Gazete Vatan Logo

Son dakika... İsrail gazetesi patladı! Uyardılar...

İsrail'in yaptığı katliama dünyadan tepkiler yağarken İsrail gazetesi Haaretz'te de dikkat çeken bir makale yer aldı.

Son dakika... İsrail gazetesi patladı! Uyardılar...

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, 'Kan banyosunu durdurun' başlıklı baş yazısında, "İsrail televizyon haberlerinde bu hafta yayınlar, Gazze'deki kuşatılmış ve tuzağa düşmüş iki milyon insanın karşı karşıya olduğu felaketin boyutunu gösteriyor. Yürek yakan ve dehşet verici fotoğrafların asıl sebebi sınırda bulunan çitlerdeki protestolar... İsrail'in kendisi sınırını savunma hakkı kimse tarafından tartışılmaz ancak bu sınırı geçmeye çalışan herkese canının istediğini yapabileceği anlamına gelmez" ifadesini kullandı.

Makalede, "Barışı ele almayı reddeden bir İsrail başbakanının tüm kaprislerine karşılık veren Amerikan başkanı tarafından desteklenen kibir atmosferinde en azından bu Nakba Günü'nde Filistinlilerin "Geri Dönüş Yürüyüşü"nde İsrail askerlerinin daha fazla toplu katliamı önlemek için ellerinden gelenin en iyisini yapacakları umut ediliyor. Gazze sınırına inen on binlerce Filistinli göstericiyi mümkün olduğu kadar ölümcül olmayan araçlarla ve mümkün olduğu kadar az sayıda kayıpla durdurmak onların görevidir." dendi.

Haberin Devamı

'SİLAHSIZ İNSANLAR ÖLDÜRÜLDÜ'

Haaretz'in makalesinde, "Bir buçuk aydır silahsız insanlar tarafından yapılan gösteriler onlarca ölüm ve binlerce yaralıyla sonuçlandı. Gazze'deki bu gösteri haftalarında Hamas ve diğer direniş hareketleri İsrail'e roket fırlatmaktan kaçındı. Hiçbir İsrail askeri ya da yerleşimcisi yaralanmadı. Diğer taraftan İsrail, silahsız kişilere karşı keskin nişancı ateşi ve ateşle karşılık vererek onları öldürdü veya sakatladı" ifadesi yer aldı.

"Kudüs'teki büyükelçilik açılışından mümkün olan en uzak yerde ve Netta Barzilai'nin Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki zaferini kutlayan kalabalığın içinde, geleceği olmayan on binlerce çaresiz insan, yardım için ağladı."

Baş yazıda şu ifadeler de dikkat çekti: "Çitin her iki tarafındaki insanlar aynı yaşta. Bir yanda, çoğu zaman hayatları tehlikede olmayan ve hiçbiri yaralanmamış olan, özgür, kendi ülkesinin vatandaşı olan İsrail vatandaşı askerler diğer yanda onlarla yüzleşen, genel olarak silahsız, korumasız, büyük çoğunluğu işsiz olan ve kuşatma devam ettiği sürece umutsuz olan genç Gazzeliler... Çoğu, çaresizliklerini haykırmak ve ifade etmek için çit gösterilerine gitiller..."

Haberin Devamı

Son olarak Netanyahu'ya seslendiler;

"İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail topraklarına sızmayı önlemek ve engellemekle sorumludur, ancak çözüm gerçekte Başbakanlık Ofisinde yatmaktadır. Netanyahu, Hamas’ın İsrail’le ateşkes müzakerelerini başlatma konusundaki kararlılığını ciddi biçimde incelemeli ve ablukayı şekilde azaltmalı, ayrıca ağır şekilde yaralananların İsrail’de tedavi edilmesine izin vermeli"