Gazete Vatan Logo

Emekli maaşlarına zam açıklaması! 2017 oranları...

Prof. Dr. Cem Kılıç emekli maaşlarına yapılacak zam ile ilgili son açıklamasını yaptı. Büyük umutlarla beklenen yeni yılda emekliler için zam oranları şöyle olacak...

Emekli maaşlarına zam açıklaması! 2017 oranları...

Yeni yıla sayılı günler kala en çok konuşulan konulardan biri de zam oranları. Emeklilerin bu yıl ne kadar zam alacağıyla ilgili farklı beklentiler gündeme getirildi. Hatta Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Özdağ, Türkiye'de emeklilerin yüzde 30'unun çalıştığını belirterek, "Çünkü emeklilik gelirleri yeterli değil. Bu aynı zamanda genç işsiz sayısını da ortaya çıkarıyor." diye konuştu. Peki bu yıl emeklileri nasıl bir oran bekliyor? NTV canlı yayınında izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, yapılacak emekli zammı ile ilgili şunları söyledi;

EMEKLİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Emeklinin nereden emekli olduğu önemli. Eğer işçi ve BAĞ-KUR emeklisi ise yani 4a ve 4b ise burada önemli olan enflasyon rakamları. 2016'nın ikinci yarısında Temmuz-Aralık ayındaki enflasyon rakamı emekli maaşlarına etki edecek. Yani bu durumda 3.7'lik bir artış bekleniyor. Bu resmi bir açıklama değil.

MEMUR EMEKLİSİ ZAM ORANLARI

Memur emeklileri için zam oranları toplu sözleşme ile belirleniyor. 2015 yılındaki toplu sözleşme yüzde 3'lük bir artış bekleniyor. Ancak bu yıl enflasyon farkı beklenmiyor.

Haberin Devamı

2000'DEN ÖNCEKİ DAHA AVANTAJLI

Eğer zam yüzde 3.73 olursa en düşük maaş; 2000'den önce emekli olan SSK'lıarda 1339 liradan 1389 liraya, 2000'den sonra emekli olan SSK'lüarda 798 liradan 828 liraya, Bağkur esnaf emeklüerinde 1163 liradan 1206 liraya, Bağkur tarım emeklüerinde ise 916 liradan 950 liraya yükselecek. Toplu sözleşmeyle zam alan memur emeklisinin maaşı ise Ocak'ta yüzde 3 artacak. 25 yü hizmeti olan bir memurun en düşük maaşı 1738 liraya çıkacak.

EMELİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik Maaşı, sigortalının çalıştığı dönemlere göre 3 ayrı şekilde hesaplanmaktadır.

1. Dönem 31.12.1999 tarihine kadar olan çalışma süreleri,

2. Dönem 01.01.2000 tarihinden 30.09.2008 tarihine kadar olan süreleri,

3. Dönem 01.10.2008 tarihi sonrası çalışma sürelerini kapsamaktadır. Emeklilik maaşının hesaplanması için sigortalının bu üç döneme ait kısmi aylıkları ayrı ayrı hesap edilir. Hesap edilen kısmi aylıklar güncelleştirildikten sonra toplanarak emeklilik maaşı tespit edilir.

Haberin Devamı

SİGORTALININ EMEKLİ MAAŞI

Kısmi aylıkların hesaplanması ve güncelleştirilmesi tamamlandıktan sonra sigortalının emeklilik maaşı tespit edilir. Emekli maaşı her 3 dönem için hesaplanıp güncelleştirilmiş kısmi aylıkların toplamına eşittir. Emeklilik talep yılı başı itibarı ile bulunan bu maaşa, emeklilik tarihine göre Ocak ve Temmuz maaş artışları uygulanır..

Hesaplanan emekli maaşına yüzde 4-5 oranında ek ödeme eklenerek sigortalının banka hesabına yatırılır.

SGK BAĞKUR MAAŞ HESAPLAMA İŞLEM

SGK üzerinden emekli aylığı hesaplama işlemi için yazımızın sonunda vermiş olduğumuz ilgili bağlantı adresine tıklayınız. Daha sonra açılacak olan sayfa aşağıdaki resimde olduğu gibidir. Bu sayfada bulunan ve resimde ok işaretleri ile gösterilmiş olan yerlere sırası ile T.C. kimlik numaranızı, kurumunuzu ve güvenlik kodunu yazınız. Daha sonra aynı sayfada bulunan ve resimde de daire içerisine alınarak gösterilmiş olan “Sorgula” seçeneğine tıklayınız.

Haberin Devamı

MEMUR EMEKLİSİ ZAM ORANLARI

Memur emeklileri için zam oranları toplu sözleşme ile belirleniyor. 2015 yılındaki toplu sözleşme yüzde 3'lük bir artış bekleniyor. Ancak bu yıl enflasyon farkı beklenmiyor.