Gazete Vatan Logo

Son teklif Haziran'da! Türkiye'nin kararı kesin

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vize muhafiyeti ile ilgili son dakika açıklaması yaptı. Geri Kabul Anlaşması kapsamında son teklifin yapılacağını duyurdu. Peki bu Geri Kabul Anlaşması nedir? Hangi ülkeler arasında imzalandı. Tamamı haberimizde...

Son teklif Haziran'da! Türkiye'nin kararı kesin

Bakan'ın son dakika açıklamasına göre; "Avrupa Birliği'ne Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde vize muafiyeti konusunda son teklifimizi Haziran'da yapacağız"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"16 Nisan'dan sonra AB'ye son önerimizi sunacağız. Ondan sonraki süreci nasıl sürdüreceğimizi değerlendirip aldığımız kararları sizlerle paylaşacağız. AB ile vize sorununu çözmek istiyoruz. Bu vize serbestisini de almamız lazım. En son imzaladığımız göç anlaşmasının bir parçasıdır.

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs sorununu çözmek için samimi çaba sarf ediyoruz ama özellikle seçim atmosferinde Rum tarafında samimi bir çaba görmüyoruz. Rum tarafının özellikle Kıbrıs etrafındaki doğal gaz ve petrol rezervleri konusunda tek taraflı attığı adımları doğru bulmuyoruz. Bu konuda uyarılarımıza rağmen maalesef geri adım olmadığı için şimdi Türkiye olarak da bazı adımları atacağız.

Rusya'ya heyet gidecek

Önümüzdeki hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in başkanlığında bir heyet Moskova'ya gidecek. Rus muhataplarımızla oturup konuşacağız, tüm engelleri kaldırmak için inşallah bir mutabakatı sağlarız."

Haberin Devamı

GERİ KABUL ANLAŞMASI NEDİR? NE ZAMAN İMZALANDI

16 Aralık 2013'te Ankara'da imzalanan anlaşma, TBMM’de kabul edilmesinin ardından 1 Ekim 2014'te yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre, yürürlüğe girmesinin ardından üç yıllık bir geçiş dönemi öngörülüyordu. Ancak vize serbestisinin Ekim 2016'ya kadar sağlanması için Geri Kabul Anlaşması'nın da Haziran 2016'da uygulanmaya başlamasına karar verildi.

Türkiye’nin hangi ülkelerle İkili Geri Kabul Anlaşması var?

Suriye (2001), Kırgızistan (2003), Yunanistan (2002), Romanya (2004), Ukrayna (2005), Pakistan (2010), Nijerya (2011), Rusya (2011), Yemen (2011), Bosna Hersek (2012), Moldova (2012), Belarus (2013) ve Karadağ (2013)