Gazete Vatan Logo

Son dakika... Haberler geliyor! Çatışma çıktı! 'Talimat aldık!'

Reuters haber ajansının son dakika olarak bildirdiği haberine göre, Kerkük- Erbil yolunda Irak ordusu ile Peşmerge arasında çatışma çıktı. Gelen son haberlere göre, Altınköprü'nün kontrolü tamamen Anti-Terör Birlikleri (CTS), Federal Polis ile Şii Haşdi Şabi'ye geçti. Peşmerge kaçtı. Yaralı peşmergeler ise pikaplarla hastaneye taşınıyor.

Son dakika... Haberler geliyor! Çatışma çıktı! 'Talimat aldık!'

Peşmerge ile Irak askerleri arasında çatışma çıkan noktanınKerkük'ün 35 kilometre kuzey batısındaki Altınköprü kasabasında gerçekleştiği bildirildi.

Rudaw'ın son dakika olarak bildirdiği haberinde, Irak Ordusundan yapılan açıklamaya göre, Kerkük'ün kuzeyindeki Altınköprü'nün kontrolü tamamen Anti-Terör Birlikleri (CTS), Federal Polis ile Şii Haşdi Şabi'ye geçti.

PEŞMERGE TANK SAVAR FÜZE KULLANDI

Erbil'deki halkın korku içerisinde olduğu bildirilirken Peşmerge son olarak Alman yapımı Milan anti tank füzelerini Irak ordusuna karşı ateşledi.

Söz konusu füzelerin IŞİD'e karşı kullanması için IKBY'ye verildiği belirtiliyor.

Öte yandan IKBY resmi yayın organları, Irak ordusuna ait çok sayıda zırhlı aracı imha ettiklerini açıkladı.'

TALİMAT GELDİ KERKÜK GEÇİLMEYECEK!'

Haşdi Şabi yetkilisi Kerim Nuri, bugün Altınköprü kasabasında yaşanan çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada “Saldırıyla hedef, Kerkük il sınırlarını almaktı. Kesinlikle Kerkük il sınırıları geçilmeyecek” dedi.

Kerim Nuri yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi’nin Altınköprü’ye yönelik saldırısıyla ilgili, “Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar Abadi, Kerkük il sınırlarını geçmememiz talimatı verdi” dedi.

Haberin Devamı

Bugün sabah saat 08.00 sıralarında Haşdi Şabi ile peşmerge arasında Pırde (Altın Köprü) yakınlarında çatışma çıktı. Çatışma devam ediyor.

Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı, “Haşdi Şabi milislerinin, Irak ordusuna verilen ABD yapımı silahlar ve İran topçu desteğiyle Peşmerge Güçleri’ne Pırde’de (Altınköprü) saldırdığını” bildirdi. Açıklamada ayrıca, saldırıların püskürtüldüğü 10’dan fazla Hummer ve Abrams tankın imha edildiği ileri sürüldü.

Irak'ın önemli Şii din adamı Ayetullah Ali el-Sistani Cuma hutbesinde hükümeti kuzey Irak'taki Kürt nüfusunu korumaya çağırdı.

YARALI PEŞMERGELER TAŞINIYOR

Irak ordusunun altın köprüyü kontrol altına aldığı, Peşmergenin bölgeyi terk etmesi için iki saat mühlet verdiği bildirilmişti. AP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda peşmergenin Altınköprü'deki savunma mevzilerinde elleri tetikte pozisyon aldığı görüntülenmişti.

Haberin Devamı

AP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda yaralı peşmergelerin kaçtığı ve pikaplarla hastanelere taşındığı görüntülendi.

Irak ordusu tarafından göre Kerkük'ün 45 km kuzeyinde yer alan Altunköprü kasabasına Irak merkezi hükümetine bağlı güvenlik güçleri ile Haşdi Şabi birlikleri emniyeti sağlamak amacıyla girmişti.

Dün Kerkük'ün kuzeybatısındaki Altınköprü kasabasında bulunan Türkmen Cephesi karargahı, Peşmerge tarafından ateşe verildiği haberleri geliyordu.

YENİ KAÇIŞ DALGASI

İngiliz Financial Times gazetesi muhabiri Erika Solomon, Kerkük'ten kaleme aldığı haber-analizde, kentte gerçekliği doğrulanmayan yağma ve saldırı söylentileri ile belirsizlik nedeniyle kentte yeni bir kaçış dalgası yaşandığını bildirdi.

Irak güçleri, Pazartesi erken saatlerde düzenlediği operasyonla kentin kontrolünü Peşmerge'den almış, bunun üzerine kentin on binlerce Kürt Süleymaniye ve Erbil gibi kentlere gitmişti.