Gazete Vatan Logo

Son dakika haberi ABD Başkanı Trump'ın azil süreci | Trump görevden alınacak mı? Azil süreci nedir?

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisi’nde yapılan azil soruşturması oylamaları sonuçlandı. Trump, ABD’de azil soruşturması kapsamında Senato’ya giden üçüncü başkan oldu. Son dakika Donald Trump haberleri yakından takip ediliyor. Vatandaşlar, Azil süreci nedir? Trump görevden alınacak mı? Trump azledilirse dolar ne olur? Sorularını yoğun bir şekilde araştırmaya başladı. Bizde bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Son dakika haberi ABD Başkanı Trump'ın azil süreci | Trump görevden alınacak mı? Azil süreci nedir?

Washington’da kritik oylama sonuçlandı ve ABD Başkanı Donal Trupm azil sürecine girdi. Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, 2020 Başkanlık Seçimi’ndeki olası en büyük rakibi Joe Biden’e karşı ‘’iyilik’’ beklediğini söyleyerek, rakibini itibarsızlaştırmak istediği için ABD Başkanı Donald Trump hakkında dün gece Temsilciler Meclisi’nde iki oylama yapıldı. Oylama sonucunda Trump, azil soruşturma kapsamına alındı.

TRUMP GÖREVDEN ALINACAK MI? SENATO NE KADAR VERECEK?

Senato’da 47 demokrat, 53 de Cumhuriyetçi var. Senato’nun 3’te 2’sinden daha az senatör Trump’a destek verirse, ABD başkanı Trump görevde kalır. Ancak, 67 ya da daha fazla senatör azil oyu verirse Trump görevden alınır ve yerine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence göreve gelir.

Trump'ın azledilmesi süreci bu oylama ardından, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato'ya taşınacak. Azil sürecinin Senato’ya taşınmasının ardından ise Cumhuriyetçiler soruşturma süresince yeni bir tanık dinlenmeyeceğini açıklaması sebebiyle, Senato’daki yargı sürecinin bir haftadan daha fazla sürmeyeceğini öngörüülüyor.

Haberin Devamı

İlk yapılan oylama “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla yapılırken ilk suçlamada 197’ye 230’a oyla kabul edildi. Trump hakkındaki bir diğer oylama ise ABD Başkanı’nın Kongre’nin görevini yerine getirmesini engelleme” suçlamasıyla ilgili yapılmıştı. Bu oylamada da 198’e karşı 229 oyla Trump suçlu bulundu. İlk oylamada Demokratlar’dan 2 kongre üyesi ile ikinci oylamada da 3 Demokrat kongre üyesinin “hayır” oyu kullanması dikkat çekti.

AZİL SORUŞTURMASININ GEREKÇELERİ

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin Adalet Komisyonu Başkanı Jarold Nadler, Meclis Başkanı Demokrat Nancy Pelosi ile beraber azil sürecinin gerekçelerine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, Azil sürecinin "görevin kötüye kullanılması ve kongrenin işleyişini engellemek" suçlarına dayandırıldığını belirterek, "Bugün Anayasa ve ülkemize olan yükümlüğümüz gereğince, Adalet Komitesi olarak ABD Başkanının büyük bir suç işlediğini gösteren iki gerekçe sunuyoruz. Başkanın kişisel çıkarlar için başkanlık gücünü kullanması azledilmesini gerektiren suçlardır." Sözlerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

AZİL OYLAMASI SONRASI TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray Basın Ofisi, Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda, Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanma" ve "Kongre'nin işleyişini engelleme" başlıklarından oluşan azil maddelerini onaylamasının ardından yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Bugün, milletimiz tarihine Temsilciler Meclisi en utanç verici siyasi bölümlerinden birisi olarak geçmiştir." ifadesine yer verildi.

Söz konusu suçlamaların Cumhuriyetçi vekillerin hiçbirinden destek almadığına işaret edilen açıklamada, ortada "hiçbir yanlış olmamasına rağmen" azil maddelerinin Temsilciler Meclisi Genel Kurulundan geçtiği vurgulandı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat ve Adalet Komitelerindeki azil oturumunda Başkan Trump'a hiçbir şekilde söz hakkı verilmediğinin vurgulandığı açıklamada, "Tüm bu maskaralık, Demokratların bu ülkenin halk için çalışan bir Kongreye ihtiyaç duyduğuna dair görüşlerini kaybettiğini açıkça ortaya koymaktadır. Demokratlar'ın Başkan Trump'a yönelik sınırsız kinleri, 2016 seçim sonuçlarını etkisiz hale getirme ve 2020 seçimlerine uygunsuz şekilde etki etme arzularını besliyor." görüşüne yer verildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Amerikan halkı bu utanç verici davranışa kanmıyor. Başkan Trump'ın, Senato'nun Temsilciler Meclisi'ndeki süreç boyunca görmezden gelinen düzen, adalet ve yargı sürecini sağlayacağına dair inancı tam. Trump, bundan sonraki adımlar için hazır ve tamamen aklanacağına güveniyor." ifadeleri kullanıldı.

AZİL NE DEMEK?

Azil, görevden alma ya da alınmadır.