Gazete Vatan Logo

Son dakika... İngiltere'den Rusya'ya şok

İngiltere 23 Rus diplomatı sınır dışı ediyor. İngiltere Başbakanı May, yaptığı açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un İngiltere ziyaretinin toplantılarının iptal edileceğini açıkladı. May Rusya ile tüm üst düzey ilişkilerin koparılacağını söyledi. Theresa May'in açıklamalarına Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova yanıt verdi. Zaharova 'İngiltere Başbakanı Rusya Dışişleri Bakanı ile ilgili bir hükümde bulunamaz' dedi.

Son dakika... İngiltere'den Rusya'ya şok

Rusya ile İngiltere arasından ipler gittikçe geriliyor. İngiltere hükümetinin eski casus Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın Rus yapımı sinir gazıyla zehirlenmesinin ardından İngiltere 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile toplantılarının iptal edileceğini aynı zamanda dünya kupası için Kraliyet ailesinden ya da hükümetten hiç bir bakanın Rusya'ya gitmeyeceğini açıkladı.

May, diplomatlara ülkeyi terk etmek için 1 hafta süre verdi. 'Düşman devlet aktivitelerine' yönelik uygulamaları sertleştireceklerini belirten Theresa May, Rusya'nın ülkedeki casus ağını yok edeceklerini söyledi.

May, Birleşik Krallık topraklarını tehdit eden hiç kimseye ayrıcalık gösterilemeyeceğini de söyledi.

Theresa May, eski Rus casusunun İngiltere'nin Salisbury kentinde sinir gazıyla zehirlenmesine Rusya devletinin suçlu olduğunu söyledi.

May, Rusya ile diyaloğu tamamen koparmanın ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu ancak tüm üst düzey ilişkilerin koparılacağını açıkladı.

Theresa May, Birleşik Krallık vatandaşlarının veya Birleşik Krallık'ta yaşayanların can ve mal güvenliğini tehdit edebileceğini düşündükleri durumlarda, Rusya devletinin İngiltere'deki mal varlıklarına el koyacaklarını belirtti.

Haberin Devamı


Rusya'dan ilk yanıt

Rusya'dan ilk yanıt Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi. "İngiltere Başbakanı Rusya Dışişleri Bakanı ile ilgili bir hükümde bulunamaz" diyen Zaharova, Theresa May'in Rusya'ya yönelik yaptırımlarına en yakın zamanda bakanlık düzeyinde yazılı açıklama ile yanıt verileceğini söyledi.