Gazete Vatan Logo

Zam sürprizi! Kim ne kadar alacak? Tam liste...

Memur ve memur emeklileri gibi, SSK ve Bağkur emeklisi de zam alacak. Yılın ikinci yarısında maaşlara yansıyacak olan zamla ilgili tüm detaylar liste ile beraber haberimizde...

Zam sürprizi! Kim ne kadar alacak? Tam liste...

İlk üç ayda enflasyon yüzde 4.34 çıktı. Bu rakam yüzde 3 olan memur ve emeklisinin maaş zammını aştığı için Temmuz'da ek zam göründü. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyona göre zam alacak. Bunun da en az yüzde 5 olacağı hesaplanıyor...

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; Memur ve memur emeklileri yılbaşında yüzde 3 zam almıştı. İlk 6 ayda enflasyon bunun üstünde çıkarsa fark yansıtılacaktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜÎK) dün açıkladığı verilere göre; enflasyon ilk 3 ayda yüzde 3'ü aştı: Yüzde 4.34. Uzmanlar, Temmuz'a kadar enflasyonun eksi çıkmasını beklemiyor. Bir başka deyişle, enflasyon eksi çıkmazsa memur ve emeklisine en az yüzde 1.34 fark zammı yansıtılacak.

139-522 LİRA ARASINDA

Toplu sözleşmeye göre; memur ve emeklisi 1 Temmuz itibarıyla yüzde 4 zam alacak. Şu anki yüzde 1.34'lük enflasyon farkıyla bu zam yüzde 5.34'e çıkacak. Böylece, memurların 15 Temmuz'da alacağı maaşlar 139-522 lira arasında artacak. En düşük emekli memur maaşındaki artış ise 88 lira olacak. Bu zamla Ocak itibarıyla en az 1658 lira alan bir memur emeklisi 1-5 Temmuz arasında 1746 lira maaş çekecek.

Haberin Devamı

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ

SSK ve Bağkur emeklüerinin aldığı maaş da enflasyona endeksli. 9 müyon emekli, 17 Temmuz itibarıyla ilk 6 aylık enflasyon oranında zam alacak. Döviz ve maliyet artışına paralel enflasyonun önümüzdeki aylarda da yükselmesi bekleniyor. Buna göre; ilk 6 ayda enflasyonun yüzde 5'i aşması muhtemel görünüyor. 6 aylık enflasyonun yüzde 5 olduğunu varsayarsak SSK ve Bağkur emeklisi 'en az' 42 lira zam alacak.

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşı Ocak'ta yüzde 4.73'lük zamla 37-210 lira arasında artmıştı.

CEPTEN YEMEYE BAŞLADILAR

Ocak 2017 itibarıyla yüzde 3 zam alan memur ve memur emeklileri, ilk üç ayda cepten yemeye başladı bile. Çünkü yüzde 4.34'e çıkan üç aylık enflasyon yüzde 3'lük zammın üzerine çıktı. Mart'ta bir önceki aya göre enflasyon yüzde 1 artsa da ücretli çalışanlar ile emeklilerin en çok harcama yaptığı gıda, giyim ve sağlıkta aylık fiyat artışı yüzde 2 seviyesinde. Gıdada yıllık fiyat artışı yüzde 13'e dayanmış durumda.

Haberin Devamı

TAHMİNLERİ AŞTI

Takvim'in haberine göre; memurlar ve memur emeklileri ise Temmuz'da toplu sözleşme kapsamında yüzde 4 zam alacak. Ayrıca bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon yüzde 3'ü aşarsa, aşan kısım da Temmuz zammına eklenecek. İlk 3 aylık enflasyon yüzde 4.34 çıktı, memurlara ve memur emeklilerine şimdiden yüzde 4'lük artışa ilaveten yüzde 1.34 enflasyon farkı göründü. Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyon verileriyle fark artacak veya azalacak. Enflasyon farkı, 3 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu'nun verileri açıklamasıyla kesinleşecek. Daha önceki tahminler 6 aylık enflasyon için yüzde 3.59 olarak açıklanmıştı..