Gazete Vatan Logo

Rus askerlerle ilgili yeni YPG iddiası!

Dün PKK'nın Suriye'deki kolu YPG ile Rusya'nın üs kurma konusunda anlaştığı haberi uluslarası ajanslardan tüm dünyaya geçildi. Ancak Rusya üs değil Ateşkesi İzleme Merkezi kurulacağını duyurdu. Teröristlerin yeni iddiası ise eğitim.

Rus askerlerle ilgili yeni YPG iddiası!

Terör örgütü YPG, Ruslarla varılan anlaşma uyarınca Rusya'nın Suriye'nin kuzeybatısında bir askeri üs oluşturacağını ve Rus askerlerinin terörle mücadele kapsamında YPG'li teröristlere askeri eğitim vereceğini iddia etti.

Erbil merkezli Rudaw haber sitesi ise Rus askerlerin, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan Afrin'e ulaştığını iddia etti.

Rudaw'a göre, yayınladığı fotoğraflarda, Rusya'nın Suriye'deki ateşkesi izleme merkezinden askerlerin Rus bayrakları ve askeri araçlarla Afrin'e ulaştığı görülüyor.

Daha sonra Almanya'daki Kürt Çalışmaları Merkezi'nden Navaf Halil, Rudaw'ın haberini doğrulayıp Rus askerlerin Afrin'deki bir köye girdiğini gösteren görüntüleri Sputnik'e ulaştırdı:

DÜN ULUSLARARASI AJANS DUYURMUŞ RUSYA İSE YALANLAMIŞTI

Reuters dün, YPG ile vardığı bir anlaşma doğrultusunda Rusya'nın Afrin'de bir üs kuracağını iddia etmişti.

YPG sözcüsü Redur Halil, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Ruslarla pazar günü varılan anlaşmanın bugün yürürlüğe girdiğini ve bu türden ilk anlaşma olduğunu belirterek, Rus askerlerinin askeri nakliye kamyonları ve zırhlı araçlarla Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'e vardıklarını bildirdi. Üssün Afrin'e bağlı Cenderis'te oluşturulacağını belirten Halil, buranın daha önce Türk ordusu tarafından topçu ateşine tutulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Halil yaptığı açıklamada, anlaşma uyarınca Rus askerlerinin YPG güçlerinin modern silahlarla talimine yardımcı olacağını ve YPG ile Rus güçleri arasında doğrudan temas için bir mekanizma oluşturulacağını bildirdi.

RUSYA: DOĞRU DEĞİL

Rusya'dan açıklama Rusya Savunma Bakanlığı ise Suriye'de yeni bir üs kurulacağı bilgisinin doğruyu yansıtmadığını bildirerek, Afrin yakınında üs değil, Ateşkesi İzleme Merkezi'nin bir şubesinin açılacağını açıkladı. Suriye'deki Ateşkesi İzleme Merkezi, Türkiye ile varılan anlaşma sonrası Suriye'de 30 Aralık'ta yürürlüğe giren ateşkesin izlenmesi ve ihlallerin kaydedilmesi amacıyla kurulmuştu.


TÜRKİYE İÇİN TERÖR ÖRGÜTÜ

Türkiye YPG'yi PKK'nın kolu terörist bir örgüt olarak görüyor. YPG Türkiye ile ABD arasında gerilime yol açmış; ABD, Suriye'de en önemli müttefiki olarak gördüğü YPG'ye tam destek açıklamaları Türk hükümetinin sert tepkisine yol açmıştı.

Haberin Devamı