daha o tür bağlantılara, o tür ilişkilere dair bir şey söylememiz mümkün değil. Bunların hepsi soruşturma derinleştirildikçe ortaya çıkabilecek şeylerdir. Şimdilik bu kadarla yetinelim." diye konuştu.
TÜM DÜNYA CANLI OLARAK İZLEDİ
Reina saldırganının yakalanmasından sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğünde İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın düzenlediği basın toplantısı dünya da bir çok haber kanalı ve ajansı tarafından canlı verildi.
AN AN OPERASYON
KIRGIZ ARKADAŞININ EVİNDE OĞLUYLA YAKALANDI
Esenyurt'ta saldırganın bulunduğu bir siteye operasyon düzenleyen özel harekat polisleri, teröristi Kırgız arkadaşının evinde 4 yaşındaki oğluyla birlikte yakaladı.

Haberin Devamı

VALİ ŞAHİN VE EMNİYET MÜDÜRÜ ÇALIŞKAN AÇIKLAMA YAPACAK
İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, IŞİD'li teröristin yakalanmasıyla ilgili saat 10:30'da açıklama yapacak.
GÖTÜRÜLDÜĞÜ HASTANEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Terörist sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Hastanede geniş güvenlik önlemi alındı. Terörist Masharipov'un sağlık kontrolünden sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi.
TERÖRİSTLE BİRLİKTE 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Terörist Abdulkadir Masharipov''un eve 3 gün önce gittiği belirlendi. Masharipov'a yardım ve yataklık eden ve evde bulunan 1'i Kırgız asıllı erkek, 3'ü kadın 5 kişi gözaltına alındı.
SORGUYA ALINDILAR
Reina katliamını gerçekleştiren saldırganın yakalandığı operasyonda gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından güvenlik önlemleri altında Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek sorguya alındı.
EMNİYETTEKİ İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan operasyonda Ebu Muhammed El Horasani kod isimli terörist ve Kırgızistan uyruklu bir erkek ile Senegal uyruuklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene Trare (26) adlı 3 kadın yakalanarak gözaltına alındı. Sağlık kontrollünden geçirilen Reina saldırganında aralarında bulunduğu 5 kişi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Gözaltına alınan Ebu Muhammed El Horasani kod isimli şüpheli ve diğer 4 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

EVİNDEKİ ARAMA BİTTİ

Polis ekipleri dün akşam başlatılan operasyon sonrası inceleme yaptıkları dairenin bulunduğu siteden ayrıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 6 saat inceleme yaptıkları dairenin kapısının kırılmış olduğu görüldü.

100 BİN SAAT GÖRÜNTÜDEN UYUYAN HÜCRELER ORTAYA ÇIKTI

Bir üst düzey emniyet yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Reina saldırganı yakalamak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel ekip kurulduğu öğrenildi. Özel ekip saldırıdan sonra geçen 16 gün boyunca saldırganın İstanbul'a geldiği günden itibaren yaklaşık olarak 100 bin saat güvenlik kamerası görüntüsünü inceledi. Polis ekipleri yaptığı takiple örgüte ait çok sayıda uyuyan hücreyi belirlediği öne sürüldü.

TERÖRİSTİN SALDIRI SONRASI KAÇIŞ ROTASI

TEM ekipleri saldırganın izini İstanbul'a geldiğin günden itibaren detaylı olarak inceledi. Ebu Muhammed El Horasani kod isimli teröristin saldırıya giderken Zeytinburnu'ndan taksi ile yola çıktığını belirleyen polis, Beşiktaş'ta katliamı gerçekleştirdikten sonra yaralıların arasında dışarı çıktıktan sonra birinci taksiye binerek yaklaşık 300 metre gittikten sonra henüz belirlenemeyen bir sebeple taksiden indirildiğini tespit etti. Bir süre yürüyen saldırgan kaçış rotasında ikinci kez taksiye binerek Zincirlikuyu'ya geldiği ve burada da henüz belirlenemeyen bir sebeple tekrar taksiden indiğini belirledi. Saldırıdan kısa süre sonra üçüncü defa taksiye binen saldırgan Zeytinburnu'nda bulunan bir lokantaya geldiği tespit etti. Saldırıdan sonra 2 gün Zeytinburnu'nda kalan saldırganın daha sonra Esenyurt'ta bulunan eve giderek burada uzun süredir kaldığını belirledi
OĞLU İLE KAÇMIŞTI
Terörist Abdulkadir Masharipov'un eşi Maltepe'de bir eve düzenlenen operasyonla geçtiğimiz hafta yakalanmıştı. Masharipov'un ise saldırıdan sonra yanına 4 yaşındaki oğlunu alarak kaçtığı tespit edilmişti.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saldırıyla ilişkili oldukları iddiasıyla 35 kişiyi gözaltına almıştı.
YILBAŞI GECESİ 39 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Yılbaşı gecesi İstanbul Beşiktaş'ta bulunan gece kulübü Reina'ya saldırı düzenleyen Abdulkadir Masharipov, 39 kişinin ölümüne 70'ten fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Ölenlerin 25'i yabancı kökenliydi. Saldırının ardından terör örgütü IŞİD, terör saldırısını üstlendiğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Saldırganın yakalandığı site içinden kare...

Haberin Devamı