Gazete Vatan Logo

Müjdeli haberler geldi, yasaklar kalkıyor

Rusya'dan Türkiye'ye müjdeli haberler gelmeye başladı. Medvedev ile Başbakan yıldırım arasındaki heyetlerarası görüşmenin ardından ortak bildiri imzalandı. İstanbul'a gelen Medvedev İstanbul'da bulunduğu temaslardan sonra konuştu. Güzel haberi verdi.

Müjdeli haberler geldi, yasaklar kalkıyor

Rusya başbakanı Medvedev ile Başbakan yıldırım arasındaki heyetlerarası görüşmenin ardından ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik ortak bildiri imzalandı.

Rusya Başbakanı Medvedev, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’ne katılmak üzere pazar günü İstanbul’a geldi. Rusya resmi haber ajansları, dün gece yarısı geçtikleri haberlerde Medvedev'in sadece Başbakan Yıldırım değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşeceklerini başbakanlık ofisine dayanarak resmen duyurdular. Bu görüşmede "ikili ekonomik ilişkilerin öne çıkacağı" vurgulandı. Bu teyitten sonra, İstanbul'da bugün ekonomik yaptırımlar konusunda "iyi haberler geleceği beklentisi zirve yaptı.

MEDVEDEV'İN İLK AÇIKLAMASI: YASAKLAR KALKIYOR

Türkiye'den bir dizi ürünün alımına yönelik yasakları ve Türk vatandaşlarının Rusya'da çalışmalarına yönelik kısıtlamaları kaldıracaklarını belirten Medvedev, Türkiye'nin de 'aynı biçimde davranmasını' beklediklerini kaydetti.

Medvedev, zirveye davet edilen Başkan Putin'in yerine Türkiye'yi ziyaret ediyor. Özel uçağıyla dün akşam saat 19.30 sıralarında İstanbul'a gelen Medvedev'i Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Rus yetkililer ve diğer ilgililer karşıladı. Medvedev daha sonra Havalimanı'ndan ayrılarak konaklayacağı otele geçti.

Haberin Devamı


Medvedev'in bugün Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geleceği açıklanmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de ikili görüşme planlanıyordu.

Rus basını, İstanbul’da Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ) toplantısı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği ve Türk Akımı’nı da ele alacağını yazdı. Habere göre, 22 Mayıs'ta Başbakan Medvedev KEİÖ toplantısı bağlamında Türk mevkidaşı Binali Yıldırım ve ayrıca da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de ikili görüşme yapacak. Görüşmede Türk Akım doğalgaz boru hattı projesi ve ikili ticari kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin konuların masaya yatırılacağı ifade edildi.

Ayrıca Medvedev'in İstanbul'da Rusya Başkonsolosluğu'nu ziyaret ederek, terör saldırısında suikaste kurban giden Büyükelçi Andrey Karlov anısına yapılan plaketin açılış törenine katılacağı bildirildi.

"MÜJDE BEKLENİYOR"

Haberin Devamı

Türk tarafının Rus buğdayına uygulanan vergiyi kaldırarak Rusya'ya yeni bir "jest" yapmasının ardından, pazartesi günü Rus tarafından da, uçak krizi ile konan yaptırımların kaldırılması konusunda nihai bir açıklama bekleniyor. Ancak şu ana kadar bu konuda medyaya yapılan bir açıklama yok. Başbakan Medvedev son olarak Türkiye'ye hareketinden önce Başkan Putin ile Soçi'de görüşmüştü. Görüşmede Türkiye ziytaretinin de değerlendirildiği belirtiliyor.

Bu arada Sputnik'in haberine göre, zirveye katılacak olan Rus heyetine başkanlık edecek Medvedev'in ayrıca Moldova Devlet Başkanı İgor Dodon ile görüşmesi de bekleniyor.

Daha önce Rusya Başbakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ve Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın da İstanbul ziyareti sırasında Medvedev'e eşlik edeceği belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek KEİ'nin 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'ne ayrıca Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu ve Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko da katılacak.

Zirvede üye ülkeler arasındaki işbirliğini artırma, sınır ötesi karayolu, deniz ve enerji altyapısının geliştirilmesi de dahil olmak üzere, KEİ önündeki hedeflerin ele alınacağı, tarafların yenilebilir enerji, enerji etkinliği, yeşil teknoloji, KOBİ'lerin kalkındırılması, bölgesel ve belediye yönetimi, bölge ülkelerinin ihracat potansiyelinin artırılması gibi konulara dair projeler görüşülecek.

Haberin Devamı