Gazete Vatan Logo

'Eğer saldırıya geçerse...'

ABD ile gerginliğin tavan yaptığı şu günlerde Başken Pyongyang'dan bir yetkili çarpıcı bir iddia ortaya attı.

'Eğer saldırıya geçerse...'

ABD ile Kuzey Kore arasında hemen hemen her gün yeni bir srun patlak veriyor. Son dakika gelişmelerine göre; Kim'in "Termonükleer savaş her an çıkabilir" sözlerinin ardından BBC'den John Sudworth'a konuşan Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Han Song-ryol, "Füze denemelerini artırarak, haftalık, aylık ve yıllık bazda sürdüreceğiz" dedi.

"ABD'NİN ASKERİ HAMLESİ GELİRSE..."

Han Song-ryol, ABD'nin askeri bir hamle yapması durumunda, bunun "topyekün savaşa" neden olacağını belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, bu açıklamadan kısa bir süre önce ülkesinin Kuzey Kore'yle "stratejik sabır gösterme" döneminin sona erdiğini söylemişti. Pence bu açıklamayı, Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede yapmıştı.

Mike Pence'in ziyareti, Kore Yarımadası'nda Kuzey Kore ve ABD'nin karşılıklı hamleleriyle gerilimin arttığı bir dönemde geldi.

"ABD'YE ÖNLEYİCİ NÜKLEER SALDIRIYLA KARŞILIK VERİRİZ"

Pence'in ziyareti sonrası BBC'ye röportaj veren Han, "Eğer ABD bize karşı askeri saldırı planlıyorsa, buna kendi tarz ve yöntemlerimizle, önleyici nükleer saldırıyla karşılık vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Güney Kore Cumhurbaşkanı Vekili Hwang Kyo-ahn ile birlikte yaptığı açıklamada, bir önceki ABD yönetiminin "stratejik sabır" politikası izlerken Kuzey Kore'nin füze denemesi ve nükleer denemeler yaptığını, ancak bu dönemin artık sona erdiğini söylemişti.

Hwang ise Kuzey Kore'den yönelebilecek tehditlere karşı tasarlanan ve "Thaad" olarak bilinen tartışmalı Amerikan füze savunma sisteminin yerleştirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da geçen ay askerden arındırılmış bölgeye yaptığı ziyarette, Kuzey Kore'ye karşı önleyici saldırı ihtimalinin masada olduğunu söylemişti.

SAVAŞ HER AN ÇIKABİLİR

Kim, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin nükleer denemeleri ve BM Güvenlik Konseyi'nde gelecek hafta gerçekleştirilecek Kuzey Kore konulu toplantıya ilişkin açıklamalar yaptı.

ABD'nin Kore yarımadasında gerginliği artırdığını savunan Kim, "ABD, bölgede tehlikeli bir durum yaratıyor. Termonükleer savaş her an çıkabilir." dedi.

Haberin Devamı

KARŞILIK VERMEYE HAZIRIZ

ABD'ye her türlü karşılık verebileceklerini de savunan Kim, "Kuzey Kore, ABD'nin arzu ettiği her türde savaşa karşılık vermeye hazır." diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Asya turu kapsamında önceki gün Güney Kore ile Kuzey'i birbirinden ayıran Askerden Arındırılmış Bölge'yi (DMZ) ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamada, Kuzey Kore rejiminin nükleer silahları ve balistik füzeleri bırakmaya yanaşmadığına işaret ederek "ABD'nin stratejik sabır dönemi sona ermiştir." ifadelerini kullanmıştı.

"EN SERT ŞEKİLDE CEVAP VERİLECEK"

Kim In Ryong, ABD'nin bölgeye askeri güç ve silah göndermeye devam ettiğini de belirterek, bunların kendilerini korkutamayacağını, provakasyonlara en sert biçimde cevap vereceklerini söyledi.

Askeri tehditlere karşı silahlanmayı sürdüreceklerini ifade eden Kim, nükleer testlere devam edileceğine ilişkin Başkent Pyongyang'dan açıklama yapıldığını, yeri ve zamanı uygun olunca bunun gerçekleşeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Kim, BM Güvenlik Konseyi'nde 28 Nisan'da Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin özel toplantı düzenlenme kararı alınmasını da eleştirdi.

Konsey'in nisan ayı başkanı ABD'nin bu yetkisini "kötüye kullandığını" savunan Kim, ABD'yi "gangster mantığıyla" egemen ülkelere müdahale etmekle suçladı.

BMGK'da 28 Nisan'da gerçekleşecek Kuzey Kore toplantısına ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson başkanlık edeceği duyurulmuştu. Toplantıda çok sayıda ülkenin bakan düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor.