Gazete Vatan Logo

İngiltere'de terör saldırısı! Ölü ve yaralılar var

Son dakika haberine göre, İngiltere'nin başkenti Londra’da bir kişi, Westminster Köprüsü’nde aracıyla yayaları ezdi, etrafa ateş açtı, ardından parlamento bahçesine girerek bir polisi bıçakladı. DEAŞ’ın Brüksel saldırısının yıl dönümünde gerçekleşen saldırıda 4 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Saldırgan ölü ele geçirildi.

İngiltere'de terör saldırısı! Ölü ve yaralılar var

İngiltere’nin başkenti Londra, El Kaide’nin 7 Temmuz saldırılarından bu yana meydana gelen en büyük terör eylemine sahne oldu.

Westminster Köprüsü üzerinde bir kişi, kullandığı 4x4 tipi araçla onlarca yayayı ezdikten sonra Parlamento bahçesine girmeye çalıştı. Araçtan inerek yaya olarak bahçeye giren eylemci, elindeki bıçakla bir polis memurunu yaraladı. Saldırgan daha sonra polis tarafından vurularak ölü ele geçirildi.

Köprü üzerindeki saldırıda 2 kişi öldü, ikisi polis 20 kişi yaralandı. Parlamento bahçesinde yaralanan polislerden birisinin de olay yerinde öldüğü duyuruldu.

Yerel basın, ikinci bir eylemcinin olay yerinden kaçmış olabileceği iddiasını gündeme getirdi, ancak polis iddiayı doğrulamadı. Eylemin ardından parlamentoya giriş çıkışlar kapatıldı, tüm çalışmalar da askıya alındı.

Saldırı sırasında parlamento binasında bulunan Başbaan Theresa May’in polisler tarafından bir araçla bölgeden uzaklaştırıldığı belirtildi. Başbakan May’in sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Brüksel’in yıl dönümü

Haberin Devamı

Eylemin, Belçika’nın başkenti Brüksel’de geçen yıl DEAŞ militanlarının düzenlediği bombalı saldırıların yıl dönümüne denk gelmesi, son saldırının arkasında da terör örgütü DEAŞ’ın bulunması ihtimalini güçlendirdi.

İbrahim ve Halit el Bakrui kardeşlerle Necim Lakrui adlı DEAŞ militanları, Brüksel Havalimanı ve Maalbeek Metro İstasyonu’nda düzenledikleri intihar saldırılarında 32 kişiyi öldürmüştü.

Nehre atladılar

Westminster Köprüsü üzerinde saldırganın aracından kaçmaya çalışan yayalardan bazıları Thames Nehri’ne atlayarak kurtuldu.

DEAŞ’a katılmak istiyordu

Saldırganın 2004’te Müslümanları İngilizlere karşı şiddet eylemlerine çağırdığı için hapse atılan radikal imam Ebu İzzeddin olduğu öne sürüldü. 2009’da serbest bırakılan Jamaika kökenli 45 yaşındaki İzzeddin, 2015’te Suriye’ye gitmeye çalışırken Romanya’da yakalanarak İngiltere’ye iade edilmişti. BBC daha sonra İzzeddin'in halen hapiste olduğunu bildirerek iddiayı yalanladı.

Denedi ama kurtaramadı

Saldırganın bıçakla yaraladığı polise ilk müdahaleyi yapanlar arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood da vardı. Ellwood’un suni teneffüs ve kalp masajı yaptığı polis tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.

Haberin Devamı

Turistler de var

Westminster Köprüsü üzerinde yaralananlar arasında, turistik geziye katılan 3 Fransız öğrenci ile 5 Güney Kore’linin de bulunduğu açıklandı.

12 yıl sonra

Son 4 yılda polisin çok sayıda saldırı engellediği başkent Londra son olarak 7 Temmuz 2005’te büyük çaplı bir terör saldırısına sahne olmuştu. El Kaide militanları, sırt çantalarına yerleştirdikleri bombalarla metro istasyonu ve otobüslere düzenledikleri saldırılarda 52 kişiyi öldürmüştü.