Gazete Vatan Logo

Son dakika... Haberler geldi! 'ABD'ye ders vermeye hazırız!'

Haberler Kuzey Kore'den... Hafta sonu Kuzey Kore'ye karşı alınan 'en sert' yaptırımlar sonrasında Pyonyang'dan son dakika açıklamaları geldi. Kuzey Kore devlet medyasından yapılan açıklamada, ABD’den intikam alınacağı savunuldu.

Son dakika... Haberler geldi! 'ABD'ye ders vermeye hazırız!'

Kuzey Kore ve ABD arasındaki söz duelloları devam ederken son dakika haberleri ve açıklamaları peş peşe geliyor...
Kuzey Kore, eğer askeri bir harekete geçilirse ABD'ye karşı stratejik nükleer güçle "ciddi bir ders" vermeye hazır olduklarını ve nükleer programlarını veya füzelerini müzakere masasına koymayacaklarını belirtti.
Manila'da medyaya dağıtılan Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho'nun bir bildirisinin kopyasında Pyongyang, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin yeni yaptırımlarının 'uydurma' olduğunu söyledi.

'İNTİKAM ALACAĞIZ!'

Kuzey Kore yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ABD tarafından hazırlanarak konseye getirilen yaptırım kararına sert tepki gösterdi. Kuzey Kore devlet medyasından yapılan açıklamada, ABD’den intikam alınacağı savunuldu.

Kuzey Kore resmi haber ajansında, “ABD düşmanca politikalarına son vermeden nükleer programımızı müzakere etmeyeceğiz” denildi. Kuzey Kore yönetimi, BM yaptırımlarının ‘egemenlik ihlali’ olduğunu belirterek ‘uygun karşılığın verileceği’ni ilan etti.

Haberin Devamı

Açıklamada ayrıca "ABD'nin okyanusun karşısında kendisini güvenli hissetmesi kadar büyük bir hata olamaz" da denildi.

Yaptırımların ‘Kuzey Kore’yi tecrit edip boyun eğdirme amaçlı Amerikan komplosu’ olduğu söylenirken ‘ABD’den bunun binlerce kat intikamını alacağı’ belirtildi. Açıklamada, “ABD’nin okyanus ötesindeki topraklarının güvenli olduğunu düşünmesinden daha büyük bir hata yok” denildi. Ancak Pyonyang’ın ne gibi bir tepki planladığına dair ayrıntı verilmedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD tarafından hazırlanarak konseye getirilen, Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırımları içeren karar tasarısını kabul etmişti.

EN SERT YAPTIRIMLAR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, füze programı nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanmasını kabul etti. Kabul edilen yeni yaptırımlar, bu ülkeye ihracatı yasaklıyor ve yapılabilecek olan yatırımları da sınırlıyor. ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, karar toplantısı sonrası, “Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar” açıklamasını yaptı. Haley, bu aşamadan sonra artık Kuzey Kore’nin karar vermesi gerektiğini savundu. Yeni uygulanacak yaptırımların Kuzey Kore liderliği üzerinde önemli etkileri olacağını dile getiren Haley, Kuzey Kore’den kıtalararası füze denemelerine son vermesini ve tüm nükleer faaliyetlerinden geri dönüşü olmayacak şekilde vazgeçmesini istedi.

Haberin Devamı

‘YAPTIRIMLARIN MALİYETİ 1 MİLYAR DOLAR’

ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni yaptırımların Kuzey’e maliyetinin 1 milyar dolar olacağını ifade etti.

VAZGEÇ ÇAĞRISI!

ABD, Avustralya ve Japonya, uluslararası topluluğa Kuzey Kore'yi "tehdit ve tahrik edici yol"undan vazgeçirme, Pyongyang'a füze testleri konusunda ilave diplomatik ve ekonomik tedbirler uygulama çağrısında bulundu.

Dışişleri bakanlarının Manila'daki bölgesel güvenlik toplantılarının sonrasında düzenlenen ortak bir bildiride, üç ülke, Kuzey Kore üzerindeki yeni yaptırımların kesinlikle uygulanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı