Gazete Vatan Logo

Son dakika... Çatışma başladı! Can kayıpları var

ABD'nin çoğu dünya ülkesini umursamadan Kudüs'e taşıdığı büyükelçiliğinin açılışı dün yapıldı. Filistinlilerin karara sert tepki göstermesi ve protestolar sonrasında en kanlı gün yaşandı. Gazze sınırında gösteri yapan Filistinlilere İsrail askerleri ateş açtı. Onlarca Filistinli hayatını kaybetti binlercesi yaralandı. Filistin topraklarında İsrail karşıtı yeni protestolar başladı. İsrail'in Gazze sınırında füze tehlikesi için sirenlerin çalmaya başladığı söylendi fakat İsrail ordusu bunun 'yanlış alarm' olduğunu bildirdi. Ölü sayısı git gide artıyor. BM'den İsrail'e sert uyarı geldi.

Son dakika... Çatışma başladı! Can kayıpları var

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı almasının ardından dün Kudüs'te binanın açılışı yapıldı. Trump'ın kızı Ivanka Trump ile damanı Jared Kushner de törende yerini aldı. Açılışa Başkan Donald Trump katılmadı ancak davetlilere video konferansla hitap etti.

O sıralarda gerilim artmaya devam ediyordu. Onlarca Filistinli İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti, binlercesi ise yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dünden bu yana Gazze'nin doğusunda düzenlenen gösterilerde şehit olanların sayısının İsrail askerlerinin bugün 51 yaşındaki Nasır Ahmed Gurab isimli Filistinliyi şehit etmesiyle 61'e yükseldiği, yaralı sayısının ise 2 bin 770'i geçtiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şehitlerden 8'inin 18 yaşın altında çocuk olduğu kaydedilirken, yaralılardan 225'inin çocuk ve 86'sının kadın olduğu aktarıldı.

Filistinliler'in Nakba-Felaket adını verdiği gün, İsrail'in 1948'de kurulmasından sonra yüzbinlerce Filistinli'nin bölgeden sürülmesiyle anılıyor.

Haberin Devamı

ABD Büyükelçiliği açılışı ve Nakba'nın 70. yılı nedeniyle Gazze'de iki gün boyunca yapılacak protesto gösterileri için henüz hazırlık yapılırken İsrail askerleri göstericilere saldırdı. Gösteriler için yaklaşık 40 bin Filistinlinin sınıra gittiği belirtilmişti.

Gazze'de on binlerce kişi sınıra doğru yürüyor, dev gösteri başladı. Batı Şeria'daki El Halil'de ise iki Filistinli genç İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaralandı. İsrail askerleri tankları sınıra konuşlandırdı.

İsrail askerleri tarafından atılan göz yaşartıcı gazlar, İsrail ile Gazze sınırından görülüyor.

TIBBİ HEYETE İZİN VERMEDİLER

Batı Şeria'dan gelmesi beklenen tıbbi heyetin girişine İsrail'in izin vermediği açıklandı.

BM'DEN iSRAİL'E TEPKİ: YETER

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü, "bugün ilerleyen saatlerde olabilecekler için çok endişeleniyoruz." dedi. Yapılan açıklamada, Filistinlilerin dikenli tellere yaklaşmasının, gerçek mermi kullanılması için gerekçe olamayacağı ifade edilerek olanlar için 'Yeter' dendi. Ayrıca bu ölümcül şiddet için bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

8 AYLIK BEBEĞİ DE ÖLDÜRDÜLER

İsrail askerlerinin attığı gaz bombalarını soluması sonucu 8 aylık bir bebek de hayatını kaybetti.

GAZZE SINIRINDA SİRENLER ÇALIYOR

İsrail'in Gazze sınırında füze tehlikesi için sirenler çalmaya başladığı haberleri geldi fakat İsrail ordusu bunun 'yanlış alarım' olduğunu söyledi.

HASTANELER KAPASİTESİNİ AŞTI: 'GAZZELİLER BU PARAYI ÖDEYEMEZ'

Gazze Şeridi'ndeki herkes hastanelerin kapasitesini aştığını ve sağlık ekiplerinin tüm yaralıları tedavi edemediğini bildiriyor.
Gazeteci Amira Hass,"Herkes, ameliyat edilen yaralı kişilerin çok yakında taburcu olacaklarını ve yaralılar için antibiyotikler de dahil olmak üzere temel ilaç sıkıntısının olduğunu bilir." dedi ve ilaçlar olsa bile, yaralıların çoğunun, bunları elde etmek için gereken asgari miktarı bile ödeyemediğini söyledi. Hass, bu nedenle birkaç gün sonra bir enfeksiyonla doktora tekrar gideceklerini, bunun uluslararası tıbbi kaynaklardan alınan raporlara dayandığını bildiriyor.

Haberin Devamı

Filistinliler taş ve molotof kokteylleri atarken, İsrail Ordusu göz yaşartıcı gaz ve keskin nişancıların ateşiyle karşılık verdi. Filistinli yetkililer İsrail Ordusu'nun saldırısı sonucu en az 58 kişinin öldüğünü, 2700 kişinin yaralandığını açıkladı.

BUGÜN ŞİDDET OLAYLARI BEKLENİYOR

Gerilimin dün öldürülen Filistinliler'in cenazelerinin düzenleneceği Gazze'de bugün yüksek olması bekleniyor.

Dün, Gazze Şeridi'nde 2014'teki savaştan bu yana yaşanan en kanlı olmuş ve İsrail Ordusu en az 58 Filintinliyi öldürmüş, 2700 kişi de yaralanmıştı.

Hamas Hareketi Siyasi Birimi üyelerinden Halil El-Hayye, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, başta Hamas ve El-Kassam Tugayları olmak üzere Filistin direniş gruplarının sabrının çok uzun süre devam etmeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

El-Hayye, "İşgalci düşman ve onun peşinden gidenler sabrımızı denemeye kalkışmasınlar" dedi.

Hamas Hareketi, şehitlerin kanının işgal rejimiyle ilişkileri normalleştirmenin utancını yıkadığını ve işgal rejimini bölgenin bir parçası yapmak isteyenlere cevap verdiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail Ordusu'nun İsrail'i yok etmek istediğini söylediği Hamas'a karşı kendisini savunduğunu iddia etti.

Filistin Lideri Mahmud Abbas ise yaşananları "katliam" diye tanımlarken, BM'den yapılan açıklamada "korkunç insan hakları ihlallerinde" bulunulduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DE ULUSAL YAS

İsrail Ordusu'nun yaptığı saldırılar dünyada kınamalar ve itidal çağrılarıyla karşılanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'i 'soykırım yapmakla' suçladı. Türkiye'de üç günlük ulusal yas ilan edildi. Taksim'de bayraklar yarıya indirildi.