Gazete Vatan Logo

Son dakika haberi: 'Felaket olur!' 'Kürdistan' için...

Kerkük'te moraller bozuk. Peş peşe yaşanan krizlerin ardından bölgede bir 'kürt devleti' projesinin on yıllar sonrasına kaldığı kanaati oluştu. Fakat uzun vaadeli krizin Erbil'de değil Bağdat'ta olduğunu düşünüyorlar. ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadelede Özel Temsilcisi Brett McGurk ise ülkesinin, “federal ve birleşik bir Irak’ta güçlü bir Kuzey Irak bölgesi desteklediğini” söyledi.

Son dakika haberi: 'Felaket olur!' 'Kürdistan' için...

Geçtiğimiz günlerde Irak hükümetinin yasakladığı Erbil merkezli medya Grubu Rudaw'daki haber Kuzey Irak'ta umutsuzluğun başladığını gösteriyor.

Habere göre, Kerkük’ün düşmesi ve uluslararası kamuoyunun referandum sonrasında yaşanan olaylar karşısındaki sessizliği, "Kürdistan" devleti projesinin on yıllar sonrasına kaldığı kanaati oluşturdu. Ancak Brookings Enstitüsü’nden Kürt araştırmacı Ranj Alaaldin, Irak’ın, zayıf veya çökmüş olan kurumları nedeniyle sürekli olarak cihatçı gruplarla mezhepsel çatışmaların hedefi olduğunu ve krizlere maruz kalacağını düşünüyor.

ABD en başından, Kerkük konusunda tarafsız kalacağını bildirdi, Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin, İran Kudüs Ordusu’nun desteğiyle düzenlediği saldırıyı kınamadı. ABD’nin bu tavrının, 2018 seçimlerine güçlü bir şekilde katılmasını istediği Abadi’ye destek verme politikasıyla ilişkisi var. Ranj Alaaldin bunu “mantıksal bir hata” olarak niteliyor.

Ranj Alaaldin’e göre Haşdi Şabi’nin Kerkük saldırısına katılımı, Irak askeri ve polisine başarı elde edilmesi konusunda güven duyulmamasından kaynaklanıyor ve bu, uzun vaadede bir kriz yaratacak: “Kerkük başarısı İbadi’nin düşmesi için yol açıyor çünkü bu başarı Heşdi Şabi’nin hanesine yazılıyor.”

Haberin Devamı

Irak’ta seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda devlet kurumlarında, siyasi ve ekonomik kaynaklarda kontrolü elde tutmak için çekişmeler başlayacak. Ranj Alaaldin göre Maliki’nin baskılarıyla birlikte Sadr yanlıları da Abadi ve hükümetine büyük press uygulayacak. Nitekim geçtiğimiz iki yılda Sadr yanlıları, yüzbinlerce kişinin katılımıyla Yeşil Bölge (hükümet kurumları ve parlamentonun olduğu bölge) defalarca basıldı.

Baas rejiminin çöküşünden sonraki Irak hükümetleri koalisyon temelinde kuruldu. Bu hükümetler etnik ve mezhep grupları arasındaki ilişkilerden oluştu. Alaaldin’e göre bu tür bir sistemde bir ülkede ulusal birlik olmaz.

Geride kalan 15 yılda Irak’ta hiçbir hükümet, Kürtlersiz kurulmadı. Irak’ın birinci ve ikinci cumhurbaşkanı Kürt’tü. Dışişleri ve maliye gibi önemli bakanlıklar Kürtlerin elindeydi. Bu yüzden Ranj Alaaldin, Kerkük’ün düşmesine rağmen ulusal hükümete katılımda Kürtlere kapının kapatılamayacağı görüşünde aksi takdirde bunun 'felaket olacağını' düşünüyor.

Haberin Devamı

MCGURK'TEN ERBİL MESAJI

ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadelede Özel Temsilcisi Brett McGurk, ülkesinin, “federal ve birleşik bir Irak’ta güçlü bir Kürdistan Bölgesi’ni desteklediğini” söyledi.

Twitter hesabından açıklama yapan McGurk, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan son gelişmelere değindi.

ABD’nin, “federal ve birleşik bir Irak’ta güçlü bir Kürdistan Bölgesi’ni desteklediğini” söyleyen McGurk, “Bütün Kürt taraflardan, 2018’deki seçimler yapılana kadar Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne destek vermelerini istiyoruz” dedi.

Başkan Barzani’nin görevi bırakması kararını takdirle karşıladıklarını belirten McGurk, Başbakan Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’yle aktif şekilde çalışacakları mesajını verdi.