Gazete Vatan Logo

Son dakika... Haberler peş peşe geliyor! Büyük savaş! Kaçtılar

Kuzey Irak'tan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Irak güvenlik güçleri, Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. Iraklı güçlerin Kerkük yakınlarındaki yolları ve alt yapı tesislerini ele geçirdiği duyuruldu. Peşmerge Kerkük'ün batısından geri çekildi. Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi, Kürt liderlerin çatışmaları petrol tesislerinden uzak tutma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Irak ordusu ayrıca Kerkük havaalanını ele geçirdiklerini duyurdu. Güneydeki çekilmenin KYP ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında kriz yarattığı iddia ediliyor. Bir peşmerge binbaşı "Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük'e Rakan al-Jbourri'yi vali olarak atadı. Bazı aileler Kerkük'ü terk etmeye başladı. İbadi, Kerkük ve diğer bölgelerde Irak bayrağının asılması emrini verdikten sonra, Bağdat hükümeti, Kerkük'ün tamamen kontrol altına alındığını bildirdi.

Son dakika... Haberler peş peşe geliyor! Büyük savaş! Kaçtılar

Irak ordusu gece saatlerinde Kerkük'ü peşmergeden kurtarmak için operasyon başlattı. Son dakika haberlerinin peş peşe geldiği bölgede cephenin bir tarafında Irak Ordusu ve Şii milis güçler Haşdi Şabi diğer tarafta ise peşmergeyle birlikte PKK'lı teröristler bulunuyor. Irak ordusu Kerkük şehrine şehrin 'çevre güvenliği'ni hedeflediği için girmediğini bildirdi.
KERKÜK TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDI, PEŞMERGELER KAÇTI
Bağdat hükümeti'nden yapılan açıklamaya göre, Kerkük şehri tamamen kontrol altına alındığı açıklandı. Savaş yalnızca bir gün sürdü. Peşmergeler terör örgütü PKK'nın yardımına rağmen kentten kaçtı.
MUHALEFET İSTİFA İSTEDİ
IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi, bölgeyi bu duruma getirenlerin derhal istifa etmelerini ve "Geçici Ulusal Hükümet" kurulmasını talep etti
Goran Hareketi'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, gayrimeşru referandumla başlayıp Kerkük'e askeri operasyonla devam eden sürece ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"(IKBY'deki) İktidarın tüm devlet kurumlarındaki yetkililerinin görevlerinden istifa edip, kurumların ulusal ve yapıcı bir şekilde yeninden inşa edilmesi gerekiyor. Halkımızı bu duruma getirenler en kısa zamanda istifa etmelidir. Çünkü referandum öncesi yaptıkları açıklamada bedelini ödemeye hazır olduklarını belirtiyorlardı. Aynı zamanda genel seçimler yapılana kadar geçici ulusal hükümetin kurulmasını talep ediyoruz."
'IRAK BAYRAĞI DALGALANSIN'
Irak Federal Polisi'nin Kerkük'teki valilik binasını aldığı açıklandı. Binanın Peşmerge ile çatışma yaşanmadan alındığı duyuruldu. Ayrıca, Irak Başbakanı Haydar el İbadi Kerkük ve Kürt kontrolündeki diğer tartışmalı bölgelerde Irak bayrağının dalgalandırılması emrini verdi.
BAI HASSAN VE AVANA PETROL SAHALARI KAPATILDI
Diğer yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin günlük 350.000 varil üretim yapan iki petrol sahasının, Bai Hassan ve Avana, güvenlik endişeleri nedeniyle kapattığı açıklandı.
Operasyonlara dönülmesi ve sivil işçilerin dönüşünün ancak Irak hükümet güçlerinin niyetinin belli olmasının ardından sağlanacağı belirtildi.
'ÇOK KISA BİR SÜRE KALDI'
Irak petrol Bakanlığı üst düzey yetkilisi, Irak kuvvetlerinin tüm Kerkük petrol alanlarını kontrol altına alıp üretimi başlatmasına çok kısa bir süre kaldığını bildirdi.
ABD: YANLIŞ ANLAŞILDIK
ABD ordusunun açıklamasında Kerkük'teki çatışmaların bir 'yanlış anlaşılma' olduğu ve kasti olmadığı savunuldu.
'IRAK HÜKÜMETİ AĞIR BEDEL ÖDEYECEK'
Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Havrami, Irak hükümetinin Kerkük savaşı için ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi.

