Gazete Vatan Logo

Kriz çıktı çıkacak! Türkiye uyarıları sıraladı

Ankara'dan uyarı geldi. Bölgeden yapılan son açıklamada "referandum talebimizi Irak merkezi hükümetine iletiyoruz. Kerkük halkının artık bekleyecek gücü kalmadı." denildi. Güncel haberler bu yıl içinde Kürtlerin hareket edeceğini söylüyor. Türkiye ise 6 ana başlıkta uyarıyor. İşte peş peşe gelen haberler...

Kriz çıktı çıkacak! Türkiye uyarıları sıraladı

Irak'ta Kerkük İl Meclisi'nin, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ilhakı için referanduma gidilmesi kararı aldığı belirtildi. Kerkük İl Meclisi, hafta sonu Irak meclisinin kabul ettiği Kerkük'teki kamu binalarına sadece Irak bayrağının asılması kararı ile kentin IKBY'ye bağlanması için referandum düzenlenmesi konularını görüşmek üzere toplandı.

TÜRKMEN VE ARAPLARDAN BOYKOT

Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturum sonrası Kürt üyelerle ortak basın toplantısı düzenleyen Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, "Kerkük'ün tartışmalı bölgeler statüsünden çıkıp, kaderinin tayin edilmesi için il meclisi olarak referandum yapılması kararı aldık. Referandum talebimizi Irak merkezi hükümetine iletiyoruz. Kerkük halkının artık bekleyecek gücü kalmadı." ifadelerini kullandı.

Talabani, Irak meclisince alınan kentteki kurum ve kuruluşlara yalnızca Irak bayrağı asılması kararının da tanınmayacağını bildirdi.


İl meclisinin tek taraflı kararına göre, anayasanın 140. maddesi uyarınca tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük'ün kaderinin tayin edilmesi için düzenlenecek referandumda kent sakinlerine Irak merkezi hükümetine mi, yoksa IKBY'ye mi bağlanmak istedikleri sorusu yönetilecek.

Haberin Devamı

ANKARA'DAN JET HAMLE

Ankara, IKBY’nin bağımsızlık referandumu için düğmeye basmasından sonra Barzani yönetimine kararın ardından doğabilecek krizler konusunda uyarıda bulundu. Gazete Habertürk'ten Bahar Bakır'ın üst düzey diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin bu endişesi Kürt Bölgesel Yönetimi’ne iletildi. Ankara, bu adımı ‘yanlış ve zamansız’ olarak nitelendirdi.

"BU ÇOK TEHLİKELİ"

Irak, başta DEAŞ olmak üzere terörle mücadele ederken, Kürtlerin bağımsızlığı meselesini gündeme getirmenin doğru olmadığını belirten kaynaklar, “Bölgede Suriye ve Irak başta olmak üzere birçok kriz var. Herkes ayrılmaktan, bağımsızlıktan söz ederse, bu hareket domino etkisi yaratabilir. Bu çok tehlikeli. Türkiye, Irak’ın bütünlüğünden yanadır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kaynaklar, bağımsızlık referandumunun Kuzey Irak için de sonuçları olacağını belirterek, şu uyarılarda bulundu:

EKONOMİK FAKTÖR

Bağımsızlık kararıyla Kürt bölgesi, merkezi hükümetten aldığı yüzde 17’lik paydan vazgeçmeyi göze alacak mı? Bağımsız bir devlet olacaksa, mali olarak nasıl ayakta duracağını iyi hesaplaması gerekir.

TANINMA

Bağımsızlığı kim tanıyacak? Türkiye, ABD, Rusya, İran, AB ülkeleri, Irak, İsrail tanıyacak mı? En önemlisi Irak nasıl bir tepki verecek? Tanınmayan bir devletin uluslararası toplumda da yeri olmaz. Örneğin uluslararası örgütlerin bakışı nasıl olur, bu çok önemli.

KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ

Kuzey Irak Kürtlerini şu ana kadar engelleyen bir şey yoktu. Hâlâ aşiretçi yapıdalar. Devlet kurma bilinci konusunda eksiklik var.

KÜRTLER ARASI SORUN

Kürt gruplarının kendi aralarında ciddi sorunlar var ve çıkarlar farklı. Bunların bir araya getirilmesinde ciddi gerilimler bulunuyor. Tek blok bir Kürt yapısı

yok.

AİDİYETİ TARTIŞMALI BÖLGELER

Bağımsız bir Kürt devleti kurulacaksa, Sincar, Musul’un kuzeyi, Kerkük, Selahaddin, Diyala ne olacak? Kerkük başta olmak üzere buralar tartışmalı bölgeler. Yıllarca varılamayan uzlaşıya, bir anda nasıl varılacak?

Haberin Devamı

ZAMANLAMA

Kuzey Irak’taki Kürtler, 2004 yılından beri bağımsızlık konusunda açıklamalar yapıyor. Bu konuda ciddi sorunlar ve uzlaşmazlıklar var. Böyle bir ortamda Suriye ve Irak’ta terörle mücadele devam ederken, bu kararın getiri ve götürülerini iyi hesap etmek lazım.

TÜRKMEN BÖLGESİNE BAYRAK ASMIŞLARDI

Kerkük İl Meclisi'nde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların ise 6 üyesi bulunuyor.İl meclisinde geçen hafta yine Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Buna karşılık Irak meclisi ise cumartesi günü Kerkük'teki kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca "Irak bayrağı" asılması yönündeki kararı onaylamıştı.

Kerkük'ün statüsü
ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Haberin Devamı

TÜRKMEN BÖLGESİNE BAYRAK ASMIŞLARDI

Kerkük İl Meclisi'nde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların ise 6 üyesi bulunuyor.İl meclisinde geçen hafta yine Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Buna karşılık Irak meclisi ise cumartesi günü Kerkük'teki kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca "Irak bayrağı" asılması yönündeki kararı onaylamıştı.