Gazete Vatan Logo

Son dakika haberi: Askerleri değiştiriyor! Görülmemiş...

Kuzey Kore ile savaşın eşiğine gelen ABD'den Afganistan stratejisine ilişkin son dakika haberleri geliyor. Taliban'ın Afganistan'daki ilerleyişine ve birçok bölgeyi kontrol altına almasına rağmen ABD'nin Afganistan'a ait planı henüz netlik kazanış değil. Ancak Başkan'ın masasında bazı öneriler var. Plan ABD basını tarafından eşi benzeri görülmemiş olarak duyuruldu.

Son dakika haberi: Askerleri değiştiriyor! Görülmemiş...

ABD başkanı Trump'ın ülkedeki tüm askerleri çekebileceğinin konuşulduğu ve ABD'nin yeni Afganistan stratejisi henüz netlik kazanmadığı şu günlerde Beyaz Saray, Afganistan'daki çıkmaza giren ABD savaşının büyük bir bölümünü özel paralı askerlere devretmeyi düşünüyor.

Bir güvenlik firması eski başkanına göre Beyaz Saray, Afganistan'daki savaşın ABD savaşının büyük bir bölümünü özel firmalara devretmeye yönelik 'cesur' bir plan düşünüyor.

Teklife göre, başta eski Özel Operasyonlar birlikleri olmak üzere 5.500 özel paralı askerler Afgan kuvvetlerine tavsiyelerde bulunacak. ABD'li Paralı Asker Şirketinin Kurucusu Erik Prince, USA TODAY'a verdiği demeçte planda ayrıca, yaklaşık 16 yaşındaki savaşta Taliban isyancılarına karşı hava desteği sağlayacak özel savaş uçakların da yer aldığını bildirdi.

Benzeri görülmemiş öneri, ABD destekli Afgan ordusunun savaşta çıkmaza girmesi ve Başkan Trump tarafından savaşta kaydedilen ilerleme eksikliği konusunda artan hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalması sonucunda ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ABD ordusunun bölgede yerel kuvvetleri eğitmek ve yönlendirmek 8.400 askeri bulunuyor. Askerlerin doğrudan bir savaş görevi yok ve muhtemelen paralı askerler tarafından aşamalı olarak değiştirilecek.

Plan, Trump ulusal güvenlik danışmanı H.R McMaster ve Savunma Bakanı Jim Mattis'in kuşkuları olmasına rağmen Beyaz Saray'da ciddi şekilde değerlendiriliyor. Baş strateji uzmanı Stephen Bannon gibi diğer Beyaz Saray yetkilileri, özel askerleri kullanmaya açık görünüyorlar.