TUZHURMATU'NUN KONTROLÜ TAMAMEN SAĞLANDI

Irak ordusu, Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladığını açıkladı.
Kentten ilk fotoğraflarda, yüzlerce kişinin Ordu birliklerini sevinç gösterileriyle karşıladığı görüldü.
İBADİ ÇAĞRI YAPTI
Irak başbakanı Haydar El İbadi orduya "Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini sağlamak için peşmergeyle işbirliği yapmaları" talimatını verdi.
Irak hükümeti, Kerkük'te peşmergenin kontrolündeki tartışmalı bölgelerin merkezi hükümete teslimini istiyor. Ayrıca Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK'lıları Kerkük'e yerleştirmekle suçluyor. Erbil ise PKK varlığını reddediyor.
VALİ ATADI
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük'e Rakan al-Jbourri'yi vali olarak atadı. Bir önceki vali Necmettin Kerim, referandum öncesinde Bağdat yönetimi tarafından görevden alınmış ancak koltuğunu bırakmamıştı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'teki çatışmalarla ilgili resmi açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
"IKBY’nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz.
Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.
IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.
Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.
Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti’nin yanında yer alacaktır."
PKK ORADA
Kerkük'te bulunan BBC muhabiri Orla Guerin, Kerkük içindeki izlenimlerini Twitter hesabı üzerinde paylaştı.
Guerin, bu fotoğraftaki Peşmerge güçlerinin şehir dışından kenti savunmaya geldiğini, bunların PKK'ya bağlı güçler olabileceğini belirtti.
HAVAALANI ELE GEÇİRİLDİ
Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre, Kerkük Havaalanı ele geçirildiği duyuruldu.
KERKÜK BÖLGESİNDE GENİŞ ALAN ALINDI
Çatışmalardan kısa süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin Kerkük bölgesinde geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Irak'taki bir Petrol Bakanlığı yetkilisi Reuters'a verdiği demeçte, Kerkük bölgesinden petrol ve doğalgaz üretimi normal ilerliyor şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yetkili, "Bazı Kürt liderlerle petrol ve gaz tesislerini çatışmadan uzak tutma konusunda anlaşmaya vardık." diye konuştu.
PETROL MERKEZLERİ ELE GEÇİRİLDİ
Irak ordusu, Kerkük'ün kuzeybatısında bulunan Kuzey Petrol Şirketi merkezini ele geçirdi.
Ordu, Kerkük'teki Kürt güçlerin Kuzey Petrol Şirketi'ni orduya teslim etme kararı aldığını duyurdu.
PEŞMERGE İKİYE BÖLÜNDÜ
Kerkük'ün güneyindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı (KYB) peşmergelerin mevzileri boşaltıp çekildiği iddia ediliyordu. Çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmerge arasında kriz çıkarttı. Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.
ABD DEVREDE
Yerel kaynaklar, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını bildirdi.
"DİRENEMEYECEĞİMİZ DÜZEYDE SALDIRI OLDU"
Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi.
PEŞMERGE ÇEKİLDİ

Haberin Devamı

Peşmerge güçleri Kerkük'ün güneyindeki mevzilerinden geri çekilmeye başladı. Rudaw'ın son dakika bildirdiğine göre, Tal Alwad'a takviye Peşmerge gücü gönderildiğini belirtti.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK DA ORADA

Terör örgütü PKK'nın kanadı HPG, savunma hattı oluşturmaya başladığını açıkladı. Teröristler peşmerge ile birlikte cephede yer alıyor.

IKBY: BEŞ ASKERİ ARACI İMHA ETTİK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) yapılan açıklamada gece, Kerkük’ün güneyindeki iki ayrı noktadan operasyon başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, ‘Peşmerge güçleri Haşdi Şabi tarafından kullanılan en az beş askeri aracın imha edildiği’ belirtildi.

Reuters haber ajansı, ABD tarafından eğitilen elit birliklerin de Kerkük'e ilerlediğini bildiriyor. Yerel kaynaklar ise, ordu birliklerinin tanklar ve ağır silahlarla Taze ilçesine girmeye hazırlandıklarını aktarıyor.

Cephedeki çatışmaları canlı veren devlet televizyonu, kentin batısındaki petrol sahalarını kapsayan büyük bir alanının peşmergeden geri alındığını duyurdu. Televizyonun sağ köşesinde 'Hedefimiz Kerkük halkının selameti' yazısı bulunuyor.

KESKİN NİŞANCILAR PEŞMERGELERİ HEDEFLİYOR
Irak Türkmen Cephesi Salahaddin İl Başkanı Heytem Muhtaroğlu Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Tuzhurmatu'da gece başlayan çatışmanın şiddetli bir şekilde devam ettiğini söyledi. Halkın dün akşamdan bu yana evlerine kapandığını ve can güvenliklerinin tehlikede olduğunu belirterek ''Kentte tedirginlik ve korku hakim. Hiç kimse dışarı çıkmıyor"' diye konuştu. Muhtaroğlu'nun verdiği bilgiye göre, ilçeye giren Haşdi Şabi milisleri yüksek binalara konuşlanan keskin nişancı peşmergeleri hedef alıyor.
GÖÇ BAŞLADI
ABD işgali döneminde Türkmen şehri Kerkük'ün demografik yapısı değiştirilmişti. O dönem Kerkük'e akın eden aileler şehri terk etmeye başladı.
Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Kerkük'ün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boşaltılan mevzilere yerleşip, zırhlı araçlarla ana caddelerde denetimi sağladı.
Bazı Kerküklü aileler, oluşan kaos ortamından dolayı Erbil ve Süleymaniye'ye doğru araçlarıyla hareket etti.

"UYARIYORUZ"

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Kerkük'teki silahlı gruplara, merkezi yönetim güçlerine ateş açmamaları uyarısı yaptı.

Komutanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kerkük'te silahlı grupları, merkezi yönetime bağlı güvenlik güçlerine ateş açmaması için uyarıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"KENTİ TESLİM ETMEYECEĞİZ"

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Irak ordusu Kerhük şehrine şehrin 'çevre güvenliği'ni hedeflediği için girmediğini bildirdi.

Irak ordusu Kerhük şehrine şehrin 'çevre güvenliği'ni hedeflediği için girmediğini bildirdi.

"DİRENEMEYECEĞİMİZ DÜZEYDE SALDIRI OLDU"
Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi.

Irak Başbakanı İbadi Kerkük ve diğer Kürt kontrolündeki tartışmalı bölgelerde Irak bayrağının dalgalandırılması emrini verdi.