Gazete Vatan Logo

Son dakika haberi! Harita değişti

Suriye'de IŞİD'e darbe üstüne darbe indirildi. Hem koalisyon güçleri hem de Suriye ordusu birçok bölgeyi ele geçirdi. Son gelen haberlere göre; önemli bölgeler terör örgütü IŞİD'ten arındırıldı. İşte Suriye haritasındaki son durum...

Son dakika haberi! Harita değişti

5. Kolordu öncülüğündeki Suriye ordusu, Suriye’nin güneyinde yer alan Suveyda eyaletinin batısındaki Zulfa barajı ve çevresinde kontrolü ele geçirerek Humus eyalet sınırında yaklaşık 100 kilometrekarelik bir alanı IŞİD’den kurtardı.



Palmira antik kentinin güneyinde yer alan Abtar dağları çevresinde de bir dizi noktayı IŞİD’den kurtaran ordu birliklerinin bir sonraki rotasının Deyrezzor eyaleti ve Irak sınırı olacağı düşünülüyor. Bunun yanı sıra ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka’nın kuzeyinde yer alan 3 köyü daha IŞİD’den ele geçirmeyi başardı. Kısa bir süre sonra Rakka’da kent savaşlarının da yaşanması muhtemel olarak görülüyor.

Geçtiğimiz hafta Humus kentinin batısında yer alan ve ulusal uzlaşıya dahil olan El-Vaer semtinden de son kafile İdlib ve Cerablus’a doğru yola çıkmıştı. Böylelikle Humus kenti, silahlı gruplardan tamamen arındırılmış oldu.

3 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Suriye hükümeti, stratejik önem taşıyan Humus kentinin kontrolünün tamamen orduya geçtiğini duyurdu. Silahlı isyancıların, hükümetle yapılan anlaşma kapsamında kentte kontrol ettikleri son bölge olan El Wair’i tamamen boşalttığı belirtildi.

Hükümet yetkililerinin açıklamasına göre, El Wair’den son olarak 700 isyancı ve ailelerinden oluşan 3 bin kişi otobüslerle tahliye edildi. Humus Valisi Talal Barazi de, “Humus kenti silahlardan ve militanlardan tamamen temizlendi” açıklaması yaptı.

Tahliyenin son etabı yaklaşık 24 saat sürdü. Tahliye sırasında silahlı militan gruplarının tahliye noktasında herhangi bir olay yaşanmadı.

Toplam 10 etap halinde gerçekleştirilen tahliye işleminde el Vaer mahallesinden, aralarında 3 bin 500'ün üzerinde militanın bulunduğu toplam 17 bin kişinin tahliyesi gerçekleştirildi.

Anlaşma kapsamında kenti terk eden isyancıların birçoğunun Türkiye sınırında, muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere geçiş yaptığı belirtiliyor.

Haberin Devamı