Gazete Vatan Logo

İlan edildi! Erdoğan- Putin görüşmesinden sonra...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin Soçi'de bir araya geldi. Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 30 dakika sürdü. Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin sınırındaki YPG tehdidine dikkat çekti, Suriye'deki çatışmasızlık anlaşması önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Ayrıca İdlib'in 'çatışmazlık bölgesi' olduğunun ilan edildiği bildirildi. Putin, iki ülke arasındaki ticaretin düşüşünü durdurduklarını belirtti.

İlan edildi! Erdoğan- Putin görüşmesinden sonra...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında 2015'in Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından beşinci kez bugün Soçi'deki Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda bir araya geldi.

Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 30 dakika sürdü.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşmenin ardından çalışma yemeği ve heyetlerarası görüşmeye geçildi.

"BUNLAR KANDAN BESLENEN VAMPİRLERDİR!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonra yapılan ortak basın toplantısında şunları söyledi;

"Siyasi ilişkilerimizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz. 2016 ağustostan bu yana 5. kez bir araya geldik. Her iki tarafta da güçlü bir irade bulunuyor. Bugün başta ekonomik ve ticari konular olmak üzere istişarelerimizi yaptık. Ticari ve ekonomik engellerimizin kaldırılması için yoğun çaba sarf ediliyor. Sayın Putin ile bugünkü görüşmede Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. İki ülke için Suriye 6 yıldır kanayan bir yara. Çocukların kadınların yaşlıların kimyasal silahlarla katledilmesine nasıl gözlerimizi kapatabiliriz? 3 milyon insan şu anda bizim topraklarımızda yaşam mücadelesi veriyor. Kimyasal saldırıların sorumluların cezalandırılması konusunda anlaştık. Ülke olarak Suriye hakkında konuşmaya devam edeceğiz. Dostum Putin de bu drama son vermeyi samimi bir şekilde arzu ediyor. Türkiye-Rusya-İran garantörlüğünde uygulanan ateşkes, diğer adıyla çatışmasızlık önemli bir fırsat oluşturmuştur. Bu altın fırsat hesaba edilmemeli. Ateşkesin tahkim edilmesi hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. Ateşkesi bozmaya yönelki her saldırı garantör ülkelerin emeklerini de baltalıyor. Bizim için temel öncelik akan kanın durması ve toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Suriye'deki tüm terör örgütleriyle mücadeleyi dünyanın huzuru bakımından gerekli görüyoruz. Biz terör örgütleri hakkında ayrımı yapmadık. YPG, PYD, DEAŞ bizim nazarımızda aynıdır. Bunlar kandan beslenen vampirlerdir."

Haberin Devamı

"İDLİB, ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ"
Açıklamaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. İki lidere, "Suriye krizinin çözümü konusunda güvenli bölgeler oluşturulması gündeme geldi mi?" şeklinde bir soru yöneltildi.
Erdoğan soruya, "Başından itibaretn güvenli bölge ifadesini kullandık, kullanmaya da devam edeceğiz. İdlib'de ciddi sıkıntılar oluyor. Oradaki bir yeşil hatla bir çatışmasızlık bölgesi ilan edildi. Temenni ederim ki bu bölge korunmaya devam eder. Astana'daki önemli konulardan bir tanesi çatışmasızlığın karara bağlanması. Bu Suriye'de önemli bir adım atılmasına da vesile olur" şeklinde oldu.
Suriye'de uygulamaya konan çatışmasızlık bölgesini değerlendiren Putin, "Bu şekilde ülkenin toprak bütünlüğü sağlanacaktır. Bu bölgeler uçuşa kapalı olacak" ifadelerini kullandı.
"KISITLAMALARIN KALDIRILMASI İÇİN ANLAŞTIK"
Putin iki ülke arası ticaretteki kısıtlamalara yönelik soruya ise şu yanıtı verdi: "Kısıtlamaların kalkacağını bugün ilan edebiliriz. Domateslerden bahsediyoruz. Bu yaptırımlara tabi olan tek ürün değil. Tüm kısıtlamaların kaldırılması konusunda mutabakata vardık."

Haberin Devamı

PUTİN: NORMELLEŞME SÜRECİ TAMAMLANDI
Türkiye ile ilişkilerin normalleşme sürecinin tamamlandığını söyleyen Putin, "Ortak işbirliğine dönüyoruz" dedi.
İki ülke arasındaki ticaretin düşüşünü durdurduklarını da söyleyen Putin, özetle şu ifadeleri kullandı:
"Önümüzdeki dönemde yeni hedeflerin belirlenmesi için iyi bir fırsat oldu. Türkiye Rusya için önemli ve perspektifli bir ortak oldu. Yakın geçmişte ilişkilerimiz bir dayanıklılık sınavından geçmiştiş. Artık ortak işbirliğine dönüyoruz. İlişkilerimizin normalleşme süreci tamamlanmıştır. İşbirliğimizin daha da güçlendirilmesine ortak bakıyoruz. Ticaretin güçlendirilmesi ve ticarette milli paraların kullanılması kararı aldık. Ticaretimizdeki düşüşü durdurabildik ve sene itibariyle artış kaydedilmiştir. Her iki taraftaan 110 milyar dolarlık bir anlaşma söz konusu. Bir milyar dolar tutarında ortak yatırım çalışmalarının tamamlanması konusunda anlaştık.Rusya Türkiye'ye doğalgaz, kömür ve petrol ihracatı yapmaktadır. Türk Akımı projesini görüştük. Bu proje kapsamında Karadeniz'den biri Türkiye üzerinden diğeri direkt Avrupa'ya olmak üzere iki hat taşınacaktır. Dolayısıyla Rus turistlerin Türkiye'de güvenliğinin sağlanması önemli durumdadır. Küresel ve bölgesel konuları görüştüğümüzde uluslararası terörizmle önem verdik. Bu konuda istihbarati ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaştık. Özellikle Suriye sorununu görüştük biz Sayın Erdoğan'la Suriye'de çözümün siyasi olduğu konusunda hemfikiriz. İki taraf arasında çatışmayı durdurabildik. Bugün Astana'da dördüncü kez görüşme yapılacaktır. Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin zirvesine ilişkin hazırlıkları görüştük. Zirve 22 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacaktır. Türk dostlarımıza verimli ve yapıcı konuşmaları için teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

"ÜZERİMİZDE ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR VAR"

Haberin Devamı

Erdoğan ise görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Özellikle değerli dostumuzun bu davetine Karadeniz'in bir yanından bir yanına gelmek suretiyle bu buluşmayı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum" diyerek Putin'e teşekkür etti.

Rusya ile Türkiye arasındaki gerek ikili ilişkileri gerekse bölgesel sorunları etraflıca ele alma imkanı bulacaklarını belirten Erdoğan, "Üzerimizde önemli sorumlulukların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İnanıyorum ki Rusya ve Türkiye'nin burada atacağı adım, bölgenin kaderini değiştirecektir" dedi.

PUTİN'İN AÇIKLAMALARI:

Davetini kabul edip Soçi'ye geldiği için Erdoğan'a teşekkür eden Putin, görüşmenin basına açık kısmında şunları söyledi: "Sizinle planladığımız gibi ilişkilerimiz gelişiyor. Sizinle bir araya gelip ikili ilişkilerimizin kilit alanlarını ve Suriye krizi dahil olmak üzere temel uluslararası sorunlarını konuşabilme imkanı bulmamız çok iyi oldu. Bu ortak çalışmalarımız, Rusya-Türkiye ilişkilerinin özel bir statü kazandığını ve tamamen onarıldığını gösteriyor."

Putin şöyle devam etti: "Referandum sonucu nedeniyle sizi bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Ülkenizdeki iç siyasal durumun düzene gireceğine ve bunun, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Zira sizinle yaptığımız birçok şeyin parlamentolarımızda tartışılması gerekiyor."