Gazete Vatan Logo

Son dakika... İran: ABD'ye ait P-8 tipi askeri uçağı vurmadık

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade: İran'ın İHA vurma amacı ABD'li terörist güçlere uyarı niteliğindedir. İran, MQ-4C İHA'sı yakınlarında uçuş gerçekleştiren ABD yapımı P-8 tipi askeri uçağı da vurabilirdi fakat vurmadı.

Son dakika... İran: ABD'ye ait P-8 tipi askeri uçağı vurmadık

Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, İran'ın, Hürmüz Boğazı üzerinde "hava sahasını ihlal ettiği" gerekçesiyle ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) hedef almasını, ABD ordusuna verdikleri bir uyarı olarak niteledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, ABD yapımı P-8 tipi askeri uçağın yön değiştirmesini sağlamak için ABD'ye ait İHA'yı vurduklarını belirtti.

Hacızade ayrıca P-8 tipi askeri uçağın olay anında 35 kişiyi taşıdığını öne sürdü.

ABD-İRAN GERİLİMİ

Amerikan New York Times gazetesi, adı açıklanmayan bazı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde Trump'ın İran'a yönelik bir saldırı kararından son anda vazgeçtiğini iddia etmişti.

ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasından sonra Tahran-Washington hattında yaşanan gerginlik dün sabah Devrim Muhafızları Ordusunun ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) Hürmüz Boğazı üzerinde vurarak düşürmesinden sonra tırmanmıştı.

Haberin Devamı

İran, İHA'nın hava sahası ihlali nedeniyle vurulduğunu savunurken ABD, uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğunu öne sürüyor.

ABD Başkanı Trump, İran'lı yetkililerle görüşmek istediğini daha önce bir çok kez dile getirmiş ancak İran lideri Hamaney, ABD yönetiminin "güvenilmez" olduğunu ifade ederek, Washington'la müzakereye kapıyı kapatmıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise müzakere için ABD'nin baskıları tamamen kaldırması gerektiğini belirtmişti.