Gazete Vatan Logo

Yer yerinden oynayacak! Putin çılgına döndü: Büyük zarar

ABD sabaha karşı Suriye'yi vurdu. Vurulan hava üssünde Rus askerlerinin de olduğu söyleniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi acilen toplantıya çağrıldı. Kremlin ve Putin'den de ilk açıklamalar geldi. Putin, "ABD ile Rusya ilişkilerine büyük zarar verdi" dedi.

Yer yerinden oynayacak!  Putin çılgına döndü: Büyük zarar

Haberler vahim! Son dakika olarak dün tüm dünyaya duyurulan füze saldırısı sonrası ABD ile Rusya arasındaki ipler daha da gerilecek. Suriye'yi füze ile vuran ABD'den peş peşe açıklamalar geliyor. Bu açıklamalardan birçoğunda Rusya'dan da söz ediliyor. Çünkü saldırının yapıldığı hava üssü ile ilgili en önemli detaylardan biri orada Rus askerlerinin bölgede olması. İşte konu ile ilgili yapılan açıklamalar...

RUSYA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Suriye'de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili, "Egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlalidir. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in, ABD'nin Suriye'deki bombardımanını, dünya kamuoyunun dikkatini Irak'taki can kayıplarından uzaklaştırma çabası olarak nitelendirdiğini belirten Peskov, ABD'nin bu adımının zaten kötü seviyede bulunan Rusya-Amerika ilişkilerine yeni bir darbe niteliğinde olduğuna söyledi.

Peskov, "Bu adım bizi uluslarası terörizmle mücadele hedefine yakınlaştırmıyor, aksine daha büyük engeller oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı, Başkan Donald Trump'ın talimatıyla, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü seyir füzeleriyle vurduğunu duyurmuştu.

Putin'e göre saldırı ABD- Rusya ilişkilerine büyük zarar verdi. Bu saldırı Musul'da öldürülen sivillleri unutturmak için.

ACİL TOPLANTI YAPMAYA ÇAĞIRDI

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, BMGK'yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

RUSYA'YA HABER VERİLDİ Mİ?

TILLERSON:

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Ne saldırıdan önce ne de sonra Moskova'yla irtibat kurmadık" açıklamasını yaptı.

'RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ'

Pentagon kaynakları, ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini açıkladı.

ZAHAROVA:

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

Haberin Devamı

''BM ÜYELERİNE KARŞI AGRESİF BİR EYLEM''

Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, ABD’nin Suriye bombardımanını, "BM üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirdi.

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre, Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, ABD’nin Suriye’ye karşı giriştiği saldırıyı "Bu eylem BM üyelerine karşı yapılan agresif bir eylem" diye nitelendirerek, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin toplanmasını talep edeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi Bolivya da daha önce yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’nin Shayrat Hava Üssü’ne düzenlediği roket saldırısı görüşmek üzere Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını istedi.

''OLUMSUZ SONUÇLARI OLACAK''

Öte yandan Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "olumsuz sonuçları" olacağını söyledi.

Safronkov, BM Güvenlik Konseyi'nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.Vladimir Safronkov, askeri müdahalenin "olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı" uyarısında bulundu.Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, "Irak'a Libya'ya bakın." cevabını verdi.

Haberin Devamı

RUSYA DÜN ESAD REJİMİNE SAHİP ÇIKMIŞTI

Suriye’nin İdlib kentine bağlı Han Şeyhun’da salı sabahı meydana gelen, 30’u çocuk 86 kişinin korkunç şekilde can verdiği kimyasal saldırının yankıları sürüyor. ABD Başkanı Trump, dün askeri müdahalenin ipuçlarını vermiş, ‘askeri müdahale’ olasılıklarının düşünüldüğünü söylemişti. Buna karşılık Rusya Devlet Başkanı Putin ise dün yaptığı açıklamada ‘temelsiz suçlamalar kabul edilemez’ demişti.

‘OBJEKTİF KANITLARA DAYANMIYOR’

Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail Başbakanı Netanyahu ile dün yaptığı telefon konuşmasında saldırıyla ilgili “Titiz ve tarafsız bir uluslararası soruşturma olana kadar herhangi birine karşı temelsiz suçlamalar yapmak kabul edilemez” dedi. Putin’in sözcüsü Peskov ise kimyasal silah kullanılmasını ‘canavarca bir suç’ olarak tanımladı, fakat ABD’nin vardığı sonuçların da tarafsız verilere dayanmadığını iddia etti. Peskov, “(bunu yapanları bulabilmek için) birilerini yaftalamak yanlış olur. Trajedi gerçekleştikten hemen sonra kimsenin bu bölgeye erişimi yoktu... ABD tarafının veya diğer ülkelerin ulaşacağı herhangi bir veri objektif kanıtlara dayanıyor olamaz” dedi

Haberin Devamı