Gazete Vatan Logo

Son dakika haberleri: Kuzey Irak teklifi! Kürtlerle karşı karşıya...

Son dakika haberi: Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak güçlerinin Havice'yi IŞİD'den kurtardığını açıkladı. IŞİD, Kuzey Irak'taki son kalesini kaybetmiş oldu. İbadi açıklamasında ayrıca, 'Kürt güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu savunarak arabuluculuk teklifi etti.

Son dakika haberleri: Kuzey Irak teklifi! Kürtlerle karşı karşıya...

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Irak Başbakanı Haydar İbadi ile Paris'te basın ortak toplantısı düzenledi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak güçlerinin Havice'yi IŞİD'den kurtardığını açıkladı. IŞİD, Kuzey Irak'taki son kalesini kaybetmiş oldu.

İbadi açıklamasında ayrıca, 'Kürt güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz' dedi.

İbari, 29 Eylül’de yaptığı açıklamada “Havice’yi kurtarma operasyonunun ikinci aşamasının başladığını” duyurmuştu.
MACRON ARABULUCULUK TEKLİF ETTİ
Macron, Fransa’nın diğer ülkeler gibi gayrimeşru referandumunun ardından Irak Kürtlerinin durumu hakkında endişe duyduğunu belirterek, Fransa’nın Irak’ın toprak bütünlüğünü ve istikrarını ve bölgesel istikrarı desteklediğini söyledi. Kuzey Irak’la yakın bağları bulunduğunu kaydeden Macron, tek yolun uzlaşma olduğunu belirterek, Fransa’nın aktif olarak arabulucuğa katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi.
BİNLERCE KİŞİ KAÇTI

Haberin Devamı

Irak ordusu yaklaşık bir ay önce IŞİD’in kontrolündeki Havice’yi ele geçirmek için ülkenin kuzeybatısında büyük bir operasyon başlatmıştı. Bu süre içinde BM’nin tahminlerine göre Havice‘den yaklaşık 12 bin 500 kişi kaçtı. Irak’tan yapılan açıklamaya göre, IŞİD kasaba halkının Havice’den ayrılmasını önlemeye çalışırken, bazı siviller de mayınlardan korktuğu için kabasayı terk edemiyor.
Irak askeri güçleri geçtiğimiz ağustos ayında IŞİD'in Ninova vilayetindeki son kalesi sayılan Telafer’i, temmuzda da Musul'u terör örgütünden geri almıştı.