Gazete Vatan Logo

Son dakika... Haberler kötü! Kapatılması...

Akdeniz'de göçmen faciaları sürerken, İtalya'dan son duruma ilişkin haberler geliyor. geldi. İtalya'nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, AB'nin İtalya'yı yalnız bırakması haline limanların Akdeniz'deki sığınmacıları kurtaran gemilere kapatılmasının muhtemel olduğunu belirtti. İşte son dakika haberinin detayları...

Son dakika... Haberler kötü! Kapatılması...

İtalyan hükümeti, 5 günde yaklaşık 11.000 mültecinin sahillerine gelmesinin ardından göçmen taşıyan botların limanlarına inmesini engellemek istiyor.

İtalya’nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, AB Göç ve Vatandaşlık İşleri Komiseri Dimitris Avramopoulos’a konuyla ilgili şikayetlerini içeren bir mektup iletti. Mektupta, son aylarda ciddi artış gösteren sığınmacı akışının artık ‘sürdürülemez’ bir evreye girdiği belirtildi.

Akdeniz’de kurtarılan tüm sığınmacıların İtalya limanlarına getirildiğine dikkati çeken yetkililer, bölgede sığınmacı kurtarma operasyonu icra eden ancak İtalyan bayrağı taşımayan ve AB misyonu kapsamında görev yapmayan gemilerinin İtalya limanlarına yanaşmaması talep etti.

SAYI DRAMATİK ŞEKİLDE ARTIYOR

Hava şartlarından ve iyi organize edilmiş trafik rotalarından yola çıkarak sayıların dramatik biçimde artması, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in göç krizine uzun vadeli çözüm bulma planlarını daha da tetikleyecek. Ekstra tekneler ve eğitimler sağlama Libya sahil güvenlik sistemini güçlendirme çabaları çok az etkiye sahip gibi görünüyor.

Haberin Devamı

‘AB ÜLKELERİ GÖRMEZDEN GELİYOR’

Başbakan Paolo Gentiloni de Avrupa ülkelerini ‘kafalarını başka yöne çevirerek sorunu görmezden gelmekle’ suçladı. AB Komisyonu’nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ise, İtalya’nın ‘durumun tahammül edilemezliği’ konusunda haklı olduğu yönünde açıklama yaptı.

'EVDEKİ İYİ KOŞULLAR GELİŞİ AZALTIR'

AB'nin 28 lideri geçen hafta İtalya ve Yunanistan'ın gelişleri yönetmek için daha fazla yardım almaları konusunda anlaştılar. AB'li bir yetkili, bloğun yürütme organı olan Avrupa komisyonu'nun İtalya'ya daha fazla acil yardım sağlayacağını ve AB ülkelerinden, Afrika'daki ülkelere daha fazla para isteyeceklerini belirtti. AB yetkilileri, evlerindeki daha iyi koşulların insanların evlerini terk etmesini engelleyeceğini umduğunu belirtti.

4 GÜNDE 10 BİN SIĞINMACI KURTARILDI

Halen Akdeniz’in Libya açıklarında, İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığının koordine ettiği, 25 Avrupa ülkesinin farklı misyonlar altında katıldığı sığınmacı kurtarma operasyonları yapılıyor. Bölgede son 4 günde denizden kurtarılan sığınmacı sayısı 10 bini geçti. İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre de yılbaşından bugüne İtalya’ya ulaşan sığınmacı sayısı 78 bin 873 oldu. Sayının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.43 arttığı kaydedildi.

Haberin Devamı

İTALYA’YA 2 YILDA 500 BİN SIĞINMACI ULAŞTI

Libya, Sahra Altı Afrika, Arap yarımadası, Mısır, Suriye ve hatta Bangladeş’e kadar uzanan bir coğrafyadan gelen sığınmacıların Avrupa’ya geçmek için kullandığı ana nokta olarak biliniyor. İtalya’ya son 2 yılda 500 bin sığınmacının ulaştığı belirtiliyor. Bu yıl ise İtalya’ya ulaşan sığınmacı sayısı 73 bin. Bu sayı, geçen yılın aynı döneminden yüzde 14 daha fazla.