Gazete Vatan Logo

Son dakika! TSK ve ÖSO tanklarla birlikte Suriye'ye girdi

Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Suriye'nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere sınırdaki obüslerle karşılık verildi. Azez'de ise gece yarısı ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. TSK ve ÖSO, dün başlayan kara harekatında 11 köyü YPG'li teröristlerden geri alırken sınırdaki harita da değişmeye başladı. Harekatın 3. gününde Kilis'ten yapılan top atışları devam ederken, ÖSO birlikleri de karadan ilerlemeye devam ediyor. Öte yandan son 24 saatte binden fazla kadın ve çocuk bölgeden ayrıldığı gelen bilgiler arasında. Gelen son bilgiye göre Afrin'e doğru 7,5 kilometre içeri girildi. İlerleyen saatlerde havalanan jetler, Raco bölgesine hava harekâtı düzenliyor. Türk askeri ve ÖSO birlikleri 13.30 sularında tanklarla birlikte Suriye sınırını geçti. Bundan kısa bir süre sonra da AA, TSK'nın Azez'den operasyon başlattığını duyurdu. İşte dakika dakika Afrin'de yaşananlar...

Son dakika! TSK ve ÖSO tanklarla birlikte Suriye'ye girdi

16.40 : Afrin'e, doğusundaki Azez'den operasyon başlatan TSK ve ÖSO Burseya Dağı'nı ele geçirdi.

16.10 : CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, görüşme sonrası "Şu ana kadar herhangi bir asker kaybımız yoktur ancak Kilis'te konuşlu askerlerimize taciz saldırıları olmuş ve bir askerimiz hafif şekilde yaralanmıştır" dedi.

16:00: Dışişleri Bakanlığı kaynakları, terör örgütlerine yönelik harekatın Afrin ile sınırlı kalacağına dair Rusya'ya taahhüt verildiği iddiasını yalanladı.

15.35: Birsaya Dağı’na düzenlenen operasyonda 10 PKK’lının yakalandığı bildiriliyor. Bazı kaynaklar, Türk askeri ve ÖSO’nun dağın tamamını ele geçirdiğini ifade ediyor.

15.20: Anadolu Ajansı, Azez'den Afrin'e doğru operasyon başlatan Türk özel kuvvetler askerlerinin fotoğraflarını geçti.

15.15: Rusya'yı ihanetle suçlayan YPG'li teröristler, birlikte çalıştıkları ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyondan yardım istedi.

14.58: Anadolu Ajansı, terör örgütü PYD/PKK'nın, Afrin’deki DEAŞ’lı esirleri TSK ve ÖSO’ya karşı savaşmaları şartıyla serbest bıraktığını duyurdu.

Haberin Devamı

14.50: Zeytin Dalı harekâtında YPG'li teröristlerden kurtarılan köylerde örgütün paçavraları yere indirildi.

14.45: Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO güçleri, Afrin'in kuzeyindeki Birsaya Dağı'na operasyon başlattı. Azez'in karşısında yer alan Birsaya, stratejik bir konumda.

14.40: İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Zeytin Dalı harekâtını "Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı" sözleriyle değerlendirdi.

14.35: PKK’nın öncülüğünü yaptığı SDG, “Afrin’e nasıl yardım gönderebileceğimizi araştırıyoruz” açıklamasında bulundu.

14.00: Anadolu Ajansı, TSK'nın, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattığını duyurdu.

13.30: Hatay Hassa'daki tanklarla birlikte Türk askeri ve ÖSO kuvvetleri, televizyonların canlı yayınında Suriye sınırını geçti.

12.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki eylemlerinin ya durumu anlamamaktan, ya da durumu provoke etmek amacından kaynaklandığını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Türkiye ve Suriye’yle temas hâlinde olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

12.25: İstanbul'da yaşayan bir grup Doğu Türkistanlı, gönüllü askerlik müracaatında bulundu. Ellerinde Doğu Türkistan ve Türk bayrakları ile mehter marşları çalan grup, 'Her şey vatan için' ve 'Vatan sana canım feda' sloganları attı. Grup askerlik şubesine giderek dilekçe verdi.

12.15: Zeytin Dalı Operasyonu'nun üçüncü gününde havalanan Türk savaş uçakları, Raco bölgesine hava harekâtı düzenliyor.

12.05: AA'nın verdiği bilgiye göre, MİT, Zeytin Dalı Harekatı'nda TSK'ya vurulacak hedeflerin belirlenmesi, güncellenmesi ve takibi konusunda destek sağlıyor. Afrin içinden çekilen görüntüler ve uydu istihbaratını analiz eden MİT, terör örgütünün haberleşme ağını da dinleyerek TSK'ya hedef listesi hazırlıyor. MİT ve TSK, ÖSO birliklerinin harekat içinde yönlendirilmesi ve koordinasyonu konusunda da birlikte çalışıyor.

11.45: İhlas Haber Ajansı, Zeytin Dalı harekâtının ilk 48 saatinde Afrin'e doğru 7,5 kilometre içeri girildiğini aktarırken, Kırıkhan-Hassa hattının karşısındaki Afrin'e bağlı Raco, Şedia ve Surki bölgelerinde teröristlerle çatışmalar yaşandı. Öte yandan Tük Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu, Azez-Gülbaba hattında yer alan Afrin'in Raco, Bülbül kasabalarına bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü, Kita, Kordo ve Bibno mezralarını ve bölgedeki dört tepeyi ele geçirdi.

Haberin Devamı

11.30: Hatay'ın Hassa ilçesinde sınırın sıfır noktasında bulunan Sakız Karakolu'nda bazı tanklar Suriye tarafına atış yaptı. Yarım Aktepe mevkiinde Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu üyeleri takviye için hazır bekletiliyor.

11.10: Afrin Harekatı'nda üçüncü güne girilirken NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller Ankara'ya geldi.

10.50: İçişleri Bakanlığından, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

10.20: Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, sivillerin Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı Afrin’den ayrıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, son 24 saatte binden fazla kadın ve çocuk bölgeden ayrılırken görüldü.

Haberin Devamı

Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden Russia Today’e (RT) ulaşan açıklamada “Siviller Afrin’deki askeri harekat bölgelerinden ayrılıp Tel Acar’a doğru gidiyor. Bir kısmı orada kalıyor bir kısmı da Halep’e ilerliyor. Son 24 saatte Tel Rifat gerilimi azaltma bölgesindeki askeri polis kontrol noktasından binden fazla kadın ve çocuk geçti” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Halep’ten Tel Rifat’a en yakın zamanda 20 ton insani yardımın götürülmesinin planlandığı da aktarıldı.

10.00: CNN Türk televizyonu, Gülbaba sınırından silah sesleri yükseldiğini bildirdi.

09.40: Anadolu Ajansı, Türk askerinin Kilis'ten YPG'nin terör mevzilerine top atışları yaptığını ve Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere destek verdiğini bildirdi. Zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Sınır birliklerine askeri araç takviyeleri ise sürüyor.

09.30: Hatay'ın Hassa ilçesinde köylüler, Afrin sınırının sıfır noktasında tanklar ve obüslerle nöbet tutan askerler için bu sabah kurban kesti. İhlas Haber Ajansı, köylülerin kesilen kurbanın kanını askerlerin alnına sürdüğünü, askerlerin de köylülerin ellerini öptüğünü aktardı.

09.00: Bakanlar Kurulu bugün Afrin için toplanacak. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım başkanlık edecek. Öte yandan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.

08.50: Türk özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün başlayan kara harekâtında 11 köyü YPG'li teröristlerden geri alırken sınırdaki harita da değişmeye başladı. TSK destekli ÖSO kuvvetleri söz konusu köylerde teröristlerin döşediği mayınları temizliyor.

07.40: Gece boyunca sınırın birçok noktasında savaş uçaklarının sesi duyuldu. Türk jetleri uçakları, gece saatlerinde Reyhanlı'nın hemen kuzeyinde yer alan Suriye topraklarındaki Cinderes'e 12 hava saldırısı gerçekleştirdi. Kara birlikleri de terör hattını yarmak için YPG'lilerle sıcak çatışmaya girdi. Dün bölgeden Reyhanlı ilçe merkezine roket atılmıştı.

03.27: Azez'de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

01.13: Afrin'e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, saat 01.00 sıralarında Hassa'da konuşlu bulunan birliklerce, YPG hedefleri obüslerle vurulmaya başlandı.

ADIM ADIM ZEYTİN DALI HAREKATI

20 Ocak günü saat 17:00’da 72 savaş uçağının yoğun bombardımanıyla başlayan Zeytin Dalı Harekâtı’nda ikinci gün geride kaldı. PKK’ya ait sığınak, barınak ve cephaneliklere yönelik 108 hedefin vurulduğu operasyonda dün kara birlikleri devreye girdi. Mehmetçik, Afrin’i PKK ve DEAŞ’tan temizlemek üzere sınırın birçok noktasından içeriye intikal etti. Harekâta katılan özel kuvvetler ve komandolar, özellikle Afrin doğusunda Hatay’ın Kırıkhan ile Hassa ilçelerinden bölgeye sızma yaparken, onları tank ve piyade birlikleri izledi. Suriyeli muhaliflerden oluşan Özgür Suriye Ordusu personelinin de destek verdiği operasyonda askerler, Afrin kırsalında kuzeyden ve batıdan yaklaşık 7 kilometre ilerledi. TSK’nın yol göstermesiyle ÖSO savaşçıları bazı köyleri ele geçirdi. Teröristlerin elindeki Şinkal, Ballıköy, Adabalı, Baki ve Racu köylerinde ciddi bir direnişle karşılaşmayan birlikler burada bazı örgüt üyelerini gözaltına aldı.

198 HEDEF VURULDU

Sahadaki birliklere Hava Kuvvetleri desteği ise sürdü. Diyarbakır, Konya ve Adana’daki üslerden kalkan uçakların sortileri gece boyunca devam etti. 32 uçakla yapılan operasyonlarda PKK ve DEAŞ’ın kullandığı sığınak, barınak, mühimmat deposu ve benzeri 90 hedef ateş altına alındı. Böylece Zeytin Dalı başladığından beri uçakların vurduğu nokta sayısı 198’e ulaştı. Sahada Mehmetçik ve ÖSO birlikleri ilerlerken, Hatay, Kilis, İdlib ve Azez’de konuşlu Fırtına obüsleri de çeşitli terör mevzilerini topa tuttu. Vurulan noktalar arasında bölgenin Kandil’i olarak nitelenen Parsa Dağı da bulunuyor. Gün boyu ateş altına alınan dağdan yoğun dumanların yükseldiği gözlendi.

YENİ BİRLİKLER KATILDI

Genelkurmay, Zeytin Dalı Harekâtı’nın planlandığı gibi sürmekte olduğunu açıklarken, Kayseri ve Kırklareli tugaylarından gönderilen komandolara ek olarak muharebeye Adıyaman Jandarma Komando birlikleri de katıldı. Zırhlı askeri araçlarla bölgeye sevk edilen askerler Hatay-Afrin sınırında görev yerlerine dağıldı. Tank ve zırhlı müdahale araçlarının intikali ise devam ediyor. Afrin’e doğudan, Fırat Kalkanı bölgesindeki Azez’den giren ÖSO mensuplarının ilerleyişi sürerken, teröristlerle şiddetli çatışmaların Afrin merkeze daha da yaklaşıldığı andan itibaren gerçekleşeceği belirtiliyor. 6 bini aşkın Mehmetçik, 5 binden fazla ÖSO savaşçısının katıldığı harekâtta, Afrin genelinde bulunan yaklaşık 10 bin PKK-DEAŞ’lının imha edilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin BM sözleşmesinin 51. maddesinde yer alan ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde terör örgütlerine yönelik operasyonunda şimdiye dek şehit verilmedi.

ABD silahları havaya uçtu

Genelkurmay’ın paylaştığı kayıtta, PKK’nın mühimmat deposu olarak kullandığı tünelin akıllı bombayla vurulduğu görülüyor. ABD silahlarının bulunduğu depoda önce şiddetli patlama oluyor, sonra dumanlar yükseliyor.