Gazete Vatan Logo

Son dakika: Bugün her şey değişebilir! Türkiye ile ABD...

Zeytin Dalı Harekatı ile oyunları bozulan ABD, Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın ardından Dışişleri Bakanı Tillerson’ı Ankara’ya gönderiyor. İki ülke ilişkilerinin geleceğini şekillendirecek randevu bugün. Tillerson’ın önüne kapsamlı bir dosya koyularak, terör örgütüyle ilişkiyi kesmeleri istenecek.

Son dakika: Bugün her şey değişebilir! Türkiye ile ABD...

ABD-Türkiye ilişkilerinde gün geçtikçe artan gerilimin seyrine etki edecek kritik randevu bugün.

ABD’ye Başkan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H. Raymond McMaster aracılığıyla PYD-YPG’ye silah ve para desteğine ilişkin uyarı ve kaygılarını ileten Türkiye, bu kez ağırlayacağı Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a en üst düzeyde hassasiyetlerini sıralayacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Tillerson’ı kabul edecek. Tillerson yarın da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.

TERÖR DESTEKÇİLERİ KAYBEDECEK

Hafta sonu McMaster ile görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitterdan yaptığı paylaşımda “Sırtını kime dayarsa dayasın terör örgütleri ve destekçileri kaybedecek. Her türlü düşmanlığa ve ihanete karşı bu millet kazanacak ve bayrağımız özgürce dalgalanacak’ mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Parti Grubu’nda Türkiye’ye Münbiç’ten mesaj vermeye çalışan ABD’li generallere “Osmanlı tokadı” hatırlatmasında bulundu.

TİLLERSON’I TERLETECEK DOSYALAR

Haberin Devamı

Tillerson’a Suriye’de beraber iş tuttukları terör örgütünün kirli yüzü bir kez daha gösterilecek. Son bir yıl içerisinde PYD’nin işgal ettiği bölgelerden harekat öncesinde Türkiye sınırına 700’den fazla füze atıldığı, Zeytin Dalı Harekatı’nda ise saldırının 100’e yaklaştığı, bu saldırılarda 7 sivilin öldüğü, onlarca vatandaşın da yaralandığı hatırlatılacak. Yine bu saldırılarda ABD’nin DEAŞ’la mücadele bahanesi ile gönderdiği silahları Türkiye’ye karşı kullanıldığı yönünde operasyonlarda ele geçirilen silah ve mühimmatlar delil olarak sıralanacak.

ARTIK BİR KARAR VER

Teröre kalkan olan ve Türkiye’ye verdiği hiçbir sözü tutmayan ABD’ye Tillerson aracılığıyla ‘artık bir karar vermesi gerektiği’ vurgulanarak, iki ülke ilişkilerinin Washington yönetiminin bundan sonraki tutumuna bağlı olacağı belirtilecek.

Tavlama ziyareti!

Rex Tillerson’un ziyaretini değerlendiren Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun, ABD’nin Türkiye’yi tavlama ziyaretleri yapmasının hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Ceyhun, “ABD ve Avrupa ülkeleri Türkiye’nin önerilerini dikkate almış ve uygulamış olsalardı şimdi Suriye’de kan dökülmüyor olacaktı. DEAŞ’a karşı savaşan bir PYD/YPG yok, onlarla işbirliği yapan hatta DEAŞ’a silah veren bir PYD/ YPG var. Tüm bunların faturasının da Amerika’ya kesilmesi gerekiyor” dedi. Ceyhun, şöyle konuştu: “Amerikalılar her tarafı idare etmeyi amaçlıyorlar. PKK/PYD’ye bir yandan silah verirken bir yandan da Türkiye’nin gönlünü almaya çalışıyorlar. Amerika yanlış politikalardan caymıyor ve yanlış politikalarda ısrar ediyor. Washington yönetimi, PYD/YPG’yi de aynı PKK gibi terör örgütleri listesine almalıdır.”

Haberin Devamı

O yolu siz bulacaksınız

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ise Ankara’ya gelmeden önce verdiği mesajda, ‘’Türkiye’ye tehditlerin azaltılması için işbirliğini konuşmalıyız’’ dedi. Ürdünlü mevkidaşı ile ortak basın toplantısında konuşan Tillerson, Türkiye ve ABD ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Tillerson, ‘’ABD, Türkiye ile aynı yönde çalışmaya devam etmenin yolunu bulmalı. Türkiye’ye tehditlerin azaltılması için işbirliğini konuşmalıyız’’ ifadelerini kullandı. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin tek yolu Amerika’nın terör örgütüne kalkan olmaktan vazgeçip müttefikliğin gereğini yapmasına bağlı. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı