Gazete Vatan Logo

Son dakika... Haberler sabah geldi! 'Er ya da geç...'

Irak ordusu, Kerkük'te peşmergenin geri çekilmesinin ardından Bay Hasan ve Havana petrol sahalarını kontrolüne aldı. Ayrıca Ezidi kenti olan Musul'un Sincar ve Mahmur ilçe merkezlerinde de kontrol ele alındı. Öğle saatlerinde ise Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika'ya Irak askerleri girdi. Ordu birlikleri İran sınırına da ulaştı, Hanagin'den peşmerge tamamen çıkarıldı. Harita değişti: Barzani, Kerkük, Sincar ve Mahmur'u kaybetti... Kerkük'e yeni Vali atandı. Ordu en son Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika'ya girdi. Barzani iç savaştan korkuyor. İşte bölgeden son dakika haberleri....

Son dakika... Haberler sabah geldi! 'Er ya da geç...'

Irak Ordusu, Kerkük'te peşmergenin geri çekilmesinin ardından Bay Hasan ve Havana petrol sahalarını kontrolüne aldı. Öğle saatlerinde ise Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika'ya Irak askerleri girdi. Ordu birlikleri İran sınırına da ulaştı, Hanagin'den peşmerge tamamen çıkarıldı.
IKBY'nin günlük 600 bin varil petrol üretiminin 280 bini buradan sağlanıyordu.

Irak hükümet güçleri, Başbakan Haydar el-İbadi'nin emriyle operasyonun bir parçası olarak hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB) hem de Bağdat'taki Şii otoritelerin hak talep ettiği alanlarda ilerleme sağladı. Harita bir günde değişti. Barzani, Kerkük, Sincar ve Mahmur'u kaybetti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kerkük'ten dün kaçan binlerce sivilin bugün kente geri döndüklerini bildirdi.

BARZANİ İLK KEZ KONUŞTU

Irak Ordusunun Kerkük'e girmesinden sonra Barzani ilk kez konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Peşmerge'nin Kerkük'ten çekilmesinin sebebinin bazı siyasilerin "tek taraflı" hareket etmesi olduğunu belirtti.
Barzani, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde Peşmerge'nin "ani geri çekilişi" hakkında yazılı açıklama yayımladı.
IKBY Başkanı Barzani açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Kerkük'te yaşananların sebebi, Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı siyasilerin tek taraflı hareket etmesidir. Tek taraflı hareket etme durumu, Peşmergelerin topyekün geri çekilmesine sebep oldu. Bu geri çekilme de karşılıklı bilgilendirme çerçevesinde gerçekleşti. Erbil ve Bağdat arasındaki temas hattı, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonundan önceki sınıra geri döndü."
Gereken yapılacaktır
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Irak ordusunun Kerkük'e girmesinin ardından "Gereken yapılacaktır" dedi.
Barzani, "Kürdistan halkı emin olsun ki gereken yapılacaktır. Şu anda ise siyasi birliktelik, Kürdistan halkının birliği ve beraberliğini korumak adına tüm siyasi tarafların birlik olmasından yana ısrarcıyız" dedi.

Haberin Devamı

YENİ VALİ ATANDI

Haberin Devamı

Vali Yardımcısı Rakan Sait'in Irak'ın Kerkük kentine yeni vali olarak atandığı bildirildi.
Valilik binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan yeni Vali Sait, ''Kerkük valilik görevine bugünden itibaren merkezi Bağdat hükümeti tarafından atanmış bulunuyorum. Kentteki hayatın yeniden normale dönmesi için vali olarak gereken görevi üstleniyorum.'' dedi.
KAÇAK PEŞMERGELER BEKLİYOR
Dünden bu yana mevzilerini terk eden peşmergelerin Musul'un dışındaki Karez bölgesinde beklediğini bildirdi.
'KÜRTLER EĞER ENGELLEMEYE ÇALIŞIRSA...'

Kerkük'teki tüm petrol tesislerinin Bağdat kontrolüne geçtiğini doğrulayan Irak Petrol Bakanlığı, yeni bir petrol rafinerisi inşa etmeyi planladıklarını açıkladı.
Irak Petrol Bakanlığı, “Eğer Kürtler petrol ihracatını engellemeye çalışırsa yasal işlem başlatacağız. Kapasiteyi artırmak için yabancı şirketlerle görüşmek istiyoruz” dedi.
Bakanlık, Irak'ın, Kerkük'teki petrol üretim kapasitesini günlük 1 milyon varilin üstüne çıkarmayı planladıklarını duyurdu.
BARZANİ'DEN İÇ SAVAŞI ÖNLEME ÇAĞRISI
Erbil merkezli Rudaw TV, Mesud Barzani'nin Kürt gruplarına iç savaşı önlemek için çağrıda bulunacağını bildirdi
Barzani'nin açıklaması petrol zengini Kerkük kentinin Irak hükümet güçleri tarafından dün alınmasından bu yana ilk olacaktı.
BAŞİKA'YA IRAK ASKERLERİ GİRDİ
Öğle saatlerinde ise Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika'ya Irak askerleri girdi. Ordu birlikleri İran sınırına da ulaştı, Hanagin'den peşmerge tamamen çıkarıldı.
İRAN'A AÇILAN SINIR KAPISI DA IRAK'IN KONTROLÜNE GEÇTİ
Öte yandan Iraklı güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği iddia edildi.
AA muhabirinin sınır kapısındaki yetkililerden aldığı bilgilere göre, İran'da konuşlandıkları iddia edilen Haşdi Şabi birliklerinin IKBY'deki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği ve orada denetimi ele aldığı ifade edildi.
SİNCAR'DA KONTROL SAĞLANDI

Haberin Devamı

Kerkük'ü dün Barzani yönetiminden geri alan Irak ordusu ve milisler, bu kez peşmergelerin kaçtığı Musul'ın Ezidi kenti Sincar'da kontrolü sağladı.

Haberin Devamı

Yerel kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milislerin ülkenin kuzeybatısındaki Sincar'a girdiği öğrenildi.

Laleş adlı Yezidi grubun peşmergenin geri çekilmesinin ardından tüm Sincar'da kontrolünü genişlettiği öğrenildi.

MAHMUR İLÇE MERKEZİNE GİRİLDİ

Irak merkezi hükümetine bağlı güvenlik güçlerinin, Musul'un Mahmur ilçe merkezine girdiği ve Peşmerge'nin çekildiği bildirildi.
Haşdi Şabi'nin Mahmur'a gelmesinden tedirgin olan bazı Kürt ailelerin, yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Erbil'e doğru yola çıkmaya başladığı görüldü.
Erbil'in güneybatısında yer alan Mahmur ilçesi, 2003'ten bu yana Peşmerge güçlerinin denetiminde bulunuyordu.
TÜM PETROL TESİSLERİ IRAK KONTROLÜNDE
Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük'teki tüm petrol sahalarının merkezi yönetimin kontrolüne geçtiğini belirtti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, IŞİD'in 2014'teki saldırıları sırasında Kerkük'teki petrol kuyularını ele geçirmişti.