Gazete Vatan Logo

Erdoğan Rusya'ya gitmeden söyledi: Kabinede....

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Soçi'ye gitmeden önce canlı yayında kabine açıklaması da yaptı.

Erdoğan Rusya'ya gitmeden söyledi: Kabinede....

Erdoğan Rusya'ya gitmeden önde Esenboğa'da açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

  • Enerjide büyük adımlar attık. Ekonomik ilişkilerimizi dengeli biçimde geliştirmeyi hedefliyorum.
  • Suriye'de siyasi çözüm umutlarının yeşermesine vesile olan birçok adımı Rusya ile birlikte attık.

SORU- CEVAP

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

  • Şu anda hükümetin gündeminde kabine değişikliği yok. Başbakan da bana böyle bir teklifle gelmedi. Bir araya gelişimiz şu anda tabiki devlette bazı adımlar var. Bu adımlarla ilgili olarak beraber görüşmemizi gereken konular vardı.

GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ İDDİALAR

  • Sizler doğmamız çocuğa don biçiyorsunuz. Daha durun bakalım, gerçekleşsin. Resmen böyle bir görev tevdi edilmesi halinde atılacak adımları da orada da görme imkanınız olacak.
  • Ama ben şunu çok açık söylemek durumundayım: Eğer böyle bir görev şahsıma tevdi edilirse, tabii ki yeniden ele alıp değerlendirme olacaktır. Ama hepsi bunların çok ciddi istişareler neticesinde olacaktır.
  • Ülkenin genel profilini değerlendirmek suretiyle, yani belli bir bölgenin temsil edildiği değil, bütün bölgelerin temsil edilmesi benim her zaman şiarım olmuştur. Yine inanıyorum ki böyle bir adımı tablo içerisinde görmek mümkün olacaktır. Bütün arkadaşlarımızla istişarelerimizi yaparız ve ideal olanı inşallah tespit etme fırsatı olur.

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI SORULDU

  • Ben yoruma gerekli görmüyorum. Sadece kendisine bir tavsiyem var: Siyasi tarihi okusun, öğrensin. Hepsinden öte kendi partisinin siyasi tarihini öğrenmesi lazım. Eğer öğrenirse, hele hele dün yaptığı konuşmayla zaten kimlerin temsilcisi olduğunu da çok açık ortaya koydu. Aykırı söze tahammülüm yok, gereğini yaparım dedi.
  • Aslolan ona tahammül edebilmektir. Siyasi tarihi öğrensin, hele hele partisinin siyasi geçmişini öğrensin. Hep övünüyor ya, onu iyi öğrenmesi lazım.

DENİZ BAYKAL'IN ABDULLAH GÜL AÇIKLAMASI

  • Bunlar fitne işleridir Sayın Baykal bunları bıraksın kendi derdine düşsün

GÜNDEMDEKİ KONULAR

Erdoğan'ın, Putin'in davetlisi olarak geleceği Soçi'de, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler ile başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin 5'inci kez görüşecek.

ÜST DÜZEY TEMAS

Ziyaretin, Türkiye-Rusya diyalog sürecinde, "üst düzey temas trafiğinin devamı" olarak görülmesi gerektiği belirtiliyor.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye ve Rusya arasında savunma sanayisinden turizm ve ticarete kadar ikili konular ele alınırken bölgesel konular da etraflı bir şekilde değerlendirilecek.

Görüşmede, Rusya'da yaşayan ve ticaretle uğraşan Türk vatandaşlarının çalışma izinleri, vize ve şirketlere yönelik faaliyet yasaklarının da görüşülmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasında 2015'in Kasım ayında yaşanan uçak krizinden bu yana St. Petersburg, Çin, İstanbul ve Moskova'nın ardından bugün beşinci kez Soçi'deki Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda bir araya gelecek.

Haberin Devamı



SON GÖRÜŞMEDE OLUMLU MESAJLAR

İki lider en son 10 Mart'ta Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı, anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısı için bir araya gelmiş, Kremlin Sarayı'nda baş başa görüşmüştü.

Erdoğan, bu görüşmede konsey toplantısıyla "normalleşme" sürecinin sona erdirildiğine inandığını belirterek "Artık bu kelimeyi telaffuz etmek istemiyoruz. Bundan sonraki beklentimiz karşılıklı güven unsurunu tesis etmek ve siyasi düzeydeki diyaloğun ekonomik alana sirayet etmesini sağlamaktır." ifadesini kullanmıştı.

Putin de "İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye çıkması için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askeri ve istihbarat makamları arasında böyle yakın iş birliği kurulacağını kimse beklemiyordu." açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan Putin, Türk şirketlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılması için siyasi kararın alındığını da vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulunmuştu: "Sayın Cumhurbaşkanı bugün bu konuyu dile getirdi. Özellikle yasakların uygulandığı inşaat sektöründe çalışan Türk çalışanlarına değinildi. Bugün Sayın Cumhurbaşkan ile bunun ne zaman kaldırılacağı konusunda anlaştık. Bu yasak en yakın zamanda kaldırılacak. Bu bizim bugünkü anlaşmamızdan sonra sadece teknik bir konudan ibarettir. Diğer konuları çözmeye devam edeceğiz."

Haberin Devamı