Gazete Vatan Logo

Bunu yapanlar hakkını kaybedecek!

Borçlardan kurtulma dönemi başladı. Hükümetin yeni torba yasası sayesinde çeşitli ödeme seçenekleriyle kamu borçlarınıza veda edebilirsiniz. Bunun için yürürlüğe giren 7020 sayılı kanunda belirtilen şartların yanında bir diğer önemli konu ise borçlunun dava açmaması. Peki 7020 sayılı kanun hangi borçları kapsıyor? Vatandaşların merak ettiği soruların yanıtları nedir? SGK Uzmanı Oğuz Aslım Gazetavatan.com için yanıtlıyor...

Bunu yapanlar hakkını kaybedecek!

7020 sayılı kanunla borçlara veda etme zamanı geldi. Kanundan faydalanmak için 30 Haziran'a kadar başvuruda bulunmanız ve borçlu olduğunuz kamu kuruluşunun şartlarına uygun olmanız gerekiyor. Ancak bu yeterli değil. Tüm kurumlar için istenen ortak bir şart var. O da dava açmamak. Eğer açılmış bir dava varsa bundan da vazgeçmek gerekiyor. Hatta borçluların kanun yollarına başvurmamaları ve başvuru süresi dolana kadar bu iradelerini belirtmeleri gerekiyor.

DİLEKÇE YAZMAK ŞART

Davadan vazgeçmiş borçluların dilekçe yazarak durumu Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine bildirmesi gerekiyor. Ayrıca tahsil dairesine dilekçeyi verdiğiniz gün ilgili yargı merciine verdiğiniz gün olarak kabul ediliyor.

YETKİ BAKANLIKLARDA

Bu kanunun uygulanması ile ilgili yetki ilgili Bakanlıkta (Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı) ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'nda. Ayrıca il özel idarelerine ve belediyelere ait amme (kamu) alacaklarına ilişkin hükümlerin uygulanmasına dair usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirleniyor.

Haberin Devamı

OKUYUCU SORULARINA YANITLAR

SGK Uzmanı Oğuz Aslım Gazetevatan.com için okuyucu sorularını yanıtlıyor.

(Sorularınızı bizeulasın@gazetevatan.com adresine gönderebilirsiniz ya da Facebook hesabınızdan habere yorum olarak yazabilirsiniz)

SORU: 15.02.1965 tarihinde doğdum. 10.10.1989 sigorta girişim var. 2002/2011 arasında 1870 gün Bağ-kur'um var. 30.05.2017 tarihine kadar toplamda 4600 günüm var. 5450 günde emekli oluyorum. İhtiyacım olan 900 gün için Bağ-kur'a müracat yaptım. Yeniden ihyaya soktular ve toplamda 1600 gün ödeme çıkardılar. Son çıkan kanunla 900 gün borçlanma imkanım var mı?

YANIT: Verilen bilgiler ışığında kişinin ihtiyacı olan 900 gün Bağ-Kur'lu mükellefiyeti ve ihtiyacının giderilmesi için SGK'nın 2016 yılı içerisinde yürürlüğe koyduğu 6736 sayılı kanuna göre ihya işlemleri bütün olarak değerlendirilmekte olup parçalı olarak gün almak mümkün. 1600 gün (Bağ-kur'luluk bütün süresi) bütün olarak satın alınması zorunludur. 900 gün ihtiyacı 1600 gün ödeme gerçekleştirilerek sağlanabilir. 7020 sayılı yapılandırmada mükellefin lehine bir uygulama söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Facebook'tan gelen sorular ve yanıtları...

SORU: Daha önceden yapılandırma yaptım ama taksitleri ödeyemedim yine de yapılandırma yapabilir miyim?

YANIT: Daha önce yapılandırma için başvuru yapıp ödemediyseniz 7020 sayılı kanundan faydalanabilirsiniz. En son 6736 sayılı kanuna dayanarak başvuruda bulunduysanız henüz vadeleri geçmemiş olduğu için yapılandırmanız devam edecektir. Ayrıca 6736 sayılı yapılandırma dönemi harici borçlarınızı da 7020 sayılı kanun ile taksit veya peşin şekilde yapılandırabilirsiniz...

SORU: Genel sağlık sigortası borçları da dahil mi?

YANIT: Genel Sağlık Sigortası, 1 Nisan itibarıyla 53 liraya düştü ve birikmiş borçlar 7020 sayılı kanun ile taksitlendirilebiliyor.

SORU: Emlak vergisi borcum var ne yapman lazım?

YANIT: İlgili evraklarla ilgili belediyeye başvurmanız gerekiyor. Belediyenin kanunlar çerçevesinde lehte olan hükümleri gereği mükellefin mağduriyeti giderilir.

Haberin Devamı

SORU: Benim, 2000 senesinden vergi borcum çıktı ne yapmam gerekiyor?

YANIT: Yapılandırmadan faydalanabilmek için Vergi Dairesi'ne başvurmanız gerekiyor

SORU: Ne borcu siliniyor?

YANIT: Vergi borçlarına yapılandırma getirildi. Trafik cezaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait borçlar da bu kapsamda.

SORU: Banka borcuna yapılandırma oluyor mu acaba?

YANIT: Banka borçları ile ilgili 7020 sayılı kanunda bir hüküm bulunmuyor. İlgili kişi ve bankayı temsile yetkili aracıların karşılıklı mutabakatı ile yapılandırma olanağı hep vardır.

SORU: İsteyen dilekçe vererek primlerden vazgeçebiliyor mu? Benim 12 aylik primim var ve vazgeçmek istiyorum.
YANIT: Yatırılmış primlerden vazgeçmek mümkün. Fakat SGK'nın belirlemiş olduğu şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor.Örneğin; 56 yaşını tamamlamış olmak gibi...
SORU: 2013'te motorsiklet aldım bir tek aldığımda sigortasını yaptırdım yani o zamandan beri yaptırmadım. Tahmini borç ne kadar olur?
YANIT: 2013 yılında alınmış olan ve adınızı tescilli aracınız için A) E-devlet şifrenizle girerek vergi dairesi motorlu araç sorgulama ekranından B) En yakın vergi dairesine giderek araç plakasını vererek geçmiş dönem borçlarınızı görebilirsiniz. Örneğin; İlk altı ay bandrolÜ 100 lira olduğu var sayılan aracınız için toplamda on adet dönemde 1000 TL bugüne kadar gecikme cezası olarak 500 TL toplamda 1500 TL olur. 7020 sayılı yasadan yararlanmak isterseniz taksitler halinde 1250 lira olarak ödersiniz.

Haberin Devamı

YARIN: HACİZLERDEN KURTULABİLİRSİNİZ...