Gazete Vatan Logo

Son dakika! Marmara yine sallandı! Kandilli'den İstanbul depremi açıklaması

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, dün 5.8 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Marmara Ereğlisi ve Silivri açıklarında, bugün saat 13.32'de 3.2 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. Ardından 14.13'de 3.4 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Bugün canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, deprem sonrası fay hattındaki son durumu paylaştı. Özener, "Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama bu sonun ne zaman geleceğini bilmiyoruz" ifadesini kullandı.

Son dakika! Marmara yine sallandı! Kandilli'den İstanbul depremi açıklaması

Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre, saat 13.32'de merkez üssü Marmara Ereğlisi açıkları olan 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin 10.9 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenildi.

CANLI YAYINDA AÇIKLAMA YAPARKEN DEPREM OLDU

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul’da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremle ilgili basın açıklaması yaptı. Özener depremle ilgili canlı yayında açıklama yaparken bir deprem daha oldu. Saat 14:13'de canlı yayın sırasında meydana gelen depremin şiddeti 3.4 olarak açıklandı.
Prof. Dr. Özener yaptığı açıklamada, “Kuzey Anadolu fayının Marmara Denizinin içinden geçen bölümündeki son 30 yılda Kandilli gözlemleriyle bazı sayılar var. Marmara Denizi içinde 3,5 ile 4 büyüklüğünde son 30 yılda 253 tane deprem kaydedildi. Son 30 yıldaki 4 ile 4,5 büyüklüğündeki depremlere bakarsak, 100 tane depreme maruz kalmış bu alan. Orta segmente baktığımızda depremlerin daha çok Doğu ve Batı segmentin üzerinde olduğunu, orta segmentte nispeten daha az deprem olduğunu görüyoruz. 4,5’ten büyük depremlerin sadece bu segmentlerin doğusu ve batısında olduğuna dikkatimizi çekiyor. Son 4 günde olan depremlerin de orta segmentin yakınında, hemen Kuzeyinde olduğunu, artçıların da ana segmente yaklaştığın görüyoruz. Bu da 1766 depreminin olduğu fay. Şu anda 200’ün üzerinde deprem kaydettik ve bu sayı sürekli artıyor. Son 4 depreme dikkatinizi çekmek istiyorum. Öncelikle 5,7 ve onun artçısı olan 4,7 depremlerinin olduğu yer ana fayın üzerinde. Yaklaşık 6-7 km Kuzeyinde olan depremler. Bundan sonra olan bazı artçı şoklara baktığımızda bunların Güneye ve Doğuya doğru ilerlediğini, 4.4’lük artçı şokun da ana fayın üzerinde olduğunu görüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Haluk Özener açıklama yaptığı sırada birkaç defa deprem olduğunu belirten alarm sesi duyuldu. Bununla ilgili konuşan Prof. Dr. Özener, makinaların deprem anlarında alarm verdiğini ve daha sonrasında uzman sismologların daha ayrıntılı şekilde verileri incelediğini belirtti.

Haberin Devamı

"BİR SONA DOĞRU YAKLAŞIYORUZ"
Ayrıca Prof. Dr. Haluk Özener, “Enerji dışarı çıkacak, ne zaman çıkacağını bilmiyoruz ama. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama bu sonun ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla bizim her aman bugün deprem olacakmışız gibi hazır olmamız lazım” diye konuştu.
Prof. Dr. Halk Özener, “Depremin ne zaman olacağını maalesef bilmiyoruz ama olacağını söyleyebilirim. Marmara’da olacak depremin büyüklüğünün 7 üzerinde olacağı zaten bilimsel olarak açıklanmış bir gerçek. 5.7’lik deprem oldu artık her şey geçmiştir demek gerçekçi değil” dedi.söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil.

Haberin Devamı

BÜYÜK DEPREMİN ARTÇILARI SÜRÜYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün saat 13.59'da Marmara Denizi Silivri açıklarında oluşan 5,8 büyüklüğündeki sarsıntının ardından artçı depremler sürüyor. Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener, şimdiye kadar 200'ün üzerinde artçı depremin meydana geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

İSTANBUL VALİLİĞİ DEPREMİN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

İstanbul Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Marmara Denizi, Silivri açıklarında dün meydana gelen deprem sonrasında faaliyete başlayan İstanbul Valiliği Acil Durum Yönetim Merkezi, çalışmalarına kesintisiz olarak devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca görevlendirilen teknik ekiplerimizce hastane, okul ve kamu binaları öncelikli olmak üzere, hasar ihbarı yapılan mesken ve iş yerlerinde “ön tespit” incelemelerine başlanmıştır.”
Açıklamanın devamında depremin bilançosu şöyle açıklandı:
“Bu çalışmalarında Silivri ve Küçükçekmece ilçelerimizdeki 2 hastanemizde yapısal olmayan küçük çaplı hasar tespit edilmiş, ancak hastanelerimizde hizmetin sunumuna engel bir durumun bulunmadığı anlaşılmıştır. Hasar ihbarında bulunulan (55) okulumuzun tamamı kontrol edilmiş, detaylı teknik inceleme yapılması öngörülen (14) okulumuzda bugün (1 gün süreyle) aşağıda belirtilen okullarımızda eğitim-öğretime ara verilmiştir. Belirtilen okullar haricindeki (7046) okulumuzda, eğitim-öğretime ara verilmesini gerektiren herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır.”
-->
464 BİNADA HASAR
Konut ve iş yeri konusunda ise “İlimiz genelinde bu sabaha kadar, toplam 464 bina hakkında hasar ihbarında bulunulmuştur. Bu yapılar, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce oluşturulan 135 ayrı Ön Tespit İnceleme Ekibi tarafından en kısa sürede kontrol edilerek, ilgili vatandaşlarımız bilgilendirilecektir. Dün gece saatlerinde sosyal medya ve çeşitli sosyal ağlarda depreme ilişkin asılsız bilgi ve ses kayıtları paylaşanlar hakkında, adli ve idari makamlarca gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. AFAD Acil Durum Yönetimi Merkezimiz, yaşadığımız depremin olumsuz etkileri ve önümüzdeki süreçte alınması gereken ilave tedbir ve kararların belirlenmesi için 24 saat esasına göre görev yapmaktadır. Deprem sonrası hastanelerimize sevk edilen 34 vatandaşımızdan 20’si ayakta tedavi edilmiş,14 vatandaşımızın tedavileri çeşitli hastanelerimizde devam etmektedir. Şehrimize geçmiş olsun diyoruz” denildi.
-->

Haberin Devamı