Gazete Vatan Logo

Çalışanların tamamını ilgilendiriyor! Resmen açıkladı

Çalışma Bakanı kıdem tazminatının devlet destekli olacağını bizzat söyledi. Ve hükümetin planladığı 3 seçeneği de açıkladı

Çalışanların tamamını ilgilendiriyor! Resmen açıkladı

Kıdemde teknik çalışma tamamlandı. 20 başlıkta güvence ve koruma kalkanı geldiğini söyleyen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “İsteyen sistemde kalacak. Devlet destekli bir sistem kuruyoruz” dedi Kıdem tazminatına ilişkin teknik çalışma tamamlandı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) değerlendirildikten sonra taraflara gönderilecek. "Güvence, hakkaniyet, şeffaflık, sürdürülebilirlik" olmak üzere dört ayak üzerine oturtulan yeni sistemde hem çalışanı hem de işvereni koruyan 20 önemli başlık yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni sistemin devlet destekli olacağını vurgulayarak, "İsteyen mevcut sistemde kalır" dedi. Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılacağı toplantıda ana parametreler belirlenerek işçi ve işveren sendikalarına gönderilecek. Yüzde 70 ortak paydada buluşulması durumunda düzenleme Meclis'e yollanacak. Bakan Müezzinoğlu, "40 yıldır başarılamayan güçlü bir yapı kuracağız. Çalışan patronu ile uzlaşırsa sistemle ilgili hesaplamasını yapar sıfırdan devam eder. İşverenle anlaşır haklarını sürdürür" dedi.

Haberin Devamı

3 SEÇENEK PLANLANIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatında işçilere mevcut çalıştıkları işyeri için 3 seçenek planlandığını söyledi. Son 50 yıla bakıldığında kıdem tazminatından istifade eden işçilerin toplam işçilerin yüzde 25’ini geçmediğini savunan Müezzinoğlu, “Sistemin ana hatası, çalışanın alın terinin karşılığı paranın biriktiği yerin işverenin kasası olmasıdır” dedi.

Gazete Habertük'ün haberine göre işçinin 20-25 yıllık kıdem tazminatının, işverenin ekonomik durumu bozulunca tehlikeye girdiğini belirten Müezzinoğlu, 13 milyon işçinin 10 milyonunun bu şekilde mağduriyet yaşadığını söyledi.

YÜZDE 70 MUTABAKAT YETER

Müezzinoğlu, geçen hafta toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda bu konuda teknik bir çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını, teknik çalışmanın önceki gün itibarıyla tamamlandığını söyledi. Müezzinoğlu, gelecek hafta yeniden toplanacak EKK’da kıdem tazminatıyla ilgili ana parametreleri belirleyeceklerini belirterek, “Niyetimiz bir an önce sorunu çözmek” dedi.

Sadece hükümetin iradesiyle sorunun çözülemeyeceğini, ideali olmakla birlikte yüzde 100 mutabakatın da sağlanamayacağını vurgulayan Müezzinoğlu, yüzde 70’leri yakalamış bir ortak paydada buluşulursa Meclis’e getireceklerini söyledi. 1- Çalışan isterse çalıştığı şirkette mevcut sistemde devam edebilir. 2- İşverenle uzlaşır, eski sistemle ilgili hesaplaşır. Sıfırlamış olarak yeni sisteme geçebilir. 3-İşverenle anlaşıp haklarını yeni sisteme devredebilir.

Haberin Devamı