Gazete Vatan Logo

'En büyük' saldırı haberi geldi!

ABD Hava Kuvvetleri'in, Afganistan’ın Nangahar şehrinde bir IŞİD-Horosan kompleksine 'tüm bombaların anası' ismiyle "nükleer olmayan en büyük bomba" olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenlediği bildirildi. ABD'nin Afganistan'daki mağara ve tünellere bıraktığı yaklaşık 10 tonluk dev GBU-43 bombasının 36 IŞİD teröristini öldürdüğü ilan edildi. Savunma Bakanlığı Pentagon, bombanın patladığı anı gösteren görüntüleri resmi Twitter hesabından paylaştı.

'En büyük' saldırı haberi geldi!

Savunma Bakanlığı Sözcülerinden Adam Stump, saldırının yerel saatle sabah 7.32’de MC-130 tipi bombardıman uçağıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

ABD'nin Afganistan'daki mağara ve tünellere bıraktığı yaklaşık 10 tonluk dev GBU-43 bombasının 36 IŞİD teröristini öldürdüğü ilan edildi. Resmi açıklamayı, Afganistan Savunma Bakanlığı yaptı. Savunma Bakanlığı Pentagon, bombanın patladığı anı gösteren görüntüleri resmi Twitter hesabından paylaştı.

Afganistan'daki üst düzey ABD komutanı, savaşta kullanılan en büyük konvansiyonel bombalardan birini yerleştirme kararının Washington'daki yetkililerle olan iletişimle yapıldığını ve tamamen taktiksel bir karar olduğunu söyledi.

General John Nicholson saldırıyla ilgili Reuters muhabirlerine yaptığı açıklamada, "Doğru hedefe doğru silah" şeklinde konuştu.

Stump “Saldırı, Nangahar’ın Archin kasabasında IŞİD (DEAŞ)-Horosan grubunun tünel kompleksinde temizlik yapmadan önce ABD ve Afgan Kuvvetlerine yönelik riski en aza indirgemek ve IŞİD Horosan Militanlarına en fazla zararı vermek için tasarlandı” dedi.

Haberin Devamı

Saldırı emrinin ABD Afganistan Komutanı John Nicholson tarafından verildiğini ifade eden

'BOMBALARIN ANASI'

Stump, söz konusu bombanın ABD envanterindeki en büyük nükleer olmayan bomba olduğunu söyledi.

GBU-43, ABD envanterindeki en büyük iki bombadan biri. Nükleer olmayan GBU-43 bombası, 2003 yılında Irak Savaşı başlamadan günler önce test edilmişti, ancak şimdiye kadar hiçbir savaşta kullanılmamıştı. Teknik adı büyük ordonat hava bombası olan GBU-43, Amerikan ordusunda kısaltması olan MOAB'dan türetilen 'Tüm bombaların anası-Mother of All Bombs' adıyla biliniyor.

Strump ayrıca söz konusu saldırının uzun zamandır planlandığını ifade etti.

ABD İLK KEZ ÇATIŞMA ALANINDA KULLANDI

ABD ordusunda MOAP (Massive Ordianance Ariblast Bomb) kısaltması ile de bilinen bombaya “tüm bombaların anası” da deniliyor. ABD'nin söz konusu bombayı ilk kez çatışma alanında kullandığı belirtiliyor.