Gazete Vatan Logo

Bomba iddia! ABD'yi savaşa sürüklüyor

ABD ile Rusya arasındaki ipler gerginliğini koruyor. Suriye'de yapılacak müdahalenin Irak'a benzemesinden korkuluyor. Ancak Trump'ın planı her iki konuda da bilinmiyor. ABD Eyalet Senatörü Chris Murphy'den çarpıcı iddialar geldi. Haberimizde...

Bomba iddia! ABD'yi savaşa sürüklüyor

Haber Amerikan gazetesi Huffington Post'ta yayınlandı. "Amerikalılar Trump ve Rusya arasındaki bağlantıya yoğunlaşmışken, Başkan Trump Suriye'deki askeri varlığımızı genişletmekle meşgul.." Bu sözler ABD'de eyalet senatörlerinden Chris Murphy'e ait.

Huffington Post'ta bir yazı kaleme alan Murphy, Trump yönetiminin Suriye'deki Amerikan askeri varlığını günden güne arttırdığını söyledi. Senatör Murphy, Washington'da bunun farkedilmediğini vurgulayarak "Suriye'ye yapılacak müdahalenin Irak işgali gibi uzun yıllar süreceğine dair endişeler var. Amerikan halkının Trump'ın Suriye'deki planlarını bilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.



Trump yönetiminin Rakka operasyonu için gönderdiği asker sayısına değinen Murphy, asker sayısı konusunda yapılan resmi açıklamaların 'buz dağının görünen kısmı' olabileceğini söyledi. Murphy "Suriye topraklarında kaç askerimiz olduğunu bilen yok çünkü ABD yönetimi Suriye'de kaç askerin olduğunu sır gibi saklıyor" vurgusunu yaptı.

Rakka operasyonu konusunda ABD'li yöneticilere eleştirilerde bulunan Murphy "Rakka'da izlenen strateji sadece askeri mi? Şehir alındıktan sonra kim kontrol edecek? Yeni yönetim Irak ve Afganistan'da olduğu gibi bir tuzağa düşmemeli ve siyasi plan henüz yapılmadıysa bunu kamuoyu ile paylaşmalılar" uyarısında bulundu.

ABD askerleri PYD'li teröristlere destek veriyor ABD ordusu, Rakka operasyonuna topçu desteği vermek için Suriye'ye yüzlerce göndermişti. ABD askerlerinin Rakka'nın 25-30 kilometre kuzeyine konuşlandırılacağı savunulmuştu.

TÜRKİYE ÖSO'DAN YANA

Haberin Devamı

Türkiye, yüzde 90'ı aşkın Arap unsurların yerleşik bulunduğu Rakka'ya operasyonun PYD/YPG'li teröristlerle değil, bölgenin asli unsurlarından oluşacak ÖSO gücüyle yapılmasını istiyor. Operasyonun PYD/YPG ile yapılması halinde hem Rakka halkından yeterli desteğin görülemeyeceği hem de istikrarsızlığın daha da artabileceği vurgulanıyor.

TÜRK ASKERİ EĞİTİYOR

Rakka Operasyonu için Türkiye ve ABD arasında askeri temsilciler nezdinde görüşmelerde, Pentagon'un YPG kararlılığını sürdürdüğü belirtiliyor. Ancak ABD, Rakka konusunda, El Bab zaferine imza atan Türkiye'nin tecrübelerine muhtaç görünüyor. Güvenlik kaynakları, ABD'nin Rakka'da meskun mahal çatışmalarını çok iyi bilen bir güce olan ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. Bu kapsamda Türkiye de gerekli hazırlıkları yürütüyor. Bölgeye askeri güçle girmeyi planlamayan, daha çok uluslararası koalisyona hava gücü desteği vaadeden Türkiye, Suriye sınır ötesinde 3 bin kişilik bir ÖSO gücünü Rakka operasyonu için hazırlıyor.

Haberin Devamı

YENİ SINIR İDDİASI

Inside Syria Media Center adlı haber portalinde yayımlanan yazıda iddiaya göre, Suriye'nin yanı sıra Amerikalılar, DEAŞ'in yenilgiye uğratılması ve Suriye'nin yıkılmasının ardından Suriye ve Irak topraklarında kurulacak yeni büyük Kürdistan devletinin sınırlarını da çizdi